Denizli’de kekik üretim miktarı 25 bin tona ulaştı – D20Haber
25.04.2024, Perşembe
16 °C / 29 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. GÜNDEM
  4. /
  5. Denizli’de kekik üretim miktarı 25 bin...

Denizli’de kekik üretim miktarı 25 bin tona ulaştı

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 20 Ocak 2023 Cuma - 19:03Güncelleme: 20 Ocak 2023 Cuma - 23:38
Denizli’de kekik üretim miktarı 25 bin tona ulaştı

Denizli’de düzenlenen Kekik Çalıştayı’nda konuşan İl Tarım ve Orman Müdür Vekili Şakir Çınar, kentte kekik üretim alanının 200 bin dekara, üretim miktarının ise 25 bin tona ulaştığını belirtti.

Kekik yetiştiriciliği, ürün işleme ve pazarlama konularının ele alındığı Kekik Çalıştayı, Nihat Zeybekci Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.

“DIŞA GÖÇ VERİLMİYOR”

Çalıştayın açılışında konuşan Pamukkale Kaymakamı Uğur Bulut, kekik üretimiyle uğraşan köylere ziyaretler gerçekleştirdiğini, bu ziyaretlerde de en önemli konunun kekik olduğunu söyledi. Bulut, “Köylerimizdeki nüfus Türkiye ortalamasının üzerinde. Köylerimiz kekik üretimi sayesinde dışa göç vermiyor” dedi.

“ÜRETİM ALANI VE MİKTARI ARTTI”

İl Tarım ve Orman Müdür Vekili Şakir Çınar ise konuşmasında, Türkiye’deki kekik ekim alanlarının % 86’sının Denizli’de bulunduğunu belirtti. Çınar, “Denizli’de son yıllarda üretim alanları 200 bin dekar, üretim miktarı 25 bin ton civarlarına ulaşmıştır. İlimizde üretilen kekikler başta ABD, Almanya, İtalya, Kanada, Polonya, Hollanda, Fransa, Japonya ve Avustralya olmak üzere dünyanın pek çok ülkesine ihraç edilmektedir” diye konuştu.

 

“ÇABALARIMIZI ARTTIRMAMIZ GEREK”

Kekiğin ilk çağlardan bu yana ilaç, gıda, içecek, tekstil, boya, parfümeri ve kozmetik gibi farklı alanlarda kullanıldığını kaydeden Denizli Vali Vekili Abdullah Etil, “Ülkemizin bir değeri olan kekiğin ülke ekonomisine katkısını yükseltmek için çabalarımızı daha da arttırmamız gerek” ifadesini kullandı.

Konuşmaların ardından başlayan çalıştayda kekik yetiştiriciliği, ürün işleme ve pazarlama başlıklarında görüş alışverişinde bulunuldu. Ardından çalıştay sonuç bildirgesi katılımcılara sunuldu.