Emekliye bayram ikramiyesi artışı komisyondan geçti, kim ne kadar alacak? – D20Haber
28.04.2024, Pazar
16 °C / 30 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. GÜNDEM
  4. /
  5. Emekliye bayram ikramiyesi artışı komisyondan geçti,...

Emekliye bayram ikramiyesi artışı komisyondan geçti, kim ne kadar alacak?

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 22 Şubat 2024 Perşembe - 08:58Güncelleme: 22 Şubat 2024 Perşembe - 08:58
Emekliye bayram ikramiyesi artışı komisyondan geçti, kim ne kadar alacak?

Emekli bayram ikramiyesinin 3 bin liraya çıkarılmasına yönelik düzenlemenin de yer aldığı 8. Yargı Paketi, TBMM Adalet Komisyonunda kabul edildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, emekliye verilen bayram ikramiyesinin 2 bin liradan 3 bin liraya çıkarılmasının ardından yasal düzenleme için başlatılan çalışmada bir aşama daha geride kaldı.

Emekli bayram ikramiyesinin 3 bin liraya çıkarılmasını da düzenleyen ve kamuoyunda "8. Yargı Paketi" olarak bilinen Ceza Muhakemesi Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 659 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Adalet Komisyonunda kabul edildi.

Düzenlemeye göre, her yıl Ramazan ve Kurban bayramlarında emeklilere ödenen bayram ikramiyesi 2 bin liradan 3 bin liraya çıkarılıyor.

KİM NE KADAR İKRAMİYE ALACAK?

Emekliye ikramiye dosya başına yapılıyor. Buna göre her emekli 3 bin lira ikramiye alacak. Ölen anne-babasından veya eşinden dolayı dul-yetim aylığı alanlara hisseleri oranında ikramiye veriliyor. Ölen eşinin emekli aylığının yüzde 50’sini alan eşe 1500 lira, yüzde 25 maaş bağlanan kızına 750 lira ikramiye verilecek.

Herhangi bir işte çalışmayan, kendi sigortalılığı nedeniyle gelir veya aylık almayanlar eşinin aylığının yüzde 75'ini almakta olduklarından, 2000 lira ikramiye verilecek. İş kazası ve meslek hastalığı dolayısıyla sürekli iş göremezlik geliri alanlara, gelir bağlanmasına esas olan sürekli iş göremezlik derecesi oranında bayram ikramiyesi ödeniyor. Meslekte kazanma gücü kayıp oranı yüzde 25 olanlara 750 lira, yüzde 45 olanlara 1350 lira ikramiye ödenecek.

SGK'dan birden fazla dosyadan gelir ve aylık alan emekli ve hak sahiplerine, en fazla ödemeye hak kazandıkları dosya üzerinden ikramiye verilecek. Örneğin bir kişi hem kendi çalışmasından dolayı emekli aylığı, hem de ölen eşinden dolayı dul aylığı alıyorsa sadece kendi emekliliğinden dolayı 3000 lira ikramiye alacak. Bir kadın hem dul aylığı, hem de yetim aylığı alıyorsa en yüksek aylık aldığı dosyadaki oran üzerinden tek ikramiye alabilecek.

NE ZAMAN ÖDENECEK?

Bu yıl Ramazan bayramı 10-12 Nisan tarihleri arasında kutlanacak. Ödemenin 9 Nisan’dan önce yapılacağı bildiriliyor.

Kurban Bayramı da 16-19 Haziran’da kutlanacak. Bu bayrama ilişkin ikramiye ödemesinin de 15 Haziran’dan önce yapılacağı belirtiliyor.