• TIKLAYIN | Yaşar TOK yazdı "Dalaman Çayı’nda HES’ler savaşı"
ve Alcı mahallelerinden 32 kişinin yanı sıra 46 köylü ile Büyük Menderes Çevre ve Ekoloji Derneğinin müdahil olduğu Karaismailler Regülatörü ve HES Projesi’nde ÇED kararının iptaline ilişkin Denizli 2. İdare Mahkemesinde açılan davanın karar duruşması yapıldı.
Dalaman Çayı üzerinde Cohen Enerji Grup AŞ tarafından yapılması planlanan Karaismailler Regülatörü ve HES projesine ilişkin Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca verilen ÇED olumlu kararına karşı açılan dava sonuçlandı.
RAPORDAKİ EKSİKLİKLERE DİKKAT ÇEKİLDİ
Davada, köylülerin avukatlığını Yağmur Yalçın, Egecan Ormancı, Kader Akşit ve Hazel Somkaya üstlendi. Verilen savunmada; hidroelektrik enerjisinin en zararlı enerji kaynağı olarak öne çıktığı, HES'lerin sanayi işletmesi olduğu, dolayısıyla imar planında sanayi alanı olarak ayrılması gerektiği, söz konusu alanın 1/25.000 ölçekli nazım imar planında sanayi alanı olacak şekilde planlanmadığı, aksine çoğunlukla orman ve tarım arazisi olduğu, ÇED raporunda iletim hatlarının yapılmasıyla ilgili herhangi bir bilgiye yer verilmediği, 2013-2023 yılları arasındaki yağış rejim bilgisinin bulunmadığı, Dalaman Çayı debisinin yeterli olmadığı ifade edilerek, bunların raporun eksik olduğunu gösterdiği belirtildi.
Ayrıca, regülatörde birikecek suyun aşırı neme yol açacağı, bunun da bölgedeki canlı fauna ve florasını etkileyeceği, arazinin bir bölümünün orman alanı içinde kaldığı, ağaç kesimleri ve patlatmanın ormana zarar vereceği, projenin çevre, görüntü, ses ve hava kirliliğine yol açacağı, tarım arazileri ile meraların zarar göreceği dile getirildi.
ŞİRKET DAVANIN REDDİNİ TALEP ETTİ
Cohen Enerji Grup AŞ’nin avukatları ise, davanın ehliyet ve süre aşımı yönünden reddedilmesi gerektiğini, hidroelektrik enerjisinin yenilenebilir enerji olduğunu, ÇED raporuna yapılan itirazın yerinde olmadığını savundu.
MAHKEME KARARINI AÇIKLADI
Orman kaynakları, bilhassa verimli ormanların bulunduğu ekosistemler gördükleri işlevler ve ülkeye sunduğu hizmetler açısından “üstün kamu yararı” niteliği bulunan, öncelikle bu yönleriyle toplumun hizmetinde kullanılması gereken kaynaklar arasında yer aldığını vurgulayan mahkeme, kararını şöyle açıkladı:
“Yapılan değerlendirmeler neticesinde proje, orman sahasının nitelikleri ve işletme ile göreceği zararlar dikkate alındığında sahada yapılacak santralin orman alanlarına zarar vereceği ve orman ekosistem hizmetlerinin elde edilememesine neden olacağı, netice itibariyle HES santrali projesinin ormanlar ve ormancılık çalışmaları bakımından sakıncalı olduğu kanaatine ulaşılmıştır.
Dalaman Çayı Havzası’ndaki doğal ekosistemlerin dengesi ve devamlılığının, orman işçiliği ve sulu tarıma dayandırılmış olan üretim düzeninin ve ona bağlı üretim/ticaret/beslenme sisteminin devamlılığının sağlanmasının kamu güvenliği ve kamu düzeni bakımından üstün kamu yararı kapsamında olduğu, projenin orman alanları ve çevresi için oldukça önemli olan Dalaman Çayı’na vereceği zararların telafisi güç tahribatlara yol açacağı, can suyu ile yaklaşık 10 km boyunca akarsu yatağı ve yatağın yakın çevresinde orman ekosistemindeki flora ve fauna kaynaklı biyolojik çeşitliliğin zarara uğrayacağı ve birçok tür için yaşanabilir bir habitat olmaktan çıkacağı, orman sahasının nitelikleri ve işletme ile göreceği zararlar dikkate alındığında sahada yapılacak santralin orman alanlarına zarar vereceği ve orman ekosistem hizmetlerinin elde edilememesine neden olacağı anlaşıldığından, dava konusu ÇED olumlu kararında hukuka uygunluk bulunmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Açıklanan nedenlerle dava konusu işlemin iptaline karar verilmiştir.”
YAŞAR TOK’A İTHAF EDİLDİ
Mahkemenin ÇED kararının iptali yönünde verdiği karar Karaismailler ve Alcı mahallelerinde sevinçle karşılandı. Büyük Menderes Çevre ve Ekoloji Derneği de, bu kararı Dalaman Çayı’nın temiz kalması ve korunması için mücadele veren, ancak bir süre önce vefat eden D20HABER.COM yazarı Yaşar Tok’un anısına ithaf etti.