İYİ Parti Milletvekili Öztürk’ten TOKİ’ye “zemin” soruları – D20Haber
20.04.2024, Cumartesi
9 °C / 26 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. GÜNDEM
  4. /
  5. İYİ Parti Milletvekili Öztürk’ten TOKİ’ye “zemin”...

İYİ Parti Milletvekili Öztürk’ten TOKİ’ye “zemin” soruları

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 3 Eylül 2021 Cuma - 12:50Güncelleme: 3 Eylül 2021 Cuma - 13:47
İYİ Parti Milletvekili Öztürk’ten TOKİ’ye “zemin” soruları

Denizli’de TOKİ tarafından yaptırılan toplu konutların bulunduğu bölgede “zemin kayması” iddiaları gündemdeki yerini koruyor. İYİ Parti Milletvekili Yasin Öztürk’ün “zemin için uygunsuz raporu verilmesine rağmen inşaatlara başlandığı” açıklamasına, TOKİ’den “zeminde sıkıntı yok, çalışmalar tamamen tedbir amaçlıdır” yanıtı verildi. Öztürk, bu yanıt üzerine bir açıklama daha yaparak “Zeminde hiçbir sorun yoksa neden binaları etkilemektedir? Yoldan etkilenen binalar depreme karşı ayakta nasıl duracak? Bir sorun yoksa neden 3 üniversiteyle çalışma gereği duyulmuştur?” sorularını yöneltti.

• TOKİ Konutları’nda bloklar kayıyor iddiası

Merkezefendi’nin Kayaköy Mahallesi’nde yapımı devam eden TOKİ Konutları’nın zeminiyle ilgili başlayan tartışma, İYİ Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk ve TOKİ Başkanlığının karşılıklı açıklamalarıyla sürüyor. Bazı bloklarda iskanın başladığı bin 173 konutluk projede zemin güçlendirme çalışmalarıyla ortaya çıkan problem, Denizli’de gündemin öne çıkan maddesi oldu.

ÖZTÜRK GÜNDEME GETİRDİ

TOKİ Konutları’nın yer aldığı alanda zemin güçlendirmesiyle ilgili yapılan çalışmaları Öztürk, ““Bölgede ilk imar çalışmaları 2000'li yıllarda belde belediyesi tarafından yapıldı. Bu alanın konut için uygun olmadığı ortaya çıktı. Hazırlanan bir raporda zeminin konut alanı için uygunsuz olduğu belgelendi. Burada yaşayacak vatandaşlar büyük risk altında. Konutların gecikme nedeni yapılan beton enjeksiyon çalışmalarıdır” açıklamasıyla gündeme taşıdı.

TOKİ, “ZEMİN KAYMASI YOK, YOL DEFORMASYONU VAR” DEDİ

Öztürk’in iddialarına dün TOKİ Başkanlığından “Yapılan tüm çalışmalar tamamen tedbir amaçlıdır. İlgili çalışmalar şantiye sahasının önünde, Şubat 2019’da hizmete açılmış olan Üçler Bulvarı’nda oluşan deformasyonlardan dolayı Ekim 2019’da Denizli Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılmıştır. Bu deformasyonların devam ettiğinin gözlemlenmesi üzerine söz konusu yol ile yapılan binalar arasındaki mesafenin kısa olmasından ötürü kurumumuz tarafından tedbir amaçlı inceleme başlatılmıştır” yanıtı verilmişti.

ÖZTÜRK’TEN YENİ AÇIKLAMA

İYİ Partili Yasin Öztürk, TOKİ Başkanlığının bu açıklamasına yeni bir açıklamayla karşılık verdi. Öztürk, TOKİ’nin “zemin için uygunsuz raporu verildiğinin gerçek dışı ve çalışmaların tedbir amaçlı olduğu” savunmasında bulunduğunu, projeyle ilgili Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Ortadoğu Teknik Üniversitesi ve Denizli Pamukkale Üniversitesi öğretim görevlileri tarafından oluşturulan raporlar ile söz konusu alanda alınması gereken tüm önlemlerin alındığını ifade ettiğini anımsattı.

TOKİ’nin açıklamasında “Denizli Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan Üçler Bulvarı’nda oluşan deformasyonlardan dolayı bu çalışmalar tedbir amaçlı yürütülmektedir” denildiğine de dikkat çeken Öztürk, şöyle devam etti:

“TOKİ tarafından yapılan binalar, eğer hiçbir sıkıntı olmadan sadece Denizli Büyükşehir Belediyesi tarafından açılan bir yoldan bu kadar etkileniyor ve sorun aylardır farklı üniversitelerden alınan raporlarla bile çözülemiyorsa soruyorum:

-Bir yoldan, sadece yola yakın olduğu için bu kadar etkilenen binalar yarın bir deprem olduğunda bu depreme karşı nasıl ayakta duracak, TOKİ bu konutları vatandaşların içinde yaşaması için nasıl teslim edecek?

-TOKİ’nin yaptığı binalara yakın geçen bir yol (Üçler Bulvarı), eğer zeminde hiçbir sorun yoksa neden binaları etkilemektedir? TOKİ konutlarının yakınından ilk defa mı bir yol geçmektedir?

-TOKİ yaptığı açıklamada ‘09.10.2017 tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca onaylanan İmar planına esas jeolojik ve jeoteknik etüt raporuna uygun olarak iş ve işlemler yürütülmüştür’ denilmektedir. Söz konusu rapor incelendiğinde, Üçler Bulvarı ve o bulvara yakın olarak yerleştirilen binaların tamamı yapay dolgu zemin üzerine geldiği görülmektedir. TOKİ’nin bu bölgede yapay dolgu zemin üzerine binaları yapması ve aynı yapay dolgu zemin üzerinden Üçler Bulvarının geçirilmiş olması buradaki deformasyonu tetiklemiş olabilir mi?

-Sadece daha fazla konut üretmek için dolgu zemin üzerine TOKİ’nin binaları yerleştirmiş olması doğru mudur?

-TOKİ bütün projelerinde bu üniversitelerden görüş almış mıdır?

-Eğer bir sorun yoksa, neden üç üniversite ile çalışma gereği duymuştur?

Aslında alanda ve binalarda sıkıntı olduğunu anlamak için sadece TOKİ’nin açıklamasını dikkatli bir şekilde okumak yeterli görünüyor.

Eğer bu binalar sıkıntılı ve depremde hasar görecekse bugünden ısrarla uyarıyor ve rica ediyorum insanları bu binalara sokmayın.”