Deprem tehdidindeki kent Denizli – D20Haber
25.04.2024, Perşembe
17 °C / 29 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. GÜNDEM
  4. /
  5. Deprem tehdidindeki kent Denizli

Deprem tehdidindeki kent Denizli

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 10 Mart 2023 Cuma - 08:45Güncelleme: 10 Mart 2023 Cuma - 09:22
Deprem tehdidindeki kent Denizli

Denizli, olası bir depremde en fazla etkilenecek illerin başında geliyor. Nedeni de kent yerleşiminin fay hatları üzerinde kurulduğu illerden birisi olması. AFAD raporunda, 6.6 büyüklüğündeki bir depremin sadece kentte değil, çevre illerde de yıkıma yol açacağı belirtiliyor.

Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) tarafından hazırlanan İl Afet Risk Azaltma Planı (İRAP) Raporu’na göre, 4 ayrı graben ve 7 ayrı fay zonunun geçtiği Denizli’nin yüzde 55’i deprem tehdidinde. Yine rapora göre, otoyol ve demiryolu da fay hatlarının üzerinde.

Cumhuriyet'ten Erman Şentürk'ün haberine göre, Ege Bölgesi’nde olası bir deprem sonrası enkaz altında kalacak kişilerin ve yıkılacak binaların sayısını açıklayan AFAD’ın raporuna rağmen ne kentsel dönüşümde ne de altyapı ile acil hizmetler konusunda adımlar atılmadı.

EGE BÖLGESİ’NİN DURUMU

AFAD tarafından geçen yıl yayımlanan ve kentlerde olası büyük depremler ile etkilerini araştırmak, alınması gereken önlemleri belirlemek amacıyla hazırlanan “İl Afet Risk Azaltma Planı” raporları Ege’yi bekleyen afet tehdidini tüm çıplaklığıyla gözler önüne serdi. 2021 tarihli raporlara göre, yaklaşık 10 milyon 500 bin nüfusa ev sahipliği yapan Ege’deki 8 büyük kentte 7 ve üzerindeki olası bir depremde büyük bir yıkım yaşatacak.

AFAD’ın açıkladığı söz konusu raporlar ve yapılan hayati uyarılara ilişkin bir arpa boyu dahi yol alınamazken AKP hükümeti milyonlarca yurttaşı koruyacak görevleri halen yerine getiremedi. Raporların üzerinden geçen onca süreye karşın ne kentsel dönüşümde ne afet toplanma alanları ne de altyapı ile acil hizmetler konusunda somut adımlar atılamadı. Ege illeri olası bir depremde Kahramanmaraş’ta yaşanan yıkımın benzeri bir manzarayla karşılaşacak.

RAPORDAKİ DENİZLİ

Yüzde 55’i deprem tehdidi altında görülen Denizli’nin geçmişteki büyük depremlerde kent merkezinin iki defa tamamen yıkıldığı hatırlatılan raporda, depremsellik etkisine sahip 4 ayrı graben ile 7 ayrı fay zonu bulunduğu belirtildi. Otoyollar ile demiryollarının fay hatları üzerine inşa edildiği ve büyük bir depremde ulaşımın kesintiye uğrayacağının altı çizilen raporda, doğalgaz hatlarının da aynı şekilde fay hatları boyunca inşa edildiği hatırlatıldı. Pamukkale fay hattı üzerinde meydana gelecek 6.6 şiddetindeki bir depremin, Aydın, Burdur, Manisa ve Uşak’ta da benzer yıkıma yol açacağı aktarıldı.