Ekmek zammına tepkiler geldi, oda başkanından yeni açıklama geldi – D20Haber
23.04.2024, Salı
18 °C / 34 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. GÜNDEM
  4. /
  5. Ekmek zammına tepkiler geldi, oda başkanından...

Ekmek zammına tepkiler geldi, oda başkanından yeni açıklama geldi

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 17 Kasım 2021 Çarşamba - 17:30Güncelleme: 18 Kasım 2021 Perşembe - 23:02
Ekmek zammına tepkiler geldi, oda başkanından yeni açıklama geldi

Denizli Fırıncılar Odası Başkanı Bekir Karadaban, dün 230 gram ekmeğin yarından itibaren 2,5 liraya satılacağını açıkladı. Bugün ise gelen tepkiler üzerine “zam henüz onaylanmadı” dedi. Ardından “Un fiyatlarındaki artışlar devam ederse önümüzdeki günlerde yeni bir zam daha talebimiz daha olabilir” diye ilave etti.

• Ekmeğe büyük zam: 2,5 liradan satılacak

• Zam yürürlüğe girdi, ekmek 2,5 lira

Denizli’de yarından itibaren 230 gram ekmeğin 2,5 liradan satılacağını duyuran Denizli Fırıncılar Odası Başkanı Bekir Karadaban, gelen tepkiler üzerine geri adım atıldığını gösteren açıklama geldi. Karadaban’ın zam konusundaki yeni açıklaması şöyle:

“200 gram ekmeğin fiyatı 17 Temmuz’da 1,75 lira oldu. Bu tarifeden bugüne kadar 4 aylık zaman zarfı içerisinde un fiyatlarının 135 liradan 285 liraya çıktığını baz aldığımızda, undaki artışın yüzde 100’ün üzerinde olduğu gerçeği ortaya çıkmaktadır. İşletme giderlerimizde yine yüzde 60 artış vardır. Yani 7. aydan bugüne kadar tüm giderlerimizdeki artışı, halkımızın durumunu da göz önünde bulundurarak ve en ince ayrıntıları düşünerek hesap ettik. Başta temel hammaddelerinden un yüzde 100, maya yüzde 60, ticari işletmelerde elektrik yüzde 46, doğalgaz yüzde 48, işçilik, akaryakıt ve diğer maliyet giderlerine de yüzde 60’un üzerinde zam gelmiştir. Fırıncı esnafımız her un siparişi verdiğinde zamlı fiyatla karşı karşıya kalmakta ve bu artışın nereye gideceği de belli olmamakla birlikte, birçok esnafımız ticari olarak dar boğaza girmiş ve bu süreçte fırınını kapatmak zorunda kalan esnaflarımızda olmuştur.

Yüzde 20 bayi primi ve lojistik giderler de artı bir maliyettir. İlimiz merkezinde ortalama 2 bin civarında bakkal ve bayi geçimini sağlamaktadır. Ürettiğimiz ekmeği halkımıza ulaştırmamızda bayilerin rolü çok büyüktür. Şu an faaliyetini sürdüren fırıncılarımız gelir gider dengesini karşılamadığını, unu tekrar depoya koymakta güçlük çektiği ve sektör her geçen gün çıkmaza sürüklenmektedir. Esnafımız ticari faaliyetini sürdürebilmesi ve halkımızın temel ihtiyacı olan ekmeğini üretebilmesi için zam kaçınılmaz olmuştur. Vatandaşımızın alım gücünü de düşünerek yaptığımız hesaplamalar sonucunda, mevcut gramajın üzerine 30 gram artış yapılarak yüzde 25’lik bir zam talebimiz olmuştur. Müracaatımız ile komisyon toplantısı gerçekleşmiş ve olumlu karar çıkmış olup Türkiye Fırıncılar Federasyonumuzdan da olumlu görüş alınmıştır. Son olarak Bakanlığımızdan onay bekliyoruz.”

Denizli Fırıncılar Odası Başkanı Bekir Karadaban, bu açıklamasına “Un fiyatlarındaki artışlar devam ederse önümüzdeki günlerde yeni bir zam daha talebimiz daha olabilir” sözlerini de ilave etti.

Denizli’de ekmeğe temmuz ayında zam yapılmış, 200 gram ekmeğin fiyatı 1,5 liradan 1,75 liraya çıkarılmıştı. Son alınan kararla da 230 gram ekmeğin 18 Kasım’dan itibaren 2,5 liraya satılacağı duyurulmuştu.

DENİZLİ (İHA)