Avdan Mahallesi, kamuoyunun gündemine 2015-2016 yıllarında termik santral kurma girişimiyle girdi. Sonraki yıllarda artarak devam etti. Kamuoyu gecikmeli de olsa tepki verince ve süreç seçimlere denk düşünce çevreci bir havaya bürünülerek santralden vazgeçildiği duyuruldu. Aslında vazgeçilmedi, tepkinin böyle durdurulabileceği düşünülerek rafa kaldırıldı.
Yöre halkı, tam da “rahat bir nefes aldık” demeye hazırlanırken, bu kez 13 Ocak 2022’de Resmi Gazete’de yayımlanan “acele kamulaştırma” kararı ile şoke oldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzalı karar ile Avdan’da 3 milyon 764 bin 623 m² alan açık kömür işletmeciliğine açılıyordu.
“ŞİMDİ DE ÇED GEREKLİ DEĞİLDİR” KARARI
Avdan’daki açık kömür işletmeciliğine karşı oluşan kamuoyu ile yöre halkının mücadele çabaları davalara konu edilirken, şimdi de “ÇED kararı gerekli değildir” denilerek, Avdan’ın komşuları Narlı, Kırköy ve Denizoluk’a uzanan genişletme çalışmalarına start verildi. Avdan’da tarım arazilerine, zeytinliklere, kısacası doğanın kalbine vurulan kepçenin yakında bu mahallelere de uzanması bekleniyor.
Avdan Madencilik Enerji Sanayi ve Ticaret AŞ, 3 milyon 764 bin 623 m² ile başladığı açık kömür işletmeciliği sahasına, ÇED gerekli değildir raporu 4 milyon 708 bin m² yeni bir alanı daha ilave edecek.
“SU ŞIRILTISI YOK, KUŞ CIVILTISI YOK”
Yeni yerleşim yerlerinin Avdan Madencilik’in radarına girmesinin ardından gittiğimiz bölgede vatandaşlar konuştu. Örneğin 75 yaşındaki Hatice Kocalar, bir dokun, bin ah işit misali “Bizim köyü mesken tuttular. Nerdeee? Su şırıltısı yok, kuş cıvıltısı yok. Tarlalarımızı gidip görseniz ne ağaç var, ne dere var, ne tepe var” diye girdi söze.
Sonra gözlerinden inen yaşla birlikte, “Toprağa sahip çıkmayalım de neye sahip çıkalım biz? Ha toprak, ha evlat... Biz topraklarımıza sahip çıkacağız. 14 dönüm ekini gömdüler toprağa. Sekiz aydır gördüklerimden anamdan emdiğim süt burnumdan fitil fitil geldi. Tütün diktik, bir yaprağını koparamadık. Avans aldık, avans parasıyla karakola gidip geldik” diye ilave etti.
HAZER’DEN DUYARLILIK ÇAĞRISI
Bizimle birlikte gezen Büyük Menderes Ekoloji Derneği Başkanı Ayşe Hazer de “Yeni süreçle çevre köyler Avdan’daki sahaya ya komşu hale geldi ya da sahanın içinde kaldı. Hangi köyler bunlar? Narlı, Kırköy ve Denizoluk. Şimdi artık onlarında tarım arazilerinin dışında köydeki yerleşim alanlarına kadar bu saha yaklaşıyor. Kentte yaşayanların da bu konuya duyarlılık göstermeleri şart. Bu sadece Avdan'ın, Kırköy'ün ya da Narlı'nın, Denizloluk'un kendi başına vereceği reaksiyon bunun için yeterli değil” diye konuştu.
“KÖMÜR DEĞİL, ÖMÜR İSTİYORUZ”
Avdan’dan sonra açık kömür işletmeciliğinin tehdidindeki mahallelerden olan Narlı’dan Hüseyin Topçuoğlu ise, “Ben nereye gideceğim? ben burada yaşamak istiyorum, temiz hava solumak istiyorum. Kömür değil, ömür istiyoruz biz ömür. Zaten köyün bir avuç arazisi var. Köylünün sırtından düşün artık” ifadelerini kullandı.
“VADİMİZ, SULARIMIZ, KUŞLARIMIZ HEPSİ GİTTİ”
Hukuki mücadelenin öncülüğünü yapan Avdan Mahallesi Muhtarı İlhan Kulaç da tepkisini “Artık arazinin kullanılacak bir hali kalmadı. Toprak aktarıldıktan sonra 50 yıl sonra verim veriyormuş. Ekoloji sistemi bozuldu çevrenin. Vadimiz vardı, sularımız vardı, göllerimiz vardı hepsi gitti. Kışın yeşil başlı ördekler, kazlar geliyordu köyümüze ama serçe dahi kalmadı bunların başlattığı çalışmadan sonra” sözleriyle dile getirdi.
"DOĞANIN KALBİNE KÖMÜR KEPÇESİ" isimli yazı dizimiz salı gününden itibaren D20haber.com'da...