Sayıştay tarafından Honaz Belediyesinde yapılan denetim, işçilerin yıllık ücretli izinlerinin kanuna uygun olarak kullandırılmadığını ortaya çıkardı. Denetim sonunda hazırlanan raporda, “Belediyede çalışan işçilerin sosyal hakları olan yıllık ücretli izinlerinin zamanında, düzenli olarak kullandırılmadığı ve bu nedenle birikmiş yıllık izin sürelerinin bulunduğu görülmüştür” vurgusu yapıldı.
İZİN ANAYASAL HAK
Raporda, Anayasa’nın “Çalışma Şartları ve Dinlenme Hakkı” başlıklı 50’nci maddesinde, “dinlenmenin çalışanların hakkı olduğu ve bu haklar ile şartlarının kanunla düzenleneceği hüküm altına alınmıştır” denildiğine dikkat çekildi.
İŞ KANUNU’NDAKİ DÜZENLEMELER
Yıllık izinlerle ilgili yasal düzenlemelere de değinilen raporda; 4857 sayılı İş Kanunu’nun 53’üncü maddesinde işçilere yıllık izin verileceğinin ve yıllık ücretli izin hakkından vazgeçilemeyeceğinin, 56’ncı maddesinde yıllık iznin 53’üncü maddede gösterilen süreler içinde işveren tarafından sürekli bir şekilde verilmesinin zorunlu olduğunun, 59’uncu maddesinde iş sözleşmesinin herhangi bir nedenle sona ermesi halinde işçinin hak kazanıp da kullanmadığı yıllık izin sürelerine ait ücretin sözleşmenin sona erdiği tarihteki ücreti üzerinden kendisine veya hak sahiplerine ödeneceğinin, 60’ıncı maddesinde yıllık ücretli izinlerin yürütülen işlerin niteliğine göre yıl boyunca hangi dönemlerde kullanılacağının, izinlerin ne suretle ve kimler tarafından verileceğinin veya sıraya bağlı tutulacağının yer aldığı belirtildi.
HER İŞÇİ İÇİN İDARİ PARA CEZASI VAR
Yönetmelik esas ve usullerine aykırı olarak izin kullandırmayan veya eksik kullandıran işveren ya da işveren vekiline bu durumda olan her işçi için 2023 yılında 2 bin 666 TL idari para cezası verileceğinin hükme bağlandığı da anımsatıldı.
“İŞÇİLERİN İZİN HAKKINDA FERAGATI MÜMKÜN DEĞİL” DENİLDİ
Yasal düzenlemelere göre işverenin yıllık izin kullandırma yükümlülüğünü yerine getirmek zorunda olduğu da kaydedilen raporda, “İşçinin de izin hakkından feragat etmesi mümkün değildir. Diğer taraftan işçiler emekli olduklarında veya herhangi bir şekilde iş akitleri sona erdiğinde mevzuat hükümleri gereği yıllık izin hakları ücrete dönüşmekte ve yıllık izin karşılığı yapılacak olan bu ücret ödemesi de işçinin son ücreti üzerinden yapılacağından yüksek tutarlarda ödeme yapılmasına neden olmaktadır. Ayrıca Anayasal bir hak olan yıllık izinlerin kullandırılmaması durumunda idareler, 4857 sayılı İş Kanunu’nun 103’üncü maddesi gereğince idari para cezası ile karşı karşıya kalabilmektedir” ifadelerine yer verildi.
34 İŞÇİNİN 200 GÜNE KADAR İZİN ALACAĞI BULUNUYOR
Sayıştay denetçileri, yapılan incelemede Honaz Belediyesinde çalışan 9 kadrolu işçiden 2’sinin 100 ile 200 gün arasında, belediye şirketindeki 99 işçiden 32’sinin 30 ile 103 gün arasında birikmiş izinlerinin bulunduğunu tespit edildiğini, bu işçilere emekli olduklarında veya iş akitleri sona erdiğinde izin haklarının son ücreti dikkate alınarak ödeneceği, bunun da öngörülemeyen giderlere neden olacağı rapora yansıtıldı.
BELEDİYE: DÜZELTME YAPILACAK
Honaz Belediye yönetimi ise, Sayıştay denetçilerine işçi izinleriyle ilgili bulguları kabul ettiklerini, gerekli düzeltmelerin yapılacağını ifade etti.