Site icon D20Haber

Fay hatları üzerindeki il: Denizli

Bugünlerde “2022 Afet Tatbikat Yılı” kapsamında Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) tarafından etkinlikler, tatbikatlar düzenleniyor. Bunlardan en kapsamlısı 1999 Düzce depreminin yıldönümünde yurt genelinde yapılan “çök kapan tutun” tatbikatı oldu.

Ancak, unutulmaması gereken fay hatları üzerinde kurulan kentler, bu kentlerdeki mevcut yapı stokları. Türkiye fay haritasına bakıldığında Kuzey Anadolu Fay Hattı ile Ege Bölgesi Graben Sistemi üzerinde 6’şar, Doğu Anadolu Fay Hattı’nda 4 ve diğer faylar üzerinde 8 olmak üzere 24 ilin doğrudan kent merkezinden aktif fay geçiyor. Ayrıca 80’den fazla ilçe de direkt aktif fay hatları üzerinde yer aldığı görülüyor.

FAY HATTINDAKİ İLLER

Denizli ile birlikte fay hatları üzerinde kurulan iller Aksaray, Aydın, Balıkesir, Bingöl, Bolu, Burdur, Bursa, Erzincan, Erzurum, Eskişehir, Hakkari, Hatay, İzmir, Kahramanmaraş, Kayseri, Kocaeli, Konya, Kütahya, Manisa, Muğla, Osmaniye, Sakarya ve Tokat.

DENİZLİ’DE DURUM

JMO Genel Merkezi tarafından hazırlanan “Fay Üzerinde Yaşayan Kentlerimiz: Denizli Raporu”nda da görüleceği üzere, kent merkezini oluşturan Merkezefendi ve Pamukkale ilçelerinin yanı sıra Acıpayam, Sarayköy, Honaz, Çardak ve Çivril ilçe merkezleri, buralara bağlı eski belde/köy statüsündeki 40’a yakın mahalle ile bazı organize sanayi bölgelerinin de fay zonları üzerinde bulunmakta.

Denizli’nin, Büyük Menderes ile Alaşehir grabenlerinin kesiştiği bir konumda ve normal fayların yoğun olduğu bir coğrafyada yer aldığı da vurgulanan raporda, ilin güneybatısındaki Babadağ yükselimini oluşturan yaşlı kayalar ile yamaç molozu ve alüvyonlar arasında ve içerisinde çok kollu bir yapıya sahip olan diri faylar bulunduğuna dikkat çekilmekte.

TARİHTE DENİZLİ’Yİ ETKİLEYEN DEPREMLER

Diri fayların son derece yoğun olduğu coğrafyada gerek Denizli kent merkezi, gerekse çevresindeki diğer yerleşim birimleri tarihsel dönemlerden bu yana depremlerle sarsılmakta. O depremlerden bazıları şöyle:

-Tarihsel dönemde (1900 öncesi} Denizli bölgesinde M.Ö 55 yılında ve M,S. 60 yılında meydana gelen Hierapolis, Laodikeia, Colossae ve Tripolis antik kentlerinin yıkılmasına ve ağır can kayıplarına neden olan depremlerin yanı sıra, MS 494 VII. yüzyılın ilk çeyreği Laodikeia ağır can kaybı ve hasar sonucu terk ediliyor, Hierapolis ağır hasar görüyor.

-1358 Hierapolis ağır can kaybı ve hasar sonucu terk ediliyor.

-1651 Honaz 700 can kaybı.

-1717 Osmanlı arşivi belgelerine göre Denizli il merkezinde 6 bine yakın can kaybı.

-1878 Çivril ilçesinde 1300 can kaybı

-1837 ve 1899 Nazilli, Sarayköy ve Denizli yerleşim alanlarında 1117 can kaybı.

DEPREMLERİN BÜYÜKLÜKLERİ

Bu arada, Denizli bölgesinde depremler genellikle 6 büyüklüğünün altında kaldığı, bunların da Buldan ve Pamukkale bölgesinde yoğunlaştığı görülüyor. Denizli ve yakın civarında 5,6 büyüklüğündeki 1953 Buldan, 5,5 büyüklüğündeki 1965 Honaz, 5 büyüklüğündeki 1976 Denizli, 5,2 büyüklüğündeki 2000 Denizli-Honaz depremleri, büyüklükleri 5 ile 5,5 arasında değişen 4 depremden oluşan 2003 Sarıgöl-Buldan-Yenicekent depremleri, 5,5 büyüklüğündeki 20 Mart 2019 Acıpayam depremi ve son olarak da 8 Ağustos 2019 tarihinde Bozkurt’ta meydana gelen 5 büyüklüğündeki deprem dikkate değer olanlar.

Exit mobile version