Zolan: Şehre su veremezseniz ‘başkanlık yapıyorum’ diyemezsiniz – D20Haber
26.04.2024, Cuma
16 °C / 32 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. GÜNDEM
  4. /
  5. Zolan: Şehre su veremezseniz ‘başkanlık yapıyorum’...

Zolan: Şehre su veremezseniz ‘başkanlık yapıyorum’ diyemezsiniz

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 24 Mayıs 2023 Çarşamba - 08:30Güncelleme: 24 Mayıs 2023 Çarşamba - 08:31
Zolan: Şehre su veremezseniz ‘başkanlık yapıyorum’ diyemezsiniz

Denizli Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresinin (DESKİ) 2022 yılı faaliyet raporu görüşüldü. Genel kurulda konuşan Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, yapılan yatırımları anlattı ve “Şehre su veremiyorsanız ‘başkanlık yapıyorum’ diyemezsiniz” dedi.

D20HABER.COM’un haber notu:
Bu haber D20HABER.COM’un özel haberidir. Kısaltıp kaynak belirtmek ve bağlantı vermek koşuluyla kullanılabilir. Lütfen emeğe saygı gösterin, “kopyala yapıştır” yapmayın!

DESKİ Genel Kurulu yapıldı. Gündemde yer alan 8 maddenin görüşüldüğü genel kurulda, Çivril’in Tokça Mahallesi’nde kurulacak güneş enerji santrali (GES) için ek ödenek talebi, bu konuda ortak hizmet protokolü akdedilmesi, protokol şartlarının belirlenmesi ve protokolü imzalaması için DESKİ Genel Müdürü Niyazi Türlü’ye yetki verilmesi kabul edildi.

Denizli Büyükşehir ve DESKİ Yönetim Kurulu Başkanı Osman Zolan da genel kurulda, meclis üyelerine 2014’ten 2022 yılına kadar yapılan yatırımlarla ilgili bilgi verdi. Zolan’ın konuşmasında öne çıkanlar şöyle:

“DENİZLİ'DE SU YÖNETİMİ NOKTASAL OLARAK YÜRÜTÜLECEK BİR HUSUS DEĞİL”

● Denizli Büyükşehir Belediyesinin 2014 yılında kurulmasıyla Denizli, yeni bir kurumla, DESKİ ile tanıştı. Denizli'de su yönetimi noktasal olarak yürütülecek bir husus değil. Havza bazlı, en azından il bazında bütün olarak çözmek gerekir. Bir şehrin suyunu nerede bulursanız oradan getirirsiniz. DESKİ'nin kurulması su yönetimi konusunda birçok imkanlar sağlamıştır.

● Eskiden mahalleler, köyler, beldeler arasında su kavgaları olurdu, cinayetler işlenirdi. Bazen de su sağlayan pompaların elektrik parası ödenmediği için elektriği kesilir, bunun sonucunda beldeler ve köyler susuz kalırdı.

● DESKİ kurulduktan sonra şehir merkezinde ne varsa ilçelerimizde, köylerimizde aynısı olacak dedik. Bunu laf olsun diye söylemedik.

● 2014'ten 2022’ye... Geriye dönüp baktığımda hedeflediğim, hayal ettiğim birçok şey gerçekleşti. Bunu tek başıma yapmadım. Öncelikle meclisimiz... Birçok konuda bize yetkiyi verdi, kararların altına birlikte imza attık. DESKİ'nin genel müdürü, yetkili arkadaşlarımız, çalışanlarımız hep birlikte taşın altına elimizi soktuk. Daha hayallerimiz, hedeflerimiz var, olması gerekenler var.

“7 BİN 356 KİLOMETRE ALTYAPI YAPILDI”

● Baktığımızda neler yapmışız 2014-2022 arası? Ana başlıklarla söyleyeyim. İçme suyu hattı olarak 4 bin 794 kilometre. Kanalizasyon hattı 2 bin 200 kilometre. İçinden araba geçen yağmur suyu hatları da 362 kilometre bu üçünü topladığımızda 7 bin 356 kilometrelik altyapı yapmışız. Gerçekten devasa bir rakam.

“30 BÜYÜKŞEHİR ARASINDA NÜFUS BAŞINA ALTYAPIYA EN ÇOK KAYNAK AYIRAN DESKİ”

● Daha önce de söyledim, 30 büyükşehirde nüfus başına altyapı yatırımına en çok kaynak ayıran Denizli Büyükşehir Belediyesi DESKİ Genel Müdürlüğü. Altyapıyı yapmadığınızda üsttekilerin hiçbir önemi yok.

