Sebze meyve bahçeleri kirli suyla sulanıyor – D20Haber
28.04.2024, Pazar
16 °C / 30 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. GÜNDEM
  4. /
  5. Sebze meyve bahçeleri kirli suyla sulanıyor

Sebze meyve bahçeleri kirli suyla sulanıyor

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 17 Ağustos 2023 Perşembe - 12:29Güncelleme: 17 Ağustos 2023 Perşembe - 12:37
Sebze meyve bahçeleri kirli suyla sulanıyor

Denizli’de dere yatağından sulama kanalına karıştığı iddia edilen atık sular, üreticilerin tepkisine neden oldu. Vatandaşın sofrasına giden meyve ve sebzeler için bu suyu kullandıklarını ifade eden üreticiler, soruna çözüm bulunmasını istedi.

Denizli’nin Pamukkale ilçesine bağlı Akhan Mahallesi’nde üretim yapılan birçok tarlanın, bölgedeki sanayi işletmelerinden dere yatağına bırakılan atık sular nedeniyle kirlenen suyla beslendiği ileri sürüldü.

 

Yıllar önce kaynak suyu olarak kullanılan Gökpınar Deresi'ne bilinçsizce atık su bırakıldığını öne süren çiftçiler, kirli suyun sulama kanalıyla buluşmasıyla birlikte suyun renginin siyaha yakın bir hale dönüştüğünü belirtti.

Vatandaşın sofrasına giden meyve ve sebzeleri bu kirli suyla sulamak zorunda kaldıklarını savunan üreticiler, yaptıkları tüm girişimlere rağmen 5 yıldır bu soruna kalıcı bir çözüm bulunmadığını kaydetti.

“KİRLİ SU GÖKPINAR DERESİ’NDEN GELİYOR” İDDİASI

Nedeni belirlenemeyen kirli su için defalarca şikayetlerde bulunduklarını dile getiren Can, 4-5 yıldır tarlasını bu kirli suyla suladığını ve sulamak zorunda bırakıldığını ifade etti. Şikayetler sonrasında kurum ve kuruluşların suçlamaları kabul etmediğini belirten Can, şöyle konuştu:

“Bu kirli su Gökpınar Deresi'nden geliyor. Kaynak suyu olarak bilinen bu derecen biz yıllar öncesine kadar su içemiyorduk. Şu anda olan bize oldu. Tarlalarımızı sulamak için zaman zaman pis suyun içerisine girmek zorunda kalıyoruz ve pis su üzerime sıçrıyor. Hastalık kapma riski ile karşı karşıyayız. Zaten bu su ile sulanan bitkilerde hastalanıyor. İlaç ile defalarca bitkiyi kendisine getirmeye çalışıyoruz.”

“HANGİ VİCDANLA BU ÜRÜNLERİ SATABİLİRİZ”

Can, 4-5 bin dönümlük arazide kirli suyla sulama yapıldığını, binlerce vatandaşın kirli suda yetişen ürünleri yediğini söyleyerek, “Bu su; Korucuk, Akhan, Eskihisar ve Goncalı mahalleleri başta olmak üzere 4-5 bin dönüm araziyi sulamaktadır. Bu 4-5 bin dönümlük araziden insanlar yazlık ve kışlık ürünler yetiştiriliyor. Bu ürünler hasadı yapıldıktan sonra pazarlarda satılıyor. Şu anda bu insan sağlığı için büyük risk taşıyor. Yetkililerden bu konu ile ilgili çözüm bekliyoruz. Bu ürünleri ilgili yetkili kişiler de yiyor. İnsanın giremeyeceği suda yetişen ürünleri nasıl yiyebiliriz? Hangi vicdan ile bu ürünleri satabiliriz?” dedi.

DENİZLİ (İHA)