Denizli Büyükşehir Belediye Meclisinden yaylada yapılaşmaya onay – D20Haber
09.05.2025, Cuma
17 °C / 33 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. GÜNDEM
  4. /
  5. Denizli Büyükşehir Belediye Meclisinden yaylada yapılaşmaya...

Denizli Büyükşehir Belediye Meclisinden yaylada yapılaşmaya onay

A- A+
Engin ÜNAL / D20HABER
Yayınlanma: 20 Haziran 2023 Salı - 08:15Güncelleme: 20 Haziran 2023 Salı - 08:16
Denizli Büyükşehir Belediye Meclisinden yaylada yapılaşmaya onay

Denizli’nin Beyağaç ilçesindeki Yumaklı Yaylası, imar planı düzenlemesiyle yapılaşmaya açılıyor. Denizli Büyükşehir Belediye Meclisinde alınan kararla, çam ağaçlarıyla çevrili 92 bin m²’lik arazide “Kırsal Turizm Amaçlı Yumaklı Yaylası Taş-Ahşap Evler Projesi” uygulanarak, yazlık evler yapılması planlanıyor.

D20HABER.COM’un 29 Mart’ta “Şimdi de yaylaya göz diktiler” başlığıyla kamuoyu gündemine taşıdığı Yumaklı Yaylası Projesi’nde yeni bir aşamaya geçildi. Çevre Düzeni Planı’nda (ÇDP) arazi kullanım kararları bakımından “orman alanı” ve “önemli doğa alanı” olarak tanımlanan Beyağaç ilçesindeki Yumaklı Yaylası’nda, çam ağaçlarıyla çevrili 92 bin m² araziyle ilgili 1/25000 ölçekli nazım imar planı değişikliği ve 1/5000 ölçekli nazım imar planının onanmasına ilişkin Beyağaç Belediye Başkanlığının talebi Denizli Büyükşehir Belediye Meclisinde görüşüldü.

KEYSAN: KÖYLÜLER TAŞ EVLER YAPILMASINI İSTEMİYOR

CHP Denizli Büyükşehir Belediye Meclisi Grup Başkanvekili Himmet Keysan, gündem maddesinin görüşülmesi sırasında yaptığı konuşmada, “Yaptığım görüşmelerde sadece doğaya, ekolojik yapıya değil, aynı zamanda ilçenin önemli su kaynağında kirliliğe yol açacağını söylendi. Burası aynı zamanda yıllardır köylülerin hayvanlarını otlattığı bir yer. Bu nedenlerle taş evler yapılmasını istemiyorlar” dedi.

ZOLAN: DENİZLİ’DE TURİZM ÇEŞİTLİLİĞİ OLSUN İSTİYORUZ

Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan ise, sözü edilen yaylanın Beyağaç belediyesine ait bir mülk olduğunu söyleyerek, “Eko turizm son zamanlarda gelişen boyutta. Yayla turizmi de bugün aranan boyutta. Yaylalar üst seviyede kullanılır. Çal, Güney, Bekilli’de böyle alanlar belirledik. Niye? Orada üzüm ve şarapçılığın gelişmesi için. Daha üst katma değer sağlanıp şehrimiz bundan yararlansın diye eko turizmle ilgili kararlar aldık” diye konuştu.

Denizli’de turizm çeşitliliği oluşturulmasını istediklerini kaydeden Zolan, “Beyağaç biz göreve geldiğimizde çıkmaz sokaktı. Yani Beyağaç’a gidersiniz, ötesine gidemezsiniz. Biz, Muğla’ya bağlantı yolunu yaptık, Köyceğiz bağlantı yolu bitti. Sahil turizminden Beyağaç’a imkan sağlayabilmektir amaç. Yapılaşma sınırlı olacak. Bin metrekareye 100 metrekare yapı olacak. Topuklu Yaylası’nda da bungolov evler var konaklama için. Tabii hayvancılık önemli ama burası mera değil. Bunu açıklamamın sebebi yanlış anlaşılmalara ve başka boyutlara taşınmaması, algı oluşturulmamasıdır. Denizli’de turizm çeşitliliği olsun istiyoruz, 12 ay turizm olsun istiyoruz. Kayak Merkezini yaparken de teleferiği yaparken de bunu düşündük. Yayla turizminde de iddialı olabileceğimiz bir coğrafyaya sahibiz. Bunun hakkını vermezsek, değerlendirmezsek şehrimizi daha ileriye götürmek çok da kolay olmaz” ifadelerini kullandı.

