Hayvan aşılamaları için program hazırlandı – D20Haber
24.04.2024, Çarşamba
16 °C / 29 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. GÜNDEM
  4. /
  5. Hayvan aşılamaları için program hazırlandı

Hayvan aşılamaları için program hazırlandı

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 17 Şubat 2023 Cuma - 17:49Güncelleme: 17 Şubat 2023 Cuma - 17:49
Hayvan aşılamaları için program hazırlandı

Denizli İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, ildeki küçükbaş ve büyükbaş hayvanların aşılanması için program hazırladı.

Hayvan hastalıkları ile mücadele ve hayvan hareketlerinin denetlenmesi için 2023 yılı genelgesi yayımlandı. Buna göre, salgın hayvan hastalıklarına karşı başta şap hastalığı olmak üzere, brusella, şarbon, kuduz, koyun-keçi çiçeği ve koyun-keçi vebasına karşı aşılama çalışmaları planlandı.

Konuyla ilgili açıklamada, ilde 275 bin 454 baş sığır ve manda, 741 bin 814 baş koyun ve keçi, 21 bin 745 kedi ve köpek bulunduğu belirtilerek, aşılama çalışmalarıyla ilgili şu bilgiler verildi:

“İlimizde tüm sığır ve mandalar, ilkbahar ve sonbahar dönemi olmak üzere yılda 2 kez şap hastalığına karşı aşılanacaktır. İlkbahar şap aşılama kampanyası 24 Ocak - 28 Nisan, sonbahar şap aşılama kampanyası 1 Eylül- 17 Kasım tarihleri arasında yapılacaktır. Sığırlarda 3-6 aylık buzağılar ile koyun-keçilerde 3-6 aylık dişi kuzu ve oğlaklar, damızlık erkek hayvanlar yıl boyu düzenli olarak brusella hastalığına karşı aşılanacaktır.

İlimiz genelinde tüm sahipli kedi ve köpeklerin kuduz hastalığına karşı aşıları 30 Ocak-28 Nisan tarihleri arasında yapılacaktır. Şarbon hastalığı aşılama çalışması sadece Çivril İlçesinde ve duyarlı hayvanların tamamının meraya çıkışlarından önce yapılacak ve aşılama 12 Mayıs tarihine kadar tamamlanacaktır.

Acıpayam, Bekilli, Çal, Çameli, Çivril, Kale, Serinhisar ve Tavas ilçelerinde küçükbaş hayvanlara karşı koyun-keçi çiçeği aşılaması yıl boyu yapılacaktır. Ayrıca koyun- keçi vebası hastalığına karşı yeni doğan kuzu ve oğlaklar ile geçmişte hastalık çıkan yerlerde tüm hayvanlar aşılanacak ve aşılama 14 Şubat- 1 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirilecektir.”