Uluslararası Afet Risklerinin Azaltılması Günü kapsamında düzenlenen “İl Afet Risk Azaltma Planı (İRAP) Değerlendirme” konulu video konferans toplantısı, 81 il valiliği ile eş zamanlı olarak İçişleri Bakan Yardımcısı Mehmet Aktaş’ın başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantıya Vali Ömer Faruk Coşkun, Vali Yardımcısı Baha Başçelik, İl Afet ve Acil Durum Müdürü Yıldız Tosun ile ilgili kurum müdürleri katıldı.
Toplantıyla ilgili açıklamada, İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının genelgesi kapsamında Denizli İl Afet Risk Azaltma Planı’nın hazırlanarak yürürlüğe konulduğu, bu plandaki ana başlıkların deprem, kütle hareketleri, meteorolojik ve iklim değişikliği kaynaklı afetler ve yangınlar olarak belirlendiği kaydedildi.
Afet yönetim sürecinin 3 önemli ana evresinin bulunduğu, bunların afet öncesi, afet sırası ve afet sonrası şeklinde adlandırıldığı belirtilerek, şöyle denildi:
“Bunlardan afet öncesinde mevcut riskleri tespit ederek, ona göre önlem alınmadıktan sonra afet sırasındaki ve afet sonrasındaki yönetim sürecinde başarılı olmak neredeyse imkansız hale gelmektedir. Bu nedenle 81 ilimizde İl Afet Risk Azaltma Planları hazırlanırken ilimizin öncelikli afet türleri ve riskleri belirlenerek, çeşitli eylemler olarak tanımlanmış ve bu eylemlerin gerçekleştirilmesinden sorumlu ana çözüm ortağı ve destek çözüm ortağı kurumlar belirlenmiştir.
Çeşitli kurum ve kuruluşlara görev olarak tanımlanan bu eylemlerin gerçekleşme durumu yıl içerisinde yapılan izleme ve değerlendirme komisyonu çalışmaları ile değerlendirme kurulu toplantılarıyla takip edilmektedir.
Denizli İl Afet Risk Azaltma Planı’nda toplam 46 sorumlu kurum/kuruluş, 62 destekleyici kurum/kuruluş yer almaktadır. İl Afet Risk Azaltma Planı’ndaki eylemler gerçekleştirilerek gündemden düşürüldükçe, zaman içerisinde ilimizin afetselliği de o oranda azalacaktır. Unutulmamalıdır ki afetleri önlemeye yönelik olarak afet öncesinde harcanacak 1 liralık kaynak, bizleri afete maruz kaldığımızda uğrayacağımız 15 liralık zarardan kurtarmaktadır."