CHP VE İYİ PARTİ ‘HAYIR’, AK PARTİ VE MHP ‘EVET’ DEDİ

Konuşmaların ardından yapılan oylamada, Yumaklı Yaylası’nda uygulanacak “Kırsal Turizm Amaçlı Yumaklı Yaylası Taş-Ahşap Evler Projesi”ne AK Parti ve MHP’li üyeler evet oyu verirken, CHP ve İYİ Partili üyeler “hayır” dedi.

“KIRSAL TURİZM AMAÇLI YUMAKLI YAYLASI TAŞ-AHŞAP EVLER” PROJESİ

Haberin DevamıReklam




Denizli Büyükşehir Belediye Başkanlığı (İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı), Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Mekansal Planlama Genel Müdürlüğüne gönderdiği 04.04.2023 tarih ve 146533 sayılı yazıda, Yumaklı Yaylası’nın Beyağaç-Köyceğiz turizm yolu güzergahında yer aldığı, turizm destinasyonlarından Karagöl’e 5, Kartal Gölü’ne 15, Topuklu Yaylası’na 13 kilometre mesafede bulunduğu, Beyağaç’ta turizmi canlandırmak ve ikincil konut/yazlık konut amaçlı talebi karşılamak üzere 92 bin m² yüzölçümlü arazinin 73 bin 794 m²’lik bölümünde “Kırsal Turizm Amaçlı Yumaklı Yaylası Taş-Ahşap Evler” projesi uygulanacağı kaydedildi.

“ÖNEMLİ DOĞA ALANI” VURGUSU

Beyağaç ilçesinin Cumhuriyet Mahallesi’nde tapunun 392 ada 1 numaralı parselinde kayıtlı talebe konu arazi, Aydın-Muğla-Denizli Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı’nda (ÇDP), arazi kullanım kararları bakımından “önemli doğa alanı” olarak tanımlı. Arazinin tapuda tarla vasfı ile kayıtlı olduğu da ifade edildi.

BAKANLIK İZİN VERDİ

Talep dosyasının incelenmesinde, “Tarım ve Orman Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürlüğünün 22.12.2021 tarihli makam oluru ile Beyağaç ilçesi, Cumhuriyet Mahallesi sınırları içerisinde yer alan 392 ada 1 numaralı parselde kayıtlı bulunan toplam 9,2994 hektar yüzölçümlü arazinin 7,3794 hektar kısmında, Beyağaç Belediyesinin “Kırsal Turizm Amaçlı Yumaklı Yaylası Taş-Ahşap Evler” yapmasına izin verildiği belirtildi.

Ayrıca, Denizli Orman Bölge Müdürlüğünün 26.10.2014 tarihli ve 2178221 sayılı yazısı ile söz konusu parselin orman sınırları dışında kaldığı ve imar planı yapılmasında herhangi bir sakınca bulunmadığı, Devlet Su İşleri 21. Bölge Müdürlüğünün 29.02.2016 tarihli ve 134971 sayılı yazısı ile parselin herhangi bir proje sahası kapsamında kalmadığı ve imar planı yapılmasında herhangi bir sakınca bulunmadığı aktarıldı.

SU KAYNAĞINA YAKIN

Plan değişikliği talebiyle projenin uygulanmasını sağlayacak aşamalar birer birer geçilirken, “önemli doğa alanı” olan 92 bin m²’lik arazinin yazlık evler yapılmak üzere imara açılmak istenmesinin sadece doğaya, ekolojik yapıya değil, aynı zamanda ilçenin önemli su kaynağında da kirliliğe yol açacağı belirtiliyor.

Ayrıca, Beyağaç Belediyesi tarafından Hanay Evler adı altında bir projenin uygulandığı, konaklama amaçlı yapıların boş kaldığı da ifade ediliyor.