Köylülerden krom madeni protestosu – D20Haber
18.04.2025, Cuma
13 °C / 30 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. GÜNDEM
  4. /
  5. Köylülerden krom madeni protestosu

Köylülerden krom madeni protestosu

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 9 Nisan 2025 Çarşamba - 17:47Güncelleme: 10 Nisan 2025 Perşembe - 12:11
Köylülerden krom madeni protestosu

Denizli’nin Acıpayam ilçesinde krom madeni sahasını genişletmek isteyen şirkete tepki gösteren köylüler, ÇED bilgilendirme toplantısını yaptırmadı. Eşeler Yaylası’nın çevre ve su kaynakları için taşıdığı önemi dile getiren vatandaşlar, sloganlar atarak tepkilerini dile getirdi.

Burdur’da başlatılan krom madeni işletmeciliği Denizli’ye uzandı. Acıpayam’a bağlı Dodurga ve Yazır mahallelerini içine alan bölgede yapılacak maden sahası genişletmesiyle ilgili Alser Madencilik Turizm Sanayi ve Ticaret AŞ bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

Şirket, dün Dodurga’da yapılan çevresel etki değerlendirme (ÇED) toplantısını bugün de Yazır Mahallesi’nde gerçekleştirmek istedi. Ancak Yazırlıların yanı sıra çevre köylerden gelen vatandaşlar şirkete tepki gösterdi “bilgilendirme istemiyoruz” diyerek toplantının yapılmasına izin vermedi.

JANDARMA ÖNLEMLER ALDI

Jandarmanın geniş önlemler aldığı toplantıda konuşan Acıpayam Belediye Başkanı Levent Yıldırım, bu bölgenin su kaynaklarının yer aldığı en önemli yerlerden olduğunu, burada yapılacak barajla ilgili defalarca görüşme yapıldığını, ancak bir sonuç alınamadığını söyledi.

Aynı zamanda Eşeler Yaylası ve çevresinde endemik bitkilerin bulunduğunu belirten yıldırım, “Bu birlikteliğimizi bozmadan devam edeceğiz. Maden sahasının genişlemesine müsaade etmeyeceğiz. Bu yayla birçok yeri; Karamanlı, Güney, arkasında Yeşilova, Dodurga, Yazır, geniş bir alanı etkiliyor. Biz kararlılığımızı sürdürelim, karşı durmaya devam edelim. Suyumuza, ormanlarımıza, doğamıza, tarıma sahip çıkacağız” dedi.

Haberin DevamıReklam




Denizli Barosu Kent ve Çevre Komisyonu Başkanı Egecan Ormancı da köylülerin şirketin bilgilendirme talebine verdiği olumsuz yanıta katıldıklarını ifade etti.

SLOGAN ATIP, DÖVİZLER TAŞIDILAR

Krom madeni sahasının genişletilmesine karşı çıkan ve “Eşeler Bizimdir Bizim Kalacak” sloganları atan vatandaşlar, “Krom Kazanç Değil Doğa Kaybıdır”, “Katliama Geçit Yok”, “Krom Değil Temiz Hava ve Su İstiyoruz”, “Katliama Geçit Yok”, “Toprağımızı Kazmayın Geleceğimizi Çalmayın”, “Doğa Paradan Daha Değerli” yazılı dövizler taşıdı.

NE OLMUŞTU?

Burdur’un Yeşilova ilçesinde, geçmişi 2004 yılına uzanan sahada krom madeni çalışması başlatıldı. “Çevresel etki değerlendirmesi (ÇED)” gerekli değildir” raporu verilmesiyle ruhsatlı saha farklı şirketlere devredildi. Çalışmalar son olarak Alser Madencilik Turizm Sanayi ve Ticaret AŞ tarafından sürdürüldü.

Şirket, maden sahasını genişletme girişimiyle Acıpayam’ın Dodurga ve Yazır mahallelerini de içine alan bölgeye yayılarak, 189,997 hektar artışla ocak alanı 283,788 hektara çıkarmak istiyor. Krom üretiminin de 200 bin tondan 1 milyon 150 bin tona çıkarılması hedefleniyor.

Krom madeni açık ocak ve patlatma yöntemiyle çıkarılıyor. Yıllık patlatma sayısının 180 dolayında olacağı bildiriliyor.

ENDEMİK BİTKİ TEHDİT ALTINDA

Maden sahasındaki genişlemenin sadece bu bölgede yetişen endemik bir bitkiyi de tehdit ettiği belirtiliyor. Prof Dr Hasan Genç ve Dr Öğretim Üyesi Bekir Yıldırım’ın çalışmasıyla Tefenni-Bezingan Yaylası’nda bulunan ve “Tefenni Moru” (lathyrus tefennicus) ismi verilen bitki türü 2011 yılında keşfedildi. Ancak krom madenciliğinin bu bitki türünü tehdit ettiği belirtiliyor.