Kargo başına çalışan kuryelerden eylem – D20Haber
20.04.2024, Cumartesi
13 °C / 18 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. GÜNDEM
  4. /
  5. Kargo başına çalışan kuryelerden eylem

Kargo başına çalışan kuryelerden eylem

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 26 Ocak 2022 Çarşamba - 15:16Güncelleme: 26 Ocak 2022 Çarşamba - 15:30
Kargo başına çalışan kuryelerden eylem

Denizli’de, bir kargo şirketine kendi araçlarıyla hizmet vererek, dağıtımını yaptıkları kargo başına ücret alan kuryeler, ücret artışını yetersiz buldu. Klakson çalarak şehrin sokaklarında tur atıp seslerini duyurmaya çalışan kuryeler, artan maliyetlerden sonra ellerine geçen paranın asgari ücretin bile altında kaldığını öne sürdü.

Kentte, Aras Kargo firmasına kendi araçlarıyla kiralama yöntemi ile hizmet veren esnaf kuryeler, isyan etti. Akaryakıt zamları ve diğer maliyetleri yükselen kuryeler, anlaşmalı olarak hizmet verdikleri firmadan ücret iyileştirmesi istedi. Firma da 75 kuruş zam yaptı.

Bunu yetersiz bulan kuryeler, önce Denizli-Antalya karayolunda, daha sonra da şehrin sokaklarında araçlarıyla tur atarak seslerini duyurmaya çalıştı. 2. Ticari Yol ve Bayramyeri’nden vatandaşların meraklı bakışları arasında klakson çalarak geçen kuryeler, görüntülerin yer aldığı sosyal medyada büyük destek topladı.

“GEÇİNEMİYORUZ”

Yaşadıkları sıkıntıları anlatan kuryeler, “Biz kendi aracımız ile kendimiz çalışıyoruz. Şirketten kargo başına ücret alıyor, ayrıca araçlarımız için günlük kira alıyoruz. Daha önce kazancımız bize yetiyordu. Fakat son dönemde maliyetlerin artmasıyla ay sonunda giderleri düştükten sonra kazancımız bir asgari ücretin de altında oluyor. Türkiye genelinde 700 esnaf kurye aynı sorunu yaşıyor. 4 bin liranın altında gelir elde ediyoruz. Bu parayla geçinemiyoruz. Parça başı ücretlere zam yapılmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Kuryeler, sosyal medyada seslerini duyurmalarından sonra firmanın parça başına 75 kuruş zam yaptığını, daha önce 2 lira 75 kuruştan taşıdıkları kargoları şimdi 3 ,5 liraya taşıyacaklarını ifade eden kuryeler, “Fakat araç başına ödenen günlük kirayı kaldırdılar. Sonuçta zam almamış olduk. 1 Şubat’a kadar müsaade istediler. O tarihte tekrar konuşup durumu değerlendireceğiz” dedi.