Merkezefendi Belediyesine fazla mesai ve yıllık izin uyarısı – D20Haber
25.04.2024, Perşembe
17 °C / 29 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. GÜNDEM
  4. /
  5. Merkezefendi Belediyesine fazla mesai ve yıllık...

Merkezefendi Belediyesine fazla mesai ve yıllık izin uyarısı

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 11 Kasım 2022 Cuma - 17:51Güncelleme: 11 Kasım 2022 Cuma - 17:51
Merkezefendi Belediyesine fazla mesai ve yıllık izin uyarısı

Merkezefendi Belediyesinde, Saytaş denetçileri tarafından gerçekleştirilen incelemenin ardından hazırlanan raporda, işçilere yasal süreyi aşacak şekilde fazla mesai yaptırıldığı, ayrıca yıllık izinlerin yasaya uygun olarak kullandırılmadığı belirtildi.

Sayıştay tarafından Merkezefendi Belediyesinde gerçekleştirilen 2021 yılı denetimlerinin raporu yayımlandı. “Bulgular” bölümünün “İşçilere Yasal Süreyi Aşacak Şekilde Fazla Mesai Yaptırılması” başlıklı bölümünde, yasal süreyi aşacak şekilde çalıştırma yolunun seçildiği kaydedildi.

“BİR YILDA 270 SAAT GEÇİLEMEZ” UYARISI

Raporda, 4857 sayılı İş Kanunu’nun “Fazla Çalışma Ücreti” başlıklı 41’inci maddesinde, fazla çalışma süresi toplamının bir yılda 270 saatten fazla olamayacağı belirtildiğine dikkat çekilerek, şöyle denildi:

“Belediyede sürekli işçi kadrosunda istihdam edilen personellere, mevzuatla belirlenen süreyi aşacak şekilde, fazla mesai yaptırıldığı görülmüştür.

İdarenin 2021 yılı mali işlemlerinin incelenmesi neticesinde; yukarıda belirtilen Kanun hükmü ile fazla çalışma süresine 270 saatlik bir sınırlama getirilmesine rağmen, bazı işçilerin 509, 507, 493 ve 450 gibi belirtilen sınırlamayı aşan saatlerde fazla mesai yaptığı ve toplamda 10 işçi için bu sınırlamaya uyulmadığı görülmüştür.

Kamu idaresi cevabında, bulgu konusu hususa katılmış ve bulguda yer alan mevzuat hükümlerine riayet edileceği belirtilmiştir.

Sonuç itibariyle, kadrolu işçilere fazla mesai yaptırılması ile ilgili olarak, yukarıda açıklanan yasal düzenlemelerde belirlenen kısıtlamalara riayet edilmesi gerekmektedir.”

“YILLIK İZİNLERİN KULLANDIRILMASI SAĞLANMALI”

Raporda, işçilerin yıllık ücretli izinlerinin kanuna uygun olarak kullandırılmaması ile ilgili bulguya da yer verilerek, “Belediyede çalışan işçilerin sosyal hakları olan yıllık ücretli izinlerinin Belediye tarafından zamanında düzenli olarak kullandırılmadığı ve bu nedenle birikmiş yıllık izin sürelerinin bulunduğu görülmüştür” denildi.

Düzenlemelere göre, işverenin yıllık izinleri kullandırma yükümlülüğünü yerine getirmemesi ve işçinin de izin hakkından feragat etmesi mümkün olmadığı da belirtilerek, işçilerin emekli olduklarında veya herhangi bir şekilde iş akitleri sona erdiğinde mevzuat hükümleri gereği yıllık izin hakları ücrete dönüştüğü, ödemenin işçinin son ücreti üzerinden yapıldığında yüksek tutarların ortaya çıktığı ifade edildi.

400 GÜNDEN FAZLA İZİN ALACAĞI OLAN VAR

Yapılan incelemede belediyede görev alan kadrolu 43 işçiden 12’sinin 100 ile 200 gün arasında, 7’sinin 200 ile 300 gün arasında, 4’ünün 300 ile 400 gün arasında, 4’ünün de 400 günden fazla kullanmadığı izinlerinin olduğunun belirlendiği bilgisine yer verildi.

Bu bölümün sonunda “Belirtilen mevzuat hükümleri ve yapılan açıklamalar çerçevesinde Belediyede çalışan işçilerin yıllık ücretli izinlerinin, mevzuata uygunluk ve belediyeye ek mali külfet getirmemesi amacıyla biriktirilmeden, zamanında ve düzenli olarak kullandırılması sağlanmalıdır” değerlendirmesi yapıldı.