Doğan: Söz verip yapamadığımız projeler oldu – D20Haber
17.04.2025, Perşembe
14 °C / 29 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. GÜNDEM
  4. /
  5. Doğan: Söz verip yapamadığımız projeler oldu

Doğan: Söz verip yapamadığımız projeler oldu

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 7 Nisan 2025 Pazartesi - 21:37Güncelleme: 7 Nisan 2025 Pazartesi - 21:43
Doğan: Söz verip yapamadığımız projeler oldu

Merkezefendi Belediye Başkanı Şeniz Doğan, yatırımların yetersiz kaldığı eleştirilerine “Söz verip yapamadığımız projeler oldu” yanıtı verdi ve bu dönem sosyal belediyeciliği öne çıkardıklarını söyledi.

• TIKLAYIN | AK Partili Aki’den Merkezefendi Belediye Başkanı Doğan’a borç eleştirisi

Merkezefendi Belediyesinin 2024 yılı faaliyet raporunun ele alındığı meclis toplantısında AK Parti’den gelen “yetersiz yanıt” eleştirilerini yanıtlayan Başkan Şeniz Doğan, borçlanma eleştirilerine de “rakamlarda karışıklık var” karşılığını verdi.

“BORÇ 274 MİLYON LİRA”

Yavuz Aki’nin belediye borçlarıyla ilgili iddiaların gerçeği yansıtmadığını savunan Doğan, “Borçlarla ilgili verdiğiniz rakamlarda karışıklık, karmaşa var. 31 Mart 2025 tarihi itibariyla borcumuz 274 milyon liradır. Siz hangi rakamlara bakıyorsunuz, nasıl okuyorsunuz o tabloları bilemiyorum. Nereden buluyorsunuz anlamış değilim” dedi.

“PANDEMİ ETKİLEDİ” SAVUNMASI

Pandemi ve ekonomik krizden etkilendiklerini kaydeden Doğan, 2020 yılında pandemi, sonrasında depremle birlikte ekonomik durumun ve şartların çok değiştiğini, bu nedenle öncelikleri değiştirmek zorunda kaldıklarını, stratejik planda olmayan ancak daha sonra eklenen projelerin olduğunu söyledi.

İLLER BANKASI PAYINDAN YAKINDI

İller Bankasından gelen payın Merkezefendi Belediyesindeki yerel yönetim için az olduğunu ifade eden Doğan, daha büyük bütçeler yapmak istediklerini, ancak gelecek rakamları tam olarak bilemediklerinden bu oranda kaldıklarını belirtti.

Cari giderlerin yüksek olduğu eleştirilerine Doğan, “Cari harcamalardaki en büyük kalem şirketimiz MERTAŞ’taki personelin giderlerinin cari harcamaların içerisinde görünmesindendir. Bizden beklenen hizmetin kalitesi gün geçtikçe artıyor. O yüzden çalışma arkadaşlarımızla birlikte iş yaparken en iyisini yapmaya gayret ediyoruz. Bugün itibarıyla şirketteki personel 1.200 kişidir. 350 bin kişiye bu personelle hizmet ediyoruz. 1200 çalışma arkadaşımız var demiştik ya, personel 2018’de asgari ücretten yüzde 23 fazla alıyormuş. 2019’da yüzde 24, 2020’de yüzde 46, 2021’de yüzde 51, 2022’de yüzde 38, 2023’te yüzde 46 fazlasını vermişiz. 2025’te de imzalan toplu iş sözleşmesiyle de asgari ücretin yüzde 45’i üzerinde maaş alıyorlar. Cari giderlerimiz arttı ama biz bundan mutluyuz” diye konuştu.

“ÜSTYAPI 10-15 YIL DAHA BİTMEYECEK”

Haberin DevamıReklam




Büyükşehir Belediyesinden aldıkları desteğin yüklerini hafiflettiğini anlatan Doğan, “Merkezefendi’nin üst yapısı belki 10-15 yıl daha bitmeyecek. Asfalt, yol, kaldırım çalışması tüm hızıyla devam edecek. Altyapısı biten mahallelerimizde hazırlıklarımızı yapıyoruz. 2025 yılı bütçesini Ekim-2024’te gerçekleştirmiştik. Asfalt yol, kaldırım maliyetimiz yarıdan fazla indi. Bu anlamda fen işleri müdürlüğümüzde bir azalma var. Büyükşehir Belediyemize teşekkür ediyoruz, asfaltta yükümüzün yüzde 50’sini alıyor, rahatladık” ifadelerini kullandı.

“SÖZ VERİLEN PROJELERİN YAPILAMAMASI TASARRUF TEDBİRLERİNDEN KAYNAKLI”

“Söz verdiğimiz, ancak yapamadığımız projelerimiz oldu. 2020’de tasarruf tedbirleri genelgesi yayımlandı. Genelgeye uymaya çalıştık” diyen Doğan, sözlerini şöyle tamamladı:

“Vadi Park, kreş, Gençlik Merkezi gibi projelerimizi hayata geçirdik ama bir hizmet binasını yapamadık. Zaten bir engelle karşı karşıyaydık. 2024’e geldiğimizde tasarruf genelgesi kanuna dönüştü. Kanunlaşınca buna aykırı davranmanın çok ağır yaptırımları olduğu için kreşi bağışçımıza yaptırıyoruz. Tasarruf tedbirleri nedeniyle bırakın binamızı yapmayı bir muhtarlık binası yapmamız bile yasak. Bu anlamda büyük bir sıkıntı yaşıyoruz.

Basketbol merkezinin projesi bitmek üzere. Bir bağışçımız tarafından yaptırılacak. Diğer türlü tasarruf tedbirleri nedeniyle bina yapmamız zor, engelleniyoruz. İstediğimiz yatırımları yapamadığımız için yatırım bütçemiz 2024 ve 2025’te az görünüyor.

Meserret Sokağı’nın bir tarihi var, Cengiz Bektaş’ın hatıraları var. Pandemi nedeniyle esnafın etkilenmemesi için bu döneme erteledik. Eflatun Sokak’ta yaptığımız çalışmanın biraz daha sanata dayalı olan çalışmasını gerçekleştireceğiz.

Ülkenin içinde bulunduğu ekonomik krizden dolayı önümüzü görmek adına ayağımızı yorganımıza göre uzatmaya gayret ettik. Şunu gördük, sokağa çıktığımızda kimse 5 katlı bina sormuyor ama çocuğunun servis parasını ödeyemediğini, çocuğunun öğle yemeği yiyemediğini, ev kirasını ödeyemediğini, kanser ilacını alamadığını söylüyor. Bu nedenle Halk Ekmek, Halk Süt en çok verim aldığımız projelerimiz. Yatırım bütçemizin az olması tasarruf tedbirlerinin yanında hemşehrilerimizin bizden bekledikleri hizmet beklentisini farklılaştırıyor. Biz de ona göre belirliyoruz, halk ne isterse onu yapıyoruz. Bugün fen işlerinde yüzde 60’lardayız. Kültürde de aynı şekilde. Sosyal Destek Müdürlüğümüze baktığımızda gerçekleşme rakamları yüzde 200. Koşullar gereği iki yıldır sosyal belediyeciliği tesis etmeye gayret ettik.”