Evcil hayvan yönetmeliği değişti, bunlar zorunlu oldu – D20Haber
22.03.2025, Cumartesi
3 °C / 17 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. GÜNDEM
  4. /
  5. Evcil hayvan yönetmeliği değişti, bunlar zorunlu...

Evcil hayvan yönetmeliği değişti, bunlar zorunlu oldu

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 5 Mart 2025 Çarşamba - 07:56Güncelleme: 5 Mart 2025 Çarşamba - 07:57
Evcil hayvan yönetmeliği değişti, bunlar zorunlu oldu

Tarım ve Orman Bakanlığı “Kedi, Köpek ve Gelinciklerin Kimliklendirilmesi ve Kayıt Altına Alınmasına Dair Yönetmelik”te değişiklik yaptı. Yapılan değişiklikle mikroçip, sahiplendirme ve kimliklendirmede yeni yükümlülükler getirildi.

Tarım ve Orman Bakanlığı, 26/2/2018 tarihli ve 30344 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Kedi, Köpek ve Gelinciklerin Kimliklendirilmesi ve Kayıt Altına Alınmasına Dair Yönetmeliğin bazı maddelerinde değişikliğe giderek, yeni düzenlemeler yaptı.

Sahiplenilen evcil hayvanların bakanlık kayıt sistemine kaydedilmesi ve pasaport oluşturulmasından yerel yönetim sorumlu olacak. Kayıtlı ev hayvanlarının ölümü halinde 30 gün, kaybolması halinde 7 gün içerisinde bildirimde bulunulacak. Kimliklendirme işlemi de 31 Aralık 2025 tarihine kadar uzatıldı. İşte o değişiklikler:

YEREL YÖNETİMLER SORUMLU

● Yerel yönetim; gerçek veya tüzel kişiler ile özel hayvan yaşamevleri tarafından, hayvan bakımevlerinden sahiplenilen kedi ve köpeklerin, sorumlu veteriner hekim tarafından Bakanlık kayıt sistemine kaydedilmesi ve hayvan pasaportunun oluşturulmasıyla yetkili, görevli ve sorumludur.

KAPASİTENİN ÜZERİNDE HAYVAN BARINDIRAMAYACAKLAR

● Özel hayvan yaşamevi; hayvan bakımevlerinden sahiplendikleri ev hayvanlarının ölüm ve kayıp bilgilerini il/ilçe müdürlüğüne süresi içerisinde bildirmekle sorumlu ve yükümlüdür. Özel hayvan yaşamevi sahibi, bu yönetmelikte yer alan yükümlülüklerini yerine getirmemesinden, eksik ya da hatalı vermiş olduğu beyanları nedeniyle oluşacak tüm olumsuzluk ve hatalardan sorumludur. Özel hayvan yaşamevi sahipleri ev hayvanlarının her türlü bakım ve beslenmesinden sorumlu olup, ev hayvanlarını terk edemezler, sahiplendiremezler ve özel hayvan yaşamevinde bakanlıktan alınan izinde yer alan kapasitenin üzerinde ev hayvanı barındıramazlar.

Haberin DevamıReklam




MİKROÇİP UYGULAMASI

● Mikroçip, iki skapula arasına veya sol tarafta boynun kulağa yakın kısmına deri altına, omurga hastalıklarına genetik yatkınlığı olan ırklarda ise sağ arka bacak, sol arka bacak veya sternum bölgesi deri altına da uygulanır.

BARINAK YERİNE ‘HAYVAN BAKIMEVİ’

● Daha önce yayımlanan yönetmelikteki “barınak” ibaresi “hayvan bakımevi” şeklinde değiştirildi.

SAHİPSİZ HAYVANLARLA İLGİLİ DÜZENLEME

● Sahipsiz hayvanların hayvan bakımevleri tarafından gerçek veya tüzel kişilikler ile özel hayvan yaşamevlerine verilmesi halinde, bu hayvanlar hakkında sahipsiz hayvan edinme formu düzenlenerek yerel yönetimlerde görevli yetkili veteriner hekim tarafından, sahiplendirme tarihinden itibaren en geç 10 gün içerisinde yeni pasaport düzenlenir ve veri tabanına kaydedilir.

ÖLÜM VE KAYIP HALİNDE BİLDİRİM ZORUNLU

Kayıtlı ev hayvanlarının ölümü halinde 30 gün, kaybolması halinde 7 gün içerisinde ev hayvanı sahibi durumu il/ilçe müdürlüğüne ya da Bakanlıkça yetki verilmiş kurum/kuruluş, gerçek veya tüzel kişilere bildirir.

SON TARİH 31 ARALIK

● Tüm kedi ve köpek sahipleri, il/ilçe müdürlüğüne ya da bakanlıkça yetki verilen kurum/kuruluş, gerçek veya tüzel kişilere beyanname ile başvuru yaparak her yaştaki hayvanlarını en geç 31/12/2025 tarihine kadar kimliklendirerek kayıt altına aldırmakla yükümlüdür.