Anadolu Parsı , Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından 25 Ağustos 2019’da fotokapanla görüntülendi. Söz konusu görüntünün DKMP ile Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (ISUBÜ) iş birliğindeki proje çerçevesinde elde edildiği belirtildi.

2019 YILINDA GÖRÜNTÜLENDİ
Proje yürütücüsü Dr Öğretim Üyesi Yasin Ünal Anadolu Parsının tarih, kültür ve biyo çeşitlilik açısından değerli bir yaban hayvanı olduğunu söyledi. 1965’li yıllardan sonra neslinin tükendiğinin düşünüldüğünü dile getiren Ünal, “2019 yılında koruma amaçlı yapılan Tarım Orman Bakanlığı tarafından kurulan fotokapanlara takıldı ve ardından bu çalışmaya biz doğal DKMP 6. Bölge Müdürlüğü ve ISUBU iş birliğinde başlandı. O günden itibaren geçen yaklaşık 4 yıl süre içerisinde bu tür ülkemizde şu anda takip ediliyor, araştırılıyor. Bununla alakalı fotokapan yöntemi kullanılıyor ve türün yarışı hakkında sürekli veri sağlanıyor. Bu veriler de yine var Tarım Orman Bakanlığı DKMP 6. Bölge Müdürlüğünde ve üniversitemizde şu anda saklı halde bulunuyor” dedi.
18 İLDE ARANACAK
Denizli’nin de aralarında bulunduğu 18 ilde Anadolu Parsının fotokapanlarla aranacağını dile getiren Ünal, “Daha çok dişi ve yavru birey aileleri araştıracağız. Yaptığımız çalışmayla bu türün ülkemizde korunması, geliştirilmesini amaçlıyoruz. Bütün verileri Tarım Orman Bakanlığı ve TÜBİTAK’la paylaşacağız. Aynı zamanda da elde ettiğimiz veriler tür eylem planı için çok önemli datalar olacak” diye konuştu.
1 MİLYON LİRA CEZA
Anadolu Parsının avlanmasının yasak olduğunu belirten Ünal, “Şu anda Türkiye’de sayısının işte 10’dan fazla olmadığını bile düşünebiliriz böylesi nadir bir türün avlanması insanlar tarafından vurulması tabi büyük bir problem olur büyük bir sorun olur. Tarım Orman Bakanlığı tarafından tarafından verilen 1 milyon TL gibi büyük bir cezası var” ifadelerini kullandı.
(İHA)