Yakında kente su sağlayacak Akbaş Barajı’nda kirlilik – D20Haber
25.04.2024, Perşembe
17 °C / 29 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. GÜNDEM
  4. /
  5. Yakında kente su sağlayacak Akbaş Barajı’nda...

Yakında kente su sağlayacak Akbaş Barajı’nda kirlilik

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 30 Ocak 2022 Pazar - 13:47Güncelleme: 30 Ocak 2022 Pazar - 13:49
Yakında kente su sağlayacak Akbaş Barajı’nda kirlilik

Denizli’nin uzun yıllar su ihtiyacını karşılamak üzere yapılan ve yakında kente su verilmesine başlanacak Akbaş Barajı’nda, su kaynaklarının genelinde olduğu gibi şimdiden kirlilik başladı.

Son yıllarda kuraklık ve plansız kullanım nedeniyle su problemi giderek artarken, mevcut kaynakların korunmasında da sıkıntı yaşanıyor. Büyük Menderes Nehri’nden Işıklı Gölü ve Karakurt Barajı’na kadar ildeki birçok su kaynağında kirlilik had safhaya ulaşmış durumda. Şimdi bunlara daha kullanıma sunulmayan Akbaş Barajı da eklendi.

KİRLİLİK ERKEN BAŞLADI

Kentin gelecekteki en önemli su kaynağından çekilen bir fotoğraf, dünyanın su diye kıvrandığı bir dönemde “bu hoyratlık neden?” sorusuna neden oldu. Barajın en alt kısmındaki kapaklara yakın yerde çekilen fotoğraf, baraj gölünde zaman geçirilmeden kirliliğe karşı önlem alınması gerektiğini ortaya koydu.

UZUN SÜRELİ İHTİYACI KARŞILAYACAK KAYNAK

Honaz’ın Akbaş Mahallesi sınırları içinde yer alan ve yerleşim yeriyle aynı ismi taşıyan baraj, içme suyu ve tarımsal sulama amaçlı inşa edildi. İnşaatı 2017’de tamamlanan barajda su tutulması da gerçekleşti. Kentin 2050 yılına kadar içme suyu ihtiyacını karşılayacağı belirtilen kaynaktan su akışını sağlayacak 67 kilometrelik isale hattı ile arıtma tesisinde çalışmalar devam ediyor.