Tütüncünün avans öfkesi – D20Haber
28.04.2025, Pazartesi
11 °C / 22 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. GÜNDEM
  4. /
  5. Tütüncünün avans öfkesi

Tütüncünün avans öfkesi

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 27 Nisan 2025 Pazar - 14:30Güncelleme: 27 Nisan 2025 Pazar - 14:31
Tütüncünün avans öfkesi

Denizli’de tütün üreticileri, tüccarın avans ödemesi yapmamasına tepkisini “Cezayı niye köylüye çiftçiye veriyorlar” sözleriyle dile getirdi. Çiftçilerle görüşen TBMM Başkanvekili ve CHP Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca da, yaşanan “avans krizi”ne çözüm bulunmasını istedi.

TBMM Başkanvekili Gülizar Biçer Karaca, Beyağaç ve Kale ilçelerini ziyaretinde, tüccarın avans vermemesi nedeniyle dikim yapamayan tütün üreticileriyle görüştü. Çiftçinin yaşadığı problemleri ve isteklerini dinleyen Karaca, iktidarın izlediği tarım politikasını eleştirdi.

“KÖYLÜDEN, ÇİFTÇİDEN, EMEKTEN YANAYIZ”

CHP Beyağaç ilçe Başkanlığında, ilçe meydanı ve kahvehanelerde sorunları dinleyen Karaca, siyasi iktidarın tütün üreticilerini yalnız bıraktığını, tarım ve hayvancılığın katli anlamına gelen bir politikasızlıkla ülkemizin en başat sektörlerinde yaprak dökümü yaşandığını, CHP’nin köylüden, çiftçiden, emekten yana olduğunu söyledi.

“KRİZİN ADI AVANS”

CHP Kale İlçe Başkanlığını ziyareti ardından esnaf ve üretici kesimi de dinleyen Karaca, “Tütün üreticilerimiz, her felaket sonrası bir de tarım politikası felaketiyle baş etmek zorunda bırakılıyor. Bizi duyan da gören de yok diyen hemşehrilerimin taleplerini, ivedilikle atılması gereken adımlara dair önerileri tek tek not ediyorum. Bu sesi duyurmak boynumuzun borcu. Elleri nasırlı, ayağı çamurlu, tarlası ipotekli köylülerimizle birlikte üretimde ısrarla devam etmek hepimizin sorumluluğu. Tarlalara girdik, teyzelerimizi, abilerimizi ablalarımızı can kulağıyla dinledik. Beyağaç, Tavas ve Kale bölgemizde yaşanan sorunlar gösteriyor ki, bu krizin adı avans krizi” dedi.

Haberin DevamıReklam




Şirketlerden kaynaklanan avans krizinin çözülmesi, sorunların üreticinin üzerine yüklenmesinin önüne geçilmesi çağrısında bulunan Karaca, “Yaklaşık 15 yıldır sözleşmeli tütün üreten ve avans sistemiyle çalışarak önceden aldıkları avanslarla üretim yapan tütün üreticilerinin avansları, bu yıl şirketlerin bir araya gelerek aldıkları karar gereğince bugüne kadar hala ödenmedi. Çiftçinin yevmiyeciye vereceği para yok. Kiralanan tarlaların kira bedeli ödenmediği için tarla sahipleri tütün üreticilerinin tarlaya girerek tütünü ekmelerine izin vermiyor. Tütün üreticileri avans alarak daha önceki üretimden kaynaklı borçlarını, kredi borçlarını esnafa olan borçlarını, sanayiye olan borçlarını ödeyemiyor. Ödeyemediği için de Kale, Beyağaç, Tavas’ta esnaf mağdur, tütün üreticileri mağdur oldu. Eğer avans ödemeleri bir an önce yapılmazsa ve avans ödemeleri ile tütün üreticileri rahatlatılmaz ve bu tütünlerin dikimi sağlanmazsa Kale bölgesinde yüzde 80 üretici tütününü dikemeyecek” diye konuştu.

Karaca, Ziraat Bankasına borçlarında 90 günden 110 güne çıkarılan vadelerin en az 180 güne uzatılması gerektiğini sözlerine ekledi.

KADIN ÇİFTÇİDEN SESİMİZİ DUYUN ÇAĞRISI

Her şeyin üst üste geldiğini, zirai don yaşandığını, avans alamadıklarını söyleyen Ayfer Akkuş isimli kadın çiftçi, yaşanan sorunu “Avans alamıyoruz. Yatırdılar paraları faize, biz ne yapacağız? Tütün içinde taş çıktı, içinde toprak çıktı bahanesiyle bizi oyalıyorlar, mağdur ediyorlar. Yevmiyeler arttı. Avans alamazsam nasıl ben yevmiye verebilirim, doktor paramı nasıl öderim, borçlarımı halledeceğim? Avansa güvendik ne yapacağız? Ben tütünleri kime satacağımı bilemiyorum. Cezayı niye köylüye, çiftçiye veriyorlar? Bizi çok duyan yok, gündem de olamıyoruz” sözleriyle anlattı.