Gökpınar Baraj Gölü’ne kesimhaneden kanlı su – D20Haber
09.10.2024, Çarşamba
17 °C / 33 °C Denizli Hava Durumu
d20haber.com
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. GÜNDEM
  4. /
  5. Gökpınar Baraj Gölü’ne kesimhaneden kanlı su

Gökpınar Baraj Gölü’ne kesimhaneden kanlı su

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 17 Haziran 2024 Pazartesi - 16:23Güncelleme: 17 Haziran 2024 Pazartesi - 16:23
Gökpınar Baraj Gölü’ne kesimhaneden kanlı su

Denizli’de kent merkezinin hemen yanında yer alan, sulama ve içme suyu amaçlı yapılmasına rağmen hızla kirlenmesi sonucu temiz su kaynağı olmaktan hızla uzaklaşan Gökpınar Barajı’nda kirliliğe neden olan unsurlar engellenemiyor, önlenemiyor. Bunlardan sonuncusu su kaynağına kanlı su bırakılması oldu.

Gökpınar Barajı, su kaynaklarının hızla azaldığı dönemde elimizin altındaki hazineden farksız. Ancak bu hazineye öyle hoyrat davranılıyor ki, kah çevresine yapılar kondurulması ve imar planı adı altında yollar açılması, kah insan eliyle kirletici unsurların göle giden kaynağa aktarılması buranın kullanılamaz hale dönüşmesine doğru hızla yol almasına neden oluyor.

 

PAMUKKALE OVASI’NI SULAYACAK, KENTE İÇME SUYU SAĞLAYACAKTI

Oysa Gökpınar Barajı, uzun vadeli planlamayla hem kente içme suyu sağlaması hem Sağ ve Sol Sahil projeleri ile Pamukkale’ye doğru uzanan tarım arazilerinin sulanması için önemli bir kaynak olarak planlanmıştı. Ancak, baraj gölü çok hızlı kirlendi. Buranın artık içme suyu amaçlı kullanılmasının olanaksız hale geldiği ifade ediliyor.

KANLI SU BIRAKILIYOR

Denizli Büyükşehir Belediyesinin (DBB) bölgede yeni açtığı yola tepkilerin, imar planlamasına eleştirilerin yoğun olarak sürdüğü dönemde, insan eliyle yaratılan kirliliğin bir başka boyutu ortaya çıktı.

D20HABER.COM yazarı Yaşar Tok’un bölgeye yaptığı doğa yürüyüşünde çektiği fotoğraflar, “bu kadarı da fazla” dedirtti. Barajı besleyen en önemli kaynaklardan Gökpınar Deresi’ne pompaj sistemi kurularak bırakılan “kanlı su” kirlilikte sınır tanımayan çirkinliğin belgesi oldu.

Denizli Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresinin (DESKİ), “Dünyada ve ülkemizde iklim değişikliği sonucunda yaşanan kuraklık ve azalan kar yağışı nedeniyle su temininde sıkıntılar yaşanmakta” diyerek başlayan uyarısı dikkate alındığında, Gökpınar ile ilgili sorumlu kurum ve kuruluşların bu çirkinliğin önüne bir an önce geçmesi gerektiği belirtildi.

GÖKPINAR BARAJI

Gökpınar Barajı ya da Karakut Barajı, Gökpınar Deresi üzerinde sulama ve içme suyu kaynağı oluşturulmak üzere projelendirildi. İnşaatına da 1995 yılında başlandı ve 2002 yılında tamamlandı.

Toprak gövde dolgu tipi olan barajın gövde hacmi 1 milyon 497 bin m³, akarsu yatağından yüksekliği 43 metre, normal su kotunda göl hacmi 28,20 hm³, normal su kotunda göl alanı 1,98 km²'dir. Baraj 5 bin 824 hektarlık bir alana sulama hizmeti vermektedir.

d20haber.com