Emekliler, sandık kurup kırmızı oy attı – D20Haber
28.04.2024, Pazar
16 °C / 30 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. GÜNDEM
  4. /
  5. Emekliler, sandık kurup kırmızı oy attı

Emekliler, sandık kurup kırmızı oy attı

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 29 Ocak 2024 Pazartesi - 16:09Güncelleme: 29 Ocak 2024 Pazartesi - 16:09
Emekliler, sandık kurup kırmızı oy attı

Denizli’de, basın açıklaması yaparak maaşlara yapılan zammı yetersiz bulduklarını dile getiren emekliler, Gazi Mustafa Kemal Bulvarı’na sandık koyup, “kırmızı oy” kullanarak yerel seçimler öncesinde iktidara uyarıda bulundu.

En düşük emekli aylığının 10 bin liraya çıkarılmasını ve yüzde 49,25 oranındaki artışı yetersiz bulan emekliler, Candoğan Parkı önünde toplanarak basın açıklaması yaptı. Tüm Emeklilerin Sendikası Denizli Şube Başkanı Mesdan Yıldırım, iktidar emeklilerle adeta dalga geçtiğini, önce SSK-Bağkur emeklilerine %37,57, memur emeklilerine %49,25 zam verdiğini, sendikalardan ve halktan gelen tepki üzerine 2024 yılının “Emekliler Yılı” olarak ilan edildiğini, SSK ve BAĞ-KUR emeklisine %5 ilave zam yapıldığını, en düşük emekli maaşının 10 bin lira olacağının müjde olarak verildiğini söyledi.

“16 MİLYON EMEKLİ SEFALETE, AÇLIĞA TERK EDİLMİŞTİR”

Yüzde 49,25 maaş artışının büyük bir lütuf gibi açıklandığını belirten Yıldırım, “2024 yılının ilk ayında emeklilerin aldığı maaşlar tamamen erimiş, temel ihtiyaç maddelerini bile alamaz duruma gelmiştir. Etin, sütün, ekmeğin, suyun fiyatından sarayın haberi var mı acaba? Bir günde, üç bin beş yüz emeklinin maaşını sadece saray masrafı olarak tüketenlerden emeklilerin durumunu anlaması beklenebilir mi? Açıklanan maaş zamları ortadadır. Bir zamanlar asgari ücretin 1,5 katı olan en düşük emekli aylığı, şimdi asgari ücretin neredeyse yarısıdır. Bir emekliye beslenme, sağlık, barınma ve benzeri giderlerini karşılamaya yetmeyecek 10 bin liranın maaş olarak veriliyor olması, böyle bir durumunda da Emekli Yılı olarak söylenmesi utanç vericidir. Bu emeklilerle dalga geçmektir. Kimi kandırıyorsunuz? Ülkemizde 16 milyon emeklinin yarısından fazlası bu emeklilik aylıkları ile sefalete, açlığa terk edilmiştir” dedi.

EMEKLİLERİN TALEPLERİ

“Biz emekliler, hakkımız olan insanca yaşamaya yetecek ücret istiyoruz. Bu da kimsenin lütfu değil, alın terimizin karşılığıdır” diyen Yıldırım, emeklilerin taleplerini şöyle açıkladı:

•En düşük emekli aylığı, en düşük memur aylığı olan32 bin 861 TL ile eşitlemelidir.

•Memurlara seyyanen verilen 12 bin 147 TL bütün emeklilere ödenmelidir. Temmuzdan itibaren Memura verilen ancak emekliye verilmeyen 8 bin 77 TL seyyanen ödeme, bütün emeklileri kapsayacak şekilde geriye dönük olarak ödenmelidir.

•Memur emeklilerinin 3600 ek gösterge mağduriyetleri giderilmelidir.

•Bayram ikramiyelerinin sayısı artırılmalı, en az asgari ücret seviyesine yükseltilmelidir.

•Sağlıkta alınan her türlü katkı payları iptal edilmelidir.

•İntibak yasası çıkarılarak maaş ödeme katsayısı arttırılmalı, 2008 yılı öncesine dönülmelidir.

“EMEKLİLERİN, EMEKÇİLERİN SABRINI ZORLAMAYIN”

İktidarın emeklilerin örgütlenmesinden korktuğunu ifade eden Yıldırım, “İktidara buradan bir kez daha sesleniyoruz: Korkunun ecele faydası yok. Emeklilerin ve emekçilerin sabrını daha fazla zorlamayın. Bu ülkenin kaynakları ülke nüfusunu refah içinde yaşatmaya yeterlidir. Sorun kaynak değil, üretim değil, bölüşümdeki tercih sorunudur. Sorun, bizim açımızdan da haklarını örgütlenerek talep etme sorunudur. Bu bilinçle, önümüze çıkarılan her türlü engellemeleri aşarak, insan onuruna yaraşır yaşam koşullarını elde edinceye kadar, mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz” diye konuştu.

SANDIK KOYDULAR, TEMSİLİ OY KULLANDILAR

Basın açıklamasının ardından üzerinde "31 Mart 2024 Yerel Seçim Sandığı. Sefaletin yılında emekliler sandığı, hesap sormaya" yazılı temsili oy sandığı konuldu. Açıklamaya katılanlar “Artık yeter” yazılı kırmızı renkli oyları sandığa attı.