Sebze meyve fiyatlarında yarım kilo dönemi – D20Haber
24.04.2024, Çarşamba
16 °C / 29 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. GÜNDEM
  4. /
  5. Sebze meyve fiyatlarında yarım kilo dönemi

Sebze meyve fiyatlarında yarım kilo dönemi

A- A+
Veli Yunus Ünal / D20HABER
Yayınlanma: 30 Nisan 2023 Pazar - 09:56Güncelleme: 30 Nisan 2023 Pazar - 09:57
Sebze meyve fiyatlarında yarım kilo dönemi

Denizli’deki semt pazarlarında esnaf, yüksek fiyatlar nedeniyle sattığı sebze ve meyvelerin etiketlerine “kilo” yerine “yarım kilo” diye yazmaya başladı. Bu bile tüketicilerin alışveriş yaparken kılı kırk yarmalarını önleyemiyor.

Türkiye İstatistik Kurumuna (TÜİK) göre, geçen ay TÜFE'de şubat ayına göre yüzde 2,29, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 12,52 ve geçen yılın aynı ayına göre yüzde 50,51 artış oldu. Ancak, devlet kurumunun açıkladığı ile enflasyon ile çarşı-pazardaki fiyatların örtüştüğünü söylemek olası değil.

Alışverişe çıkan vatandaşlar, gördüğünü hemen almak yerine önce pazar yerini gezip tezgahlarda yazan etiketleri gözlemliyor. Sonra da o günkü harcayacağı paraya göre neler alabileceğine karar veriyor. Bu nedenle de alışverişler fiyatı yüksek ürünlerde yarım kilo, gram, bazen taneyle yapılıyor.

TEZGAHLARDA YARIM KİLO FİYATI

Mevsim gereği henüz tezgahlarda yeni yerini alan sebze ve meyvelerin fiyatı dar gelirliye göre oldukça yüksek. Örneğin taze fasulye ve börülcenin kilosu 60 lira. Tezgahtaki erikte de kilo fiyatı 60 lira. Esnaf, yüksek rakamları yazmak yerine ürünün üzerindeki etikete yarım kilo fiyatını iliştiriyor.

Kilosu 10 lira yazan ürün bulamayıp en ucuz fiyattan alışveriş yapabilmek için pazar yerini birkaç kez turlayan vatandaşlar ise, “Enflasyon yüzde 50 diye açıklama yapıyorlar, fiyatlar düşüyor diyorlar. Bu nasıl hesap” sorusu ve dolmayan Pazar çantasıyla evine dönüyor.