Pamukkale’nin minisi bile dikkat çekti – D20Haber
25.04.2024, Perşembe
17 °C / 29 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. GÜNDEM
  4. /
  5. Pamukkale’nin minisi bile dikkat çekti

Pamukkale’nin minisi bile dikkat çekti

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 13 Eylül 2022 Salı - 09:28Güncelleme: 13 Eylül 2022 Salı - 09:30
Pamukkale’nin minisi bile dikkat çekti

Denizli’nin travertenleriyle dünyaca ünlü Pamukkale’nin minisi bile dikkat çekmeye yetiyor. Giresun’daki Göksu travertenlerinin bulunduğu tabiat parkındaki traverten bölgesine insan eliyle yapılan göletleri gören Karadenizliler, kendilerini Pamukkale’yi ziyaret etmiş kadar şanslı sayıyor.

Pamukkale, insanlığa sunulan doğa harikası bir yer. Roma ve Bizans dönemine ait yapılarıyla bütünleşip UNESCO’nun Dünya Miras Listesi’nde yer alan ve “beyaz cennet” olarak da adlandırılan Pamukkale, her yıl milyonlarca kişiyi konuk ediyor. Denizli’nin bu güzel köşesine gelemeyenler ise, en yakınlarındaki mini Pamukkale’lere giderek bu özlemlerini gideriyor.

Pamukkale’nin mini versiyonları olarak adlandırılan yerlerden hemen akla gelenler dünyada Amerika Birleşik Devletleri’ndeki Yellowstone Ulusal Parkı ve Meksika’nın Oaxaca eyaletindeki Hierve El Agua Parkı. Türkiye’de ise Pamukkale’den sonra en dikkat çeken alan Van-Başkale’deki traverten alanı. Şimdi buna bir de Giresun’daki Göksu travertenleri eklendi.

GÖLETLER İNSAN ELİYLE YAPILDI

Karadeniz’in mini Pamukkale’si Giresun’un Dereli ilçesindeki Kuzalan Tabiat Parkı’nda bulunuyor. Orman içinde 1800 metre uzunluğa sahip travertenler, şelaleriyle de dikkat çekiyor. ABD’deki Yellowstone’den sonra orman içinde dünyanın en büyük travertenlerine sahip yer olarak gösteriliyor.

Pamukkale travertenleri model alınarak, Göksu travertenlerinde 2020 yılında Giresun Valiliği İl Özel İdaresi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğünce başlatılan proje kapsamında, teras şeklinde büyüklü küçüklü çok sayıda gölet oluşturuldu.

Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansının da desteklediği proje kapsamındaki çalışmaların ardından travertenler 7 Temmuz'da ziyarete açıldı.

Dereli-Şebinkarahisar kara yolu güzergahında bulunan travertenler, yerli ve yabancı ziyaretçilerden yoğun ilgi gördü.

Giresun İl Özel İdaresi yetkililerinden alınan bilgiye göre, ziyarete açıldığı günden bu yana travertenleri 60 binin üzerinde kişi gezdi.

“PAMUKKALE AYAĞIMIZIN DİBİNDEYMİŞ”

Buraya gelenlerden Dilek Küçük, "Pamukkale gibi, çok güzel bir yer. İnşallah halkımız burayı temiz tutar ve bozulmaz. Doğu Karadeniz'de böyle bir yer olacağını hiç tahmin etmezdim, çok şaşırdım. Turkuaz renk güzel, suyu da soğuk ve güzel" dedi.

Gülizar Dost da, Göksu travertenlerine hayran kaldığını belirterek, "Ben her zaman Pamukkale'ye gitmek isterdim, meğerse Pamukkale ayağımızın dibindeymiş de haberimiz yokmuş" diye konuştu.