Kebapçıdan kurban eti için öneriler – D20Haber
03.05.2024, Cuma
11 °C / 23 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. GÜNDEM
  4. /
  5. Kebapçıdan kurban eti için öneriler

Kebapçıdan kurban eti için öneriler

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 24 Haziran 2023 Cumartesi - 12:22Güncelleme: 24 Haziran 2023 Cumartesi - 12:22
Kebapçıdan kurban eti için öneriler

Denizli’de kebapçılık yapan 41 yıllık usta Dursun Göçenoğlu, kurban etlerinin sağlıklı bir şekilde hazırlanması, saklanması ve tüketilmesi konusunda önerilerde bulundu.

Kurban Bayramı için kesilecek kurbanların etleri kimi zaman kısa sürede tüketilirken kimi zaman ise gerektiğinden fazla bekletiliyor. Oldukça hassas bir yapıda olan kurban etleri doğru şekilde muhafaza edilmezse, tüketme esnasında büyük sağlık sorunları ortaya çıkarabiliyor.

 

Kentte uzun yıllardır kebapçılık yapan Dursun Göçenoğlu, kurban etinin bozulmadan lezzetiyle tüketilmesi için bazı önerilerde bulundu. Kurban Bayramı'nda etin bekletilmeksizin birkaç saat içinde pişirilerek tüketilmesinin midede şişkinliği başta olmak üzere hazımsızlık gibi sıkıntılara neden olduğu uyarısında bulunan Göçenoğlu, özellikle mide rahatsızlıkları yaşayan kişilerin eti 24 saat bekletip tüketmelerini önerdi.

Göçenoğlu, kesim yapıldıktan sonra etin içindeki su ve kanın önemli bir kısmının süzülmesi gerektiğini, aksi takdirde etin hem lezzeti hem de ömrünün kısa olabileceğine dikkati çekti.

“KURBAN ETİ DİNLENDİRİLMELİ”

Etin doğru yöntemlerle pişirilmesinin önemini dile getiren Göçenoğlu, “Kurban Bayramı yaklaşıyor. Kurbanları temiz yetiştirebilen, doğal üretebilen ve bilinir yerden alınmasını tavsiye ediyoruz. 45 ile 60 kilo arasında canlı hayvanların Kurban Bayramı’nda tüketebileceğiniz çok lezzetli bir et olduğunu söyleyebiliriz. Tabi bunun kesiminde de bıçaklarımızın keskin olup, tek seferde alacak şekilde kesim yapması gerekiyor. Kurbanın kesilmesinin ardından ete hemen işlem yapılması ve pişirilmesini tavsiye etmiyoruz. Mutlaka bir gün bekletilmelidir. Dinlendikten sonra hayvanın kanı vücudunda olabildiğince azaldıktan sonra işleme alınması daha sağlıklı oluyor” dedi.

Etin yıkandıktan sonra suyun ve kanın iyice akıtılmadıktan sonra direk işlendiğinde ve dolaba konulduğunda bakteri üretebileceğini belirten Göçenoğlu, “Onun için bir gün bekletip, vücudundan kanı süzülmesini sağladıktan sonra işlenmesi gerekiyor. Bu işlemlerin ardından et daha uzun ömürlü ve sağlıklı bir lezzet veriyor” anlatımında bulundu.

“ETİN AŞIRI PİŞMESİ SAĞLIK AÇISINDAN ZARARLIDIR”

İyi pişmemiş ettin birçok sağlık soruna yol açtığını ve lezzetin az olduğunu, bu nedenle etin pişme süresi ve sıcaklığına dikkat edilmesi gerektiğini anlatan Göçenoğlu, “Kurban eti lezzetli ve sağlıklı olması için etin kendi yağını kullanmalısınız. Fazladan yağ kullandığınızda bu durum çeşitli hastalıklara sebebiyet verebilir. Zeytinyağı ve tereyağı kullanılabilir. Harlı ateş kullanmamalısınız. Etin aşırı pişmesi sağlık açısından da zararlıdır” ifadelerini kullandı.

DENİZLİ (İHA)