“YAPILAN YATIRIMLA İLGİLİ ÇOK LAF SÖYLENDİ”

● Biliyorsunuz 100 yılın altyapısını başlattık. Özellikle şehrin merkezinde çok zahmetli, riskli bir işti. Bizim için çok maliyetliydi, vatandaş için de toz, çamur, yolların kapanması, suların kesilmesi demekti.

● Yapılan bu yatırımla ilgili iş siyasete gelince çok laflar yedik, çok laf söylendi bize. Çok ağrımıza gitti onu söyleyeyim. Keşke bunlar ben başkan olmadan önce çözülmüş olsaydı da biz başka şeyle yapsaydık. 40-50 yıldır yapılmayan altyapıyı bizim çözmemiz gerekti. Bunu erteleyebilir miydim, sorunun etrafından dolaşabilir miydim, görmezden gelebilir miydim? Mümkün... Daha önce yapılmış zaten, görmezden gelinmiş, kenarından dolaşılmış. Gözümüzü karartık, sorunun etrafından dönmek değil tam göbeğine girdik göbeğine. Kolay değildi, çok maliyetliydi ama geldiğimiz noktada parmakla gösterilen şehir oldu Denizli.

“DENİZLİ SU ZENGİNİ DEĞİL”

● Denizli su zengini bir şehir değil. Su konusunda gelecekle ilgili çok büyük riskimiz var. İşte ona önlem almaya çalışıyoruz, sondajlarla bu işi yapıyoruz. 288 adet içme suyu sondajı yapmışız.

● DSİ ile yaptığımız protokol kapsamında istedik ki bir barajımız olsun. Gökpınar Barajı var ama içme suyu anlamında yoktu. Çok şükür Akbaş Barajı'nı inşa ettik. Oradan kilometrelerce uzunluktaki hatla şehrimize getiriyoruz suyu.

● İçme suyu arıtma tesisi de yoktu şehrimizde. Baraj suyunun arıtılması gerekir. Arıtma tesisi devasa bir şey. İçi teknoloji donanımlı bir arıtma tesisine Denizlimiz 2022 yılında kavuştu. Orası 50 yıl Denizlimizin içme suyuna destek verecek. İlk'lerden bahsediyorum. İnşallah bu ilk'leri yapmaya devam edeceğiz.

● Akbaş Barajı, 24 milyon metreküp hacimli. Saniyede bin litre su taşıyacak 66 kilometre isale hattı yaptık. 5 bin, 3 bin, 500 metreküp kapasiteli su depoları yaptık. 10 bin metreküplük bir depo daha yapılıyor. Bu şehre su veremezseniz başkanlık yapıyorum diyemezsiniz.

“KAYIP KAÇAK YÜZDE 27’YE DÜŞTÜ”

● Kayıp-kaçak oranı yüzde 65-67 dolayındaydı. Suyun 3/2’si boşa gidiyordu altyapı yatırımlarımız öncesinde. Şimdi yüzde 27’ye düştü. Kuraklık, susuzluk gibi tehlikenin gündemde olduğu dönemde kaçağı yüzde 40 önlemişiz. Şehirde yıllık su kullanımı 60 milyon metreküp. Bunu yüzde 40 ile hesapladığınızda 24 milyon metreküp eder ki bu bir Akbaş Barajı kapasitesi demektir. Suyun tedariğinin zor olduğu dönemde bu çok önemli. Şunu da belirtmekte yarar var: Dünyada yüzde 10 kayıp kaçak makul görülüyor. Şehrimizin tamamında altyapı tamamlandığında yüzde 27’yi çok daha aşağıya çekeceğiz. Denizli Türkiye’de su kaçağı yüzde 30’un altında olan nadir şehirlerden. Yüzde 27 ile gurur duyuyorum, çünkü geldiğimiz yeri biliyorum.

MENDERES VE DALAMAN ÇAYI’NDA KİRLİLİK

● Büyük Menderes’te kirliliği çözecekseniz Denizli, Aydın, Uşak ile bir havza olarak, bir bütün olarak ele almanız gerekiyor. Sarayköy’ün pisliği yıllarca Menderes’e aktı. Biz, Sarayköy’de 2 arıtma tesisi yaptık.

● Dalaman Çayı için 10 yıl önce ne duyuyorsak, bugün de aynı şeyi duyuyoruz. Burada siyaset olmaz. Neler yapıldığına bakılmalı.