Merkezefendi Belediyesinden deprem bölgesine konteyner kent – D20Haber
26.04.2024, Cuma
14 °C / 28 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. GÜNDEM
  4. /
  5. Merkezefendi Belediyesinden deprem bölgesine konteyner kent

Merkezefendi Belediyesinden deprem bölgesine konteyner kent

A- A+
Engin ÜNAL / D20HABER
Yayınlanma: 6 Mart 2023 Pazartesi - 20:10Güncelleme: 6 Mart 2023 Pazartesi - 20:45
Merkezefendi Belediyesinden deprem bölgesine konteyner kent

Merkezefendi Belediyesi, deprem bölgesinde “konteyner kent” kuracak. Bu amaçla Başkan Şeniz Doğan’a 40 milyon lira borçlanma yetkisi verildi. Depremzedelere konteyner kenti de kapsayan borçlanma yetkisine AK Parti ve MHP’li üyeler ret oyu verdi.

Merkezefendi Belediye Meclisi’nin mart ayı toplantılarının ikinci birleşimi yapıldı. Şeniz Doğan’ın başkanlık ettiği toplantının en dikkat çeken maddesi 40 milyon liralık borçlanma yetkisi oldu.

ÖNCE KOMİSYONDA “HAYIR” DEDİLER

Bu maddenin görüşülmesine Plan ve Bütçe Komisyonu raporunun okunmasıyla başlandı. Raporda, kesinleşmiş bütçe ve yeniden değerleme ile ilgili bilgi verildi. Raporda, yasa gereği en son kesinleşmiş bütçenin yüzde 10’una kadar belediye meclisi, yüzde 10’u geçmesi halinde ise meclis üye sayısının salt çoğunluğu kararı, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının onayıyla borçlanma yapılabileceği belirtildi.

Merkezefendi Belediyesinin en son kesinleşmiş 2021 yılı bütçe gelirlerinin 317 milyon 772 bin lira, yeniden değerleme oranı yüzde 36.2, sonrasında oluşan tutar ile bütçenin 425 milyon 995 bin liraya yükseldiği ve yeniden değerlendirmeyle artırılan tutarın yüzde 10’unun 42 milyon 599 bin liraya karşılık geldiği, bu tutarın da 2023 yılı içerisinde belediye meclisi kararıyla borçlanma üst sınırını işaret ettiği kaydedildi.

Karşı oy kullanan Plan ve Bütçe Komisyonunun AK Partili Üyesi Mert Koç ile MHP’li üyesi İshak Baysal, “Faiz ödenmesi söz konusu olacağından, mali açıdan düzgün durumda olan belediyenin borçlanmasında kamu yararı olmadığı” görüşünü savundu

ÇIMIK: BORÇLANMA GEREĞİ DOĞMUŞTUR

Merkezefendi Belediye Meclisi bağımsız üyesi Murat Çımık, borç talebinin görüşülmesi sırasında söz alarak, 2019 yılının sonlarında covid salgını başladığını, bundan dolayı ekonomik anlamda sıkıntılı dönem yaşandığını, “covid'ten kurtulduk” denilirken 2021 yılının ağustos ayında yanlış uygulamalar sonucu ekonomik krizin baş gösterdiğini söyledi.

Son olarak Kahramanmaraş merkezli deprem felaketi yaşandığına işaret eden Çımık, “Takdir edersiniz ki, bahsettiğim son 3 yıllık dönemde yaşanan sıkıntılar kamu kurum ve kuruluşlarında, belediyelerde ve özel şirketlerde birçok ekonomik değeri altüst ettiği gibi, yeni revize etmelere gerek duyulmuştur. Bu sebepten dolayı Merkezefendi Belediyemizin bütçesinde de bu artışlardan dolayı borç alma gereği doğmuştur. Bağımsız üyeler Gökhan deda ve Arif suna ile birlikte borçlanma talebine evet oyu vereceğiz” dedi.

AKİ, ÖNCE ŞART KOŞTU, ARDINDAN RET OYU GELDİ

AK Parti Grup Başkanvekili Yavuz Aki ise, söz alarak, şartlı destek ortaya koydu. Aki, “Komisyondaki arkadaşlarımız her ne kadar karşı oy vermişse de biraz önce yaptığımız grup toplantısında bir karar aldık. Eğer bu borçlanma Sümer Mahallesi üstyapı çalışmalarında kullanılacaksa evet oyu vereceğiz. Konuyla ilgili sizden bir açıklama bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

DOĞAN: KONTEYNER KENT KURACAĞIZ

Aki’nin bu sözleri üzerine Doğan, meclis üyelerine “Borçlanma ağırlıklı olarak Sümer Mahallemizde kullanılacak. Biraz önce söz ettiğim gibi deprem bölgesinde de kullanılacak. Deprem bölgesinde bir konteyner kent kurmak istiyoruz. Oraya yardımlarımız da devam edecek. Genel anlamda yaşadığımız sıkıntı İller Bankası payımızın azalması. On ili etkileyen deprem felaketi nedeniyle yatırımların buraya yöneleceğini düşünüyoruz, ki bu da doğru. Orada çok ağır yaşam koşulları var. Bu koşulları iyileştirmeye başlamalı devlet. Önümüzü görmek adına da bu borçlanmayı kullanacağız” açıklamasını yaptı.

AK PARTİ VE MHP’Lİ ÜYELERDEN RET OYU

Deprem bölgesinde konteyner kent kurulması ve Sümer Mahallesi üstyapısı ile diğer ihtiyaçlarda kullanılmak üzere istenilen 40 milyon liralık borçlanma talebi, 13 ret oyuna karşılık 22 evet oyuyla kabul edildi.

Borçlanma için CHP, İYİ Parti ve bağımsız üyeler Murat Çımık, Gökhan Deda ve Arif Suna evet, AK Parti ve MHP’li üyeler ret oyu kullandı.