Şimdi de yaylaya göz diktiler, ormanla çevrili alana yazlık evler yapılacak – D20Haber
26.04.2024, Cuma
14 °C / 28 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. GÜNDEM
  4. /
  5. Şimdi de yaylaya göz diktiler, ormanla...

Şimdi de yaylaya göz diktiler, ormanla çevrili alana yazlık evler yapılacak

A- A+
Engin ÜNAL / D20HABER
Yayınlanma: 29 Mart 2023 Çarşamba - 09:00Güncelleme: 29 Mart 2023 Çarşamba - 12:22
Şimdi de yaylaya göz diktiler, ormanla çevrili alana yazlık evler yapılacak

Denizli’nin Beyağaç ilçesinde, Çevre Düzeni Planı’nda (ÇDP) arazi kullanım kararları bakımından “orman alanı” ve “önemli doğa alanı” olarak tanımlanan Yumaklı Yaylası’ndaki 92 bin m² arazi, “yazlık konut” uğruna yapılaşmaya açılacak. Bu amaçla yapılan çalışmaların ilk aşamasında, Tarım ve Orman Bakanlığından (Tarım Reformu Genel Müdürlüğü) izin çıktı. “Kırsal Turizm Amaçlı Yumaklı Yaylası Taş-Ahşap Evler” projesinin uygulanabilmesi için, Aydın-Muğla-Denizli Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı Değişikliği hazırlandı. Söz konusu araziyle ilgili şimdi sırada alt ölçekli plan değişiklikleri var.

Yapılaşma uğruna yıllardır tarım alanları betonla kaplandı. Yetmedi doğal güzelliklerin uğrayacağı tahribat gözardı edilerek, su kaynaklarının çevresinde yapılaşmanın kapasını açacak imar düzenlemeleri yapıldı. Şimdi de ormanlık alanlardaki ekolojik dengeyi bozacak planlamalara yönelindi. Bu anlattıklarımızın en yeni örneği için seçilen bölge ise Beyağaç’taki Yumaklı Yaylası. Etrafı ormanla çevrili, yıllar öncesi hayvancılık yapan göçerlerin mesken edindiği bu yaylanın “yazlık konutlar”ın dikileceği bir yere dönüşmesi için plan düzenlemeleri yapılıyor. Bu amaçla hazırlanan projeye de “Kırsal Turizm Amaçlı Yumaklı Yaylası Taş-Ahşap Evler” ismi verildi.

“KIRSAL TURİZM AMAÇLI YUMAKLI YAYLASI TAŞ-AHŞAP EVLER” PROJESİ

Denizli Büyükşehir Belediye Başkanlığı (İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı), Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Mekansal Planlama Genel Müdürlüğüne gönderdiği 04.04.2023 tarih (adı geçen genel müdürlüğün yazısındaki tarihtir) ve 146533 sayılı yazıda, Yumakla Yaylası’nın Beyağaç-Köyceğiz turizm yolu güzergahında yer aldığı, turizm destinasyonlarından Karagöl’e 5, Kartal Gölü’ne 15, Topuklu Yaylası’na 13 kilometre mesafede bulunduğu, Beyağaç’ta turizmi canlandırmak ve ikincil konut/yazlık konut amaçlı talebi karşılamak üzere 92 bin m² yüzölçümlü arazinin 73 bin 794 m²’lik bölümünde “Kırsal Turizm Amaçlı Yumaklı Yaylası Taş-Ahşap Evler” projesi uygulanacağı belirtildi.

“ÖNEMLİ DOĞA ALANI” VURGUSU

Beyağaç ilçesinin Cumhuriyet Mahallesi’nde tapunun 392 ada 1 numaralı parselinde kayıtlı talebe konu arazi, Aydın-Muğla-Denizli Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı’nda (ÇDP), arazi kullanım kararları bakımından “önemli doğa alanı” olarak tanımlı. Arazinin tapuda tarla vasfı ile kayıtlı olduğu da ifade edildi.

BAKANLIK İZNİ ÇIKTI

Talep dosyasının incelenmesinde; “Tarım ve Orman Bakanlığı (Tarım Reformu Genel Müdürlüğü)’nün 22.12.2021 tarihli makam oluru ile Beyağaç ilçesi, Cumhuriyet Mahallesi sınırları içerisinde yer alan 392 ada 1 numaralı parselde kayıtlı bulunan toplam 9,2994 hektar yüzölçümlü arazinin 7,3794 hektar kısmında, Beyağaç Belediyesinin “Kırsal Turizm Amaçlı Yumaklı Yaylası Taş-Ahşap Evler” yapmasına izin verildiği kaydedildi.

Ayrıca, Denizli Orman Bölge Müdürlüğünün 26.10.2014 tarihli ve 2178221 sayılı yazısı ile söz konusu parselin orman sınırları dışında kaldığı ve imar planı yapılmasında herhangi bir sakınca bulunmadığı, Devlet Su İşleri 21. Bölge Müdürlüğünün 29.02.2016 tarihli ve 134971 sayılı yazısı ile parselin herhangi bir proje sahası kapsamında kalmadığı ve imar planı yapılmasında herhangi bir sakınca bulunmadığı belirtildi.

PLAN DEĞİŞİKLİĞİ HAZIRLANDI

Bu gelişmelerin ardından, Tarım ve Orman Bakanlığının (Tarım Reformu Genel Müdürlüğü) 22.12.2021 tarihli makam oluru ile talebe konu alanda “Kırsal Turizm Amaçlı Yumaklı Yaylası Taş-Ahşap Evler” projesine uygun imar planı çalışmalarının yürütülebileceği hükmü eklenerek, Aydın-Muğla-Denizli Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı Değişikliği hazırlandığı bildirildi.

SU KAYNAĞINA YAKIN

Plan değişikliği talebiyle projenin uygulanmasını sağlayacak aşamalar birer birer geçilirken, “önemli doğa alanı” olan 92 bin m²’lik arazinin yazlık evler yapılmak üzere imara açılmak istenmesinin sadece doğaya, ekolojik yapıya değil, aynı zamanda ilçenin önemli su kaynağında da kirliliğe yol açacağı belirtiliyor.

Ayrıca, Beyağaç Belediyesi tarafından Hanay Evler adı altında bir projenin uygulandığı, konaklama amaçlı yapıların boş kaldığı da ifade ediliyor.

Bu arada, uygulanması halinde bölgede önemli değişikliğe yol açacak proje, Sandrası Koruma Platformunun da yakın takibinde.