Devlet memuru olacaklara kötü haber, yaş sınırı getirildi – D20Haber
23.05.2025, Cuma
18 °C / 34 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. GÜNDEM
  4. /
  5. Devlet memuru olacaklara kötü haber, yaş...

Devlet memuru olacaklara kötü haber, yaş sınırı getirildi

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 22 Mayıs 2025 Perşembe - 10:18Güncelleme: 22 Mayıs 2025 Perşembe - 10:18
Devlet memuru olacaklara kötü haber, yaş sınırı getirildi

Devlet Memurluğu Kanunu’nda yapılan değişiklik ile kamu kurum, kurul, üst kurul ve kuruluşları tarafından mesleğe özel yarışma sınavına tabi tutulmak suretiyle yapılacak alımlarda da 35 yaş sınırı aranacak.

Bazı Kanunlar ile 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı.

Kanunla, Anayasa Mahkemesinin 703 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin (KHK) bazı hükümlerini iptal etmesi dolayısıyla yasal düzenlemelere gidiliyor.

35 YAŞ SINIRI

Devlet Memurları Kanunu’ndaki değişiklikle, kanunlarla veya Cumhurbaşkanlığı kararnameleriyle kurulmuş diğer kamu kurum, kurul, üst kurul ve kuruluşları tarafından mesleğe özel yarışma sınavına tabi tutulmak suretiyle yapılacak alımlarda da 35 yaş sınırı aranacak.

KAMUDAN AYRILANLARA İLİŞKİN DÜZENLEME

Kamu Görevlerinden Ayrılanların Yapamayacakları İşler Hakkında Kanun’daki değişiklikle, vergi incelemesine yetkili olanlar, görevlerinden ayrıldıktan sonra 3 yıl süreyle, görevden ayrılış tarihi itibarıyla son 3 yıl içinde, nezdinde inceleme yaptıkları mükellefler veya bu mükelleflerin veya ortaklarının idaresi, denetimi veya sermayesi bakımından doğrudan veya dolaylı olarak bağlı bulunduğu ya da nüfuzu altında bulundurduğu kurumlarda herhangi bir görev veya iş alamayacak, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu kapsamında sözleşme düzenleyemeyecek.

UZMAN VE UZMAN YARDIMCISI İSTİHDAMINA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR

Kanunla, 375 sayılı KHK’deki düzenleme ile kamu kurum ve kuruluşlarında idari hizmet sözleşmesiyle veya iş mevzuatına tabi uzman ve uzman yardımcısı istihdamına ilişkin usul ve esaslar belirleniyor. Buna göre, Devlet Memurları Kanunu kapsamında personel istihdam edilmeyen kamu kurum ve kuruluşlarının teşkilatlanmasına ilişkin Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinde öngörülmesi kaydıyla kurumun görev alanına giren konularda çalıştırılmak üzere söz konusu kanun ve diğer kanunların sözleşmeli personel çalıştırılması hakkındaki hükümlere bağlı olmaksızın idari hizmet sözleşmesiyle ya da iş mevzuatına tabi olarak uzman ve uzman yardımcısı istihdam edilebilecek.

Haberin DevamıReklam




Uzman ve uzman yardımcısı istihdamında Devlet Memurları Kanunu’ndaki hükümler kıyasen uygulanacak. Ancak uzman yardımcılarından verilen ilave süre içinde tezlerini sunmayan veya ikinci defa hazırladıkları tezleri de kabul edilmeyenler, ikinci sınavda da başarı gösteremeyen veya sınav hakkını kullanmayanlar ile yabancı dil yeterliliği şartını yerine getirmeyenler, uzman yardımcısı ünvanını kaybedecek ve kurumlarında durumlarına uygun kadro veya pozisyonlara atanacak.

Uzman ve uzman yardımcılarının mesleğe alınmaları, sınavları, nitelikleri, yetiştirilmeleri ve çalışma usul ve esasları ile istihdamlarına ilişkin diğer hususlar kurumlarınca çıkarılacak yönetmelikle belirlenecek. İş mevzuatına tabi uzman ve uzman yardımcılarına ilişkin tüm ihtilaflar iş mahkemelerinde görülecek.

375 sayılı KHK’de yapılan değişikliğe göre, Cumhurbaşkanlığı, bakanlıklar ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarının teşkilatlanmalarına ilişkin Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinde öngörülmesi kaydıyla, Devlet Memurları Kanunu ile diğer kanunların sözleşmeli personel çalıştırılması hakkındaki hükümlerine bağlı olmaksızın, özel bilgi ve uzmanlık gerektiren geçici mahiyetteki işlerde, yerli veya yabancı personel tam zamanlı, kısmi zamanlı veya projelerle sınırlı olarak sözleşmeyle istihdam edilebilecek.

Kamu kurum ve kuruluşlarının teşkilatlarında Cumhurbaşkanlığı kararnameleriyle gerçekleştirilen düzenlemeler sonucu kadro veya pozisyonunun bulunduğu kurumun veya birimin görevleri ilgili Cumhurbaşkanlığı kararnamesi hükümlerine göre diğer kurum veya birimlere verilen personelin devir işlemleri, diğer kamu kurum ve kuruluşlarına atanmaları ile yeni atandıkları kadro veya pozisyonlardaki mali ve özlük haklarına ilişkin hususlar düzenleniyor.

Kanun teklifinin oylamasının ardından Başkanlık Divanında milletvekillerinin verdiği pusula konusunda tartışma yaşandı. Bunun üzerine TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, birleşime ara verdi. Aranın ardından kanun teklifi, Genel Kurul’da kabul edilerek yasalaştı.