18 Aralık Çarşamba günü saat 03.01’de AFAD’a göre merkez üssü Pamukkale, Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsüne göre merkez üssü Güney’in Ertuğrul Mahallesi olan 4.0 büyüklüğünde deprem oldu.
19 Aralık Perşembe günü de saat 04.58’de AFAD’a göre merkez üssü Baklan olan 3.9, Kandilli Rasathanesine göre merkez üssü Çal’ın Denizler Mahallesi olan 3.7 büyüklüğünde deprem meydana geldi.
Her iki deprem korkutsa da üzerinde pek durulmadı. Ancak Prof Dr Süleyman Pampal, dikkat çeken bir uyarı yaptı: Büyük depremlerin öncüsü olabilir!
DENİZLİ FAY HATLARI ÜZERİNDE BULUNUYOR
Büyük Menderes ve Alaşehir grabenlerinin kesiştiği, normal fay hatlarının yoğun olduğu coğrafyada bulunan Denizli, bu konumu nedeniyle deprem riskinin en fazla görüldüğü 24 il arasında yer alıyor.
10 YILDA 9 BİN 333 DEPREM
Geçmişte Hierapolis ve Laodikya’yı yerle bir eden depremler yakın zamanda Acıpayam ve Bozkurt’ta meydana geldi. Acıpayam’da 20 Mart 2019’da 5.7 ve 31 Mart 2019’da 5.1 büyüklüğünde, Bozkurt’ta 8 Ağustos 2019’da 6.0 büyüklüğünde depremler meydana geldi.
Bozkurt depremi 2019’un en büyük depremi olarak kayıtlara geçerken, Denizli’nin depremselliğini ortaya koyan bir başka veri AFAD’dan geldi. AFAD’a göre 2012-2021 arasında Denizli’de meydana gelen deprem sayısı 9 bin 333.
PROF DR PAMPAL’DAN UYARI
Denizli, Çarşamba ve Perşembe günleri meydana gelen sarsıntıların ardından deprem gerçeğiyle bir kez daha yüzleşirken, Prof Dr Süleyman Pampal’dan dikkat çeken bir uyarı geldi. Milliyet’ten Zeynep Dilara Akyürek’in haberine göre, 4.0 ve 3.9’luk sarsıntılar, büyük depremlerin öncüsü olabilir.
1995 yılında meydana gelen ve 90 kişinin hayatını kaybettiği 6.1 büyüklüğünde Dinar depreminin öncesinde ve sonrasında bölgede kaydedilen öncü ve artçı sarsıntılara anımsatılarak, bölgedeki fay hatlarının yıkıcılığına dikkat çekildi.
Büyük Menderes Grabeni için öncü aktivitelerin yaşanması mümkün olabileceği ifade edilirken, Prof Dr Süleyman Pampal, Denizli’nin deprem geçmişini 9 şiddetinde olan ve tahmini büyüklüğü 7.5’i bulan depreme dikkat çekerek anlattı.
“KENDİMİZ ETTİK KENDİMİZ BULDUK”
Pampal’ın, “Kendimiz ettik kendimiz bulduk” diye anlattığı hatalar, her an 7’den büyük bir depremle yüzleşebilecek Denizli’de de yapıldı. Prof Dr Süleyman Pampal, “Çanakkale’den Antalya’ya kadar, doğu-batı yönünde uzanan aktif faylar var. İzmir, Aydın, Manisa, Balıkesir ve Muğla gibi. Ancak Denizli hepsinden biraz daha kötü yerde. Bizim yaptığımız en kötü şeylerden biri, alüvyonlarla dolan bu grabenlerin olduğu yerdeki ovaların üzerine, aktif faylarla sınırlanan ovalara şehir kurup bunların üzerine depreme uygun olmayan çok katlı ağır betonarme bina yapmak. Fayın, alüvyonun üstüne bina yaparken ‘uygun zemine doğru yapı’ ilkesi ihlal ediliyor. Hafif yapı olmalı, ağır yapılıyor. Az katlı olmalı, çok katlı inşa ediliyor. Sonra depremde gözyaşlarına sebep oluyor. Aklı başında biri, ‘kendim ettim kendim buldum bir daha bu hatayı yapmam’ der. Ancak bu hatayı 1900’den günümüze, en az 25 kere tekrarladık. Öz eleştiri yapamadığımız, aynı hataları tekrarladığımız için, aynı acı sonuçları yaşıyoruz” dedi.