Prof Dr Sözbilir: Denizli faylarında stres birikiyor – D20Haber
03.05.2024, Cuma
14 °C / 26 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. GÜNDEM
  4. /
  5. Prof Dr Sözbilir: Denizli faylarında stres...

Prof Dr Sözbilir: Denizli faylarında stres birikiyor

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 17 Ağustos 2023 Perşembe - 10:20Güncelleme: 17 Ağustos 2023 Perşembe - 10:21
Prof Dr Sözbilir: Denizli faylarında stres birikiyor

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Denizli’deki diri fay hatlarında stres biriktiğini bildirdi.

DEÜ Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof Dr Hasan Sözbilir, 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi'nin yıldönümü nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada, bu depremden 24 yıl sonra 6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli yaşanan depremlerin Türkiye'nin jeolojik konumu itibarıyla deprem tehlikesi en yüksek ülkelerden bir tanesi olduğunu bir kez daha kanıtlandığını belirtti.

Prof Dr Sözbilir, 2011 Van, 2020 Elazığ ve Sisam-İzmir depremleri ile 6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinin, İstanbul dışında da depreme hazırlıklı olunması gerektiğine işaret ettiğini bildirdi.

İL İL SAYDI, DENİZLİ DE VAR

Sözbilir, özellikle İzmir, Balıkesir, Manisa, Aydın, Muğla, Denizli, Çanakkale, Afyon, Kayseri ve Adana gibi çok sayıda diri fay içeren iller ile Kahramanmaraş depremlerinde kırılan fayların uçlarındaki Savrun Fayı, Malatya Fayı, Palu Fayı, Ölüdeniz Fayı, Adıyaman Fayı, Güneydoğu Anadolu Bindirmesi ve Orta Anadolu -Ecemiş Fayı gibi faylar üzerinde de stres birikiminin devam ettiğini aktardı.

Türkiye'deki deprem seferberliğinin sürekliliğine ihtiyaç olduğuna dikkati çeken Sözbilir, hem depreme hazırlık hem de afet yönetimi konusunda yapılması gerekenlerin sıkı şekilde takibinin önemli olduğunu sözlerine ekledi. (AA)