Öğrencilere deprem simülasyonla anlatıldı – D20Haber
27.04.2024, Cumartesi
16 °C / 30 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. GÜNDEM
  4. /
  5. Öğrencilere deprem simülasyonla anlatıldı

Öğrencilere deprem simülasyonla anlatıldı

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 7 Şubat 2024 Çarşamba - 15:09Güncelleme: 7 Şubat 2024 Çarşamba - 15:10
Öğrencilere deprem simülasyonla anlatıldı

Pamukkale Üniversitesinde(PAÜ), bir grup öğrenciye deprem ve yıkıcılığı simülasyon sunumuyla anlatıldı. Öğrenciler, 7.5 büyüklüğündeki bir depremin yarattığı tahribatı gözlemleme olanağı buldu.

PAÜ Şemsettin Terzioğlu Deprem Bilimi ve Mühendisliği Laboratuvarında, deprem simülasyonu ile farkındalık ve bilinçlendirme eğitimi verildi. Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof Dr Halil Kumsar tarafından gerçekleştirildi.

7.5 BÜYÜKLÜĞÜNDEKİ BİR DEPREM CANLANDIRILDI

Öğrencilere deprem ile ilgili sunum yapan Prof Dr Kumsar, laboratuvardaki sarsma cihazları ile deprem simülasyonu gerçekleştüirdi. 7.5 büyüklüğünde ve 600 gal değerinde bir depremin canlandırıldığı sunumu ilgiyle takip eden öğrenciler, depremin neden olabileceği hasarı gözlemledi.

YERALTI SUYU ETKİSİ DE GÖSTERİLDİ

Deprem konusunda bilinçlenmenin ve eğitimlerin önemine dikkati çeken Kumsar, “Önce depremi anlattık. Sonra Japonya’dan getirttiğimiz sarsma masası üzerinde depremi gösterdik. Bu cihaz elektromanyetik sistemle çalışıyor. Bina, zemin, faylanma modellerini kullandık. Yeraltı suyu etkisini de gösterdik. Öğrencilerimiz burada hepsinin canlı bir şekilde gördü. Ülkemizde bireylerin sorumluluklarını dört dörtlük yerine getirmesi durumunda depremler sırasında can ve ekonomik kaybımızı azaltacağız. Ülke olarak bunu yapabilmemiz için bilimsel gücümüz var, alt yapımız var. Biz sadece disiplinli ve koordineli olmak zorundayız” dedi.

Eğitimin yararlı geçtiğini, merak ettiği sorulara cevap bulduğunu anlatan öğrencilerden Zeynep Kart, “Burada güzel şeyler öğrendim. Deprem olduktan sonra konuşulanları anlamıyordum. Buraya geldikten sonra dinlediğim sunumla ve gözlemlediğim simülasyonlarla taşlar kafamda yerine oturdu. Aklıma takılanları da profesörümüze sordum. Gayet iyi anlamış durumdayım. Benim için çok faydalı oldu. Jeolojiye merak duyan kişilerin buraya gelip görmeli” diye konuştu.

DENİZLİ (İHA)