Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, ramazan ayında vatandaşların oruç ve ilgili sorularını yanıtladı.
“Gayrimeşru yolla sağlanan kazançtan zekat vermek gerekir mi?”, “ramazan ayında lokanta işletmek caiz midir?”, “damat ve geline zekat verilir mi?” Diyanete sorulan soruların bazıları. Vatandaşların soruları ile Diyanetin verdiği yanıtlar şöyle:
Ramazan ayında lokanta işletmek caiz midir?
Mazereti sebebiyle oruç tutamayanların yeme-içme ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri için Ramazan ayında lokanta vb. yerlerin açık olmasında dinen bir sakınca bulunmamaktadır.
Damat ve geline zekat verilebilir mi?
Fakir olan damat ve geline zekat verilebilir. Çünkü bunlarla zekatı veren kişi arasında usul ve fürû ilişkisi olmadığı gibi, zekat veren şahıs bunlara bakmakla da yükümlü değildir.
Kayınvalide ve kayınpedere zekat verilebilir mi?
Fakir olan kayınvalide ve kayınpedere zekat verilebilir.
Gayrimeşru yolla sağlanan kazançtan zekat vermek gerekir mi?
Gayrimeşru yolla sağlanan kazancın sahibi belliyse bu kazancın sahibine iade edilmesi, belli değilse karşılığında sevap beklemeksizin yoksullara veya hayır kurumlarına verilerek elden çıkarılması gerekir. Bu itibarla gayrimeşru yolla elde edilen kazancın tamamı ya sahibine iade edilerek veya hayır yoluyla harcanarak elden çıkarılacağından zekatının verilmesi söz konusu değildir.
Vergi zekat yerine geçer mi?
Vergi bir vatandaşlık görevidir. Zekat ise dini bir yükümlülüktür. Ayrıca zekat ile vergi mükellefiyet, temel gaye, oran, miktar ve harcanacağı yerler bakımından birbirinden farklıdır. Bu itibarla devlete ödenen vergiler zekat yerine geçmez.
Zekat; vekalet, havale, EFT gibi yollarla ödenebilir mi?
Kişi zekatını bizzat elden verebileceği gibi, başkasına vekalet vermek veya havale yoluyla da verebilir. Önemli olan zekatın zekatı alacak kişiye ulaşmasıdır.
Nikotin bandı orucu bozar mı?
Nikotin bandı orucu bozmaz. Vücuda sürülen yağ, merhem gibi maddeler, deri üzerindeki gözenekler ve deri altındaki kılcal damarlar yoluyla emilerek kana karışır. Bu işlem yeme, içme ve beslenme anlamına gelmez.