Ayana: Gıdada taklit ve tağşiş önlenmelidir – D20Haber
26.01.2025, Pazar
6 °C / 16 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. GÜNDEM
  4. /
  5. Ayana: Gıdada taklit ve tağşiş önlenmelidir

Ayana: Gıdada taklit ve tağşiş önlenmelidir

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 7 Haziran 2024 Cuma - 13:44Güncelleme: 7 Haziran 2024 Cuma - 13:45
Ayana: Gıdada taklit ve tağşiş önlenmelidir

Gıda Mühendisleri Odası Denizli Temsilcisi Umut Ayana, güvenli gıda için taklit ve tağşişin (bir şeyin içine başka bir madde karıştırma) mutlaka önlenmesi gerektiğini belirtti.

Gıda Mühendisleri Odası Denizli Temsilcisi Umut Ayana, Dünya Gıda Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, gıda güvenliğine dikkati çekti. Ayana, son 10 yılda güvenli gıda ve temiz suya erişimden uzaklaşıldığını, sorunun uluslararası boyutta ele alınması, önlemlerin hayata geçirilmesi amacıyla da 2019 yılından bu yana 7 Haziran’ın Dünya Gıda Güvenliği Günü olarak kutlandığını ifade etti.

GIDA KAYNAKLI HASTALIKLARDAN 420 BİN ÖLÜM

Bu yılın mottosunun “Beklenmeyen İçin Hazırlan” olarak belirlendiğini kaydeden Ayana, açıklamasında şöyle dedi:

“Gıda güvenliği tarlada başlayan ve tüketici ile son bulan kompleks bir süreçtir. İnsan hayatını korumayı, sağlıklı beslenmeyi ve gıda kaynaklı hastalıkların önlenmesini hedefler. Ancak her yıl dünyada yaklaşık 600 milyon insan 200 farklı gıda kaynaklı hastalıktan muzdarip olmaktadır. Ayrıca gıda kaynaklı hastalıkların sebep olduğu 420 bin ölüm gerçekleşmektedir.

Gıda üretim sistemlerini ve gıda tedarik zincirlerini organize etme modelimiz, tabağımıza gelen her gıdanın, patojenlerden, kimyasal kalıntılardan, biyotoksin, bulaşıcı ve zehirli bileşenlerden uzak olmasını sağlamaktadır. Ayrıca insan eliyle hızlandırılan küresel iklim değişikliğinin sebep olduğu kuraklık, aşırı yağışlar, sel felaketleri artık nadir doğa olayları olmaktan çıkmış, her bölgede gıda üretimi başta olmak üzere, ciddi ekonomik kayıplara sebep olmaya başlamıştır.

Haberin DevamıReklam




Bu bağlamda sürdürülebilir gıda sistemlerinin oluşturulması için politika yapıcılar, işletmeciler, teknik uzmanlar ve tüketiciler ‘güvenli gıda’nın insan hakkı olduğunu kabul ederek politikalar geliştirmeli, tedbir ve önlemler küresel boyutta belirlenmeli ve artık 21.yüzyılda sorun olmaktan çıkarılmalıdır.

“FAKİRLEŞME UCUZ GIDAYA YÖNLENDİRİYOR”

Denetimlerin yetersiz kaldığını vurgulayan Ayana, “Yüksek enflasyonun yarattığı adaletsiz gelir dağılımı ile satın alma gücü azalan ve fakirleşen emekçi ve dar gelirli gruplar ucuz gıdaya yönelmektedir. Yine bu ortamda, merdiven altı işletmelerin sayısı artmakta ve engellenememektedir. Taklit ve tağşiş artmakta, tüketici güvenli olmayan, besin değeri düşük sağlık riski yüksek gıdaya mahkum edilmektedir. Yetersiz ve düzensiz olsa da Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yayınlanan taklit ve tağşiş ürün listelerinin uzun olması da Türkiye’de gıda güvenliğinin yeterli olmadığının kanıtıdır. Bu listeler aynı zamanda, devletin gıda denetimi görevini yeterince yapmadığını yada yapamadığını da göstermektedir” ifadelerini kullardı.

Ayana, tasarruf tedbirlerinin kamuda denetim personeli istihdamına darbe vuracağını, yetersiz denetimlerin taklit ve tağşişin artmasına sebep olacağını sözlerine ekledi.