Eğitim Sen Denizli Şube Başkanı Özdemir: ÇEDES projesi iptal edilsin – D20Haber
02.05.2024, Perşembe
15 °C / 27 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. GÜNDEM
  4. /
  5. Eğitim Sen Denizli Şube Başkanı Özdemir:...

Eğitim Sen Denizli Şube Başkanı Özdemir: ÇEDES projesi iptal edilsin

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 5 Eylül 2023 Salı - 16:06Güncelleme: 5 Eylül 2023 Salı - 16:06
Eğitim Sen Denizli Şube Başkanı Özdemir: ÇEDES projesi iptal edilsin

Eğitim Sen Denizli Şube Başkanı Hüseyin Özdemir, “Çevreme Duyarlıyım, Değerlerime Sahip Çıkıyorum” projesinin laik eğitimi hedef aldığını savunarak, iptal edilmesini istedi.

Eğitim Sen Şube Başkanı Hüseyin Özdemir, Denizli Gazeteciler Cemiyetinde (DGC) düzenlediği basın toplantısında, Türkiye’de siyasi iktidar eliyle eğitimin ve toplumsal yaşamın dini kurallara göre biçimlendirilmesine yönelik uygulamalar yapıldığını söyledi.

Millî Eğitim Bakanlığına bağlı ortaokullar ve imam hatip okullarında, Gençlik ve Spor Bakanlığına bağlı il/ilçe spor müdürlükleri, gençlik merkezleri ile Diyanet İşleri Başkanlığına bağlı Diyanet Gençlik Merkezleri iş birliğinde yürütülen ÇEDES kapsamında bir süredir ülke çapında toplantılar yapıldığını, kararlar alındığını kaydeden Özdemir, şöyle devam etti:

“Dini ve manevi değerleri merkeze alan ÇEDES projesi, laik-bilimsel eğitim anlayışına ve pedagoji bilimine aykırı bir içerikte hazırlanmış ve uygulanmaya başlamıştır. Proje, öğrencilere milli, manevi, ahlaki, insani ve kültürel değerlerimizin benimsetilmesi amacıyla tüm lise, ortaokul, ilkokul ve anaokulları ile il merkezi ve ilçelerde bulunan tüm cami ve Kur’an kurslarını kapsıyor. Projenin ülke çapında uygulaması için Milli Eğitim Müdürlükleri ve il müftülükleri aracılığıyla okullara ‘manevi danışman’ sıfatıyla pedagojik eğitimi bulunmayan vaiz, imam hatip, Kur’an kursu öğreticileri İzmir ve Eskişehir başta olmak üzere, çeşitli illerde görevlendirmeler yapılmaya başlandı.

ÇEDES projesi iktidarın eğitim sistemini siyasal-ideolojik çizgisi ve dini-kültürel ihtiyaçları doğrultusunda biçimlendirme hedefinin son örneği olarak karşımıza çıkmaktadır. ÇEDES ile vaiz, imam hatip ve Kur’an kursu öğreticilerinin, ilahiyat fakültesi mezunlarının eğitim kurumu olan okullarda ‘manevi danışman’ olarak görev yapmalarının önü açılıyor. Manevi danışmanlarla öğrencilerin okul dışında Diyanet İşleri Başkanlığı ve Gençlik ve Spor Bakanlığı kamplarında buluşmaları, okullardaki koordinatör öğretmen ve Gülen cemaatinin ‘abla ve ağabeyleri’ gibi koordinatör öğrencilerle dini telkinler yapan değerleri eğitimi çalışmalarına katılmaları sağlanacak. ÇEDES projesi ile Milli Eğitim Bakanlığı ve Gençlik ve Spor Bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığına, dinci tarikat ve cemaatlere öğrencileri devşirmenin önü açılacak.”

Laiklik ilkesi ve laik eğitimin toplumdaki farklı inanç, farklı mezhep, farklı kimliklerin bir arada barış içinde yaşayabilmeleri için son derece önemli olduğunu belirten Özdemir, “Hiçbir toplum birbirinin aynı ve tamamen aynı düşünen, aynı inancı paylaşan, aynı manevi değerleri benimsemiş insanlardan oluşmaz. Laiklik anlayışı gereği farklı, inanç, düşünce ve değerler karşısında tarafsız olması gereken bir devletin, sadece bir dinin ve mezhebin öğretilerini, sadece belli bir inancın benimsediği manevi değerleri tüm okullarda tek doğru olarak öğretmeye çalışması farklı inançtan öğrencilere yönelik açık bir dayatmadır” dedi.