Vali Ali Fuat Atik, Üreten Şehirler Programı'na, "Denizli'nin Geleceği Temiz Üretimde" projesiyle başvuru yaptıklarını bildirdi.
Güney Ege Kalkınma Ajansı’nın (GEKA) 146’ncı Yönetim kurulu toplantısı, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan Stratonikeia Antik Kenti’nde gerçekleştirildi. Toplantıya GEKA Dönem Başkanı Vali Ali Fuat Atik’in başkanlık yaptı.
Atik, toplantının açılışında, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından ilk defa 2021 yılında uygulamaya geçirilen ve Güney Ege Bölgesi’nden Denizli’nin dahil edildiği Üreten Şehirler Programı’na, “Denizli’nin Geleceği Temiz Üretimde” projesiyle başvuru yaptıklarını söyledi.
Projenin Bakanlık tarafından onaylandığını açıklayan Atik, proje kapsamında Denizli’de tekstil ve hazır giyim sektörüne yönelik 40 işletmeye enerji verimliliği, temiz üretim ve ham madde verimliliğini kapsayan kaynak verimliliği alanında danışmanlık verileceğini ayrıca yapılması planlanan yatırımlar için fizibilite raporları da oluşturulacağını belirtti.
Ajansın, Güney Ege’deki sosyal sorunların çözümüne katkı sağlamak amacıyla, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının koordinasyonunda ve desteğiyle yürüteceği 2022 yılı Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programına (SOGEP) değinen Atik, program kapsamında en az 1 milyon lira toplam bütçeli olarak hazırlanacak projelerin yüzde 90 oranında desteklenmesinin öngörüldüğünü kaydetti.
Atik, program kapsamında genç istihdamına katkı sağlayacak projelerin 2022 yılında ön planda olabileceğini ve proje öneri formunun en geç 21 Şubat 2022 tarihine kadar Ajansa teslim edilmesi gerektiğini belirtti.
Toplantının bir diğer gündem maddesinin bölge kalkınmasına hız kazandıracak yatırım projelerinin fizibilite çalışmalarının desteklendiği 2021 yılı Fizibilite Desteği Programı kapsamında değerlendirilen projeler olduğunu aktaran Atik, genel sekreterlik tarafından yönetim kuruluna, değerlendirme aşamasını geçmiş başarılı projelerin sunulacağını ve kurul tarafından onaylanan başarılı projelerin en kısa zamanda faaliyetlerine başlayacağını açıkladı. Atik, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Özel nitelikli projelerin hayata geçirildiği güdümlü proje çalışmaları da bugünkü toplantımızın bir diğer gündem maddesi. 2021 yılında Ajansımız her ilimizden 1 adet olmak üzere toplam 3 güdümlü projeyi başlattı, sözleşmelerini imzaladık. 2022 yılında bölgemizde uygulayacağımız yeni güdümlü proje konularımızı da bu toplantıda istişare edeceğiz. Bugünkü toplantımızın bir diğer önemli maddesi, 2022 yılında yürüteceğimiz ‘Teknik Destek’, ‘Üretici Örgütlerinin Güçlendirilmesi Yönetim Danışmanlığı’ ve ‘İmalat Sanayide Kurumsallaşma ve Dijitalleşme Yönetim Danışmanlığı’ programları olacak. Yönetim kurulumuzun kararı doğrultusunda söz konusu programlarımız Ajansımız tarafından kamuoyuna ilan edilerek başvuruya açılacak.”