Denizli'de, kadın girişimciler, halk eğitimi merkezinde aldıkları çiçekçilik kursunda öğrendiklerini kendi işlerine dönüştürüp kooperatif kurdular. Yapay çiçek üretimiyle faaliyetine başlayan Sidelya Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi, ilk genel kurulunu gerçekleştirdi.
Merkezefendi Halk Eğitimi Merkezinde açılan çiçekçilik kursuna katılan ev kadınları ve emekliler, yaptıkları ürünlerin ilgi görmesi üzerine kooperatifleşme kararı aldı. Bir araya gelen 9 girişimci kadın, Sidelya Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifini kurdu. Girişimci kadınların hazırladığı yapay çiçekler, düğün salonları ve araçlar başta olmak üzere, pek çok alanda kullanılıyor.
Devam eden süreçte Sidelya Kadın Girişimi ve Üretim ve İşletme Kooperatifinin ilk genel kurul toplantısı da gerçekleştirildi.
Yaklaşık 4 ay önce başladıkları yapay çiçek üretiminde siparişleri karşılamakta zorlandıklarını anlatan kooperatif başkanı Ayşegül Çetin Candoğan, halk eğitimi merkezinde öğretmenlik yaptığını, kursiyerler ile bir araya gelip “bunu neden iş olarak sürdürmeyelim” diyerek yaklaşık bir ay önce kooperatifi kurduklarını söyledi.
Kooperatif üyeleriyle birlikte sipariş üzerine organizasyon şirketlerine çiçekler hazırladıklarını kaydeden Candoğüan, “Aynı zamanda otellere, farklı tekstil şirketlerine tasarımlar yapıyoruz. Görüşmeler gerçekleştiriyoruz ve çalışacağımız bir firmanın Almanya’da fuarları varmış. Onların ürettikleri doğal bir keten kumaş ile fuarda kullanılmak üzere standı süslemek amacıyla çiçekler yapacağız. Siparişlerimiz yarısında otel odalarında, düğün salonları gibi yerlerde kullanılıyor. Organizasyon şirketleri gibi ve bunların dışında nikah şekerleri, gelin buketleri yapıyoruz. Bizim ürün yelpazemiz çok geniş. Çok şükür ki işlerimizde artıyor ve çok fazla. Yetişemediğimiz anlar oluyor. O yüzden takım arkadaşlarına, kooperatifimizde üye olarak bizlere yardım edecek arkadaşlara ihtiyacımız var” dedi.
“KOOPERATİF BİZİM İÇİN BİR HAYALDİ”
Kreş öğretmenliğinden bu işe başlayan ve ürettikleri çiçeklerin yurtdışından taleplerin olduğunu dile getiren Zehra Issı ise, “Bir kreşte öğretmenlik görevi yapıyordum ve ardından oradan ayrıldım. Ablamın tavsiyesi üzerine böyle bir yerin olduğunu bana iletti. Ardından da yaptığımız iş hoşuma gitti ve bu işten devam ettim. Kooperatifimiz bizim için bir hayaldi. Şimdi yurtdışına çiçekler üretiyoruz. Kadınların neler yapabileceklerini böylelikle görüyoruz” diye konuştu.
DENİZLİ (İHA)