Honaz ilçe yapılmadan önce merkeze bağlı bir köy olan, büyükşehir düzenlemesiyle köy statüsü kaldırılıp mahalleye dönüşen Dereçiftlik, ilginç bir geleneğin yaşatıldığı yerleşim birimlerinden birisi olarak dikkati çekiyor.
Hasan Kahya tarafından 1926 yılında kurulan Dereçiftlik, onlarca yıl önceden günümüze aktarılan “duşak kesme” töreniyle belgesele konu oldu. 1983 yılında TRT tarafından hazırlanan belgeselde anlatıldığına göre, duşak kesme; 1 ya da 1,5 yaşını doldurmuş yürümeye başlayan çocukların dengelerini sağlayıp, düşmeyeceklerine inanıldığı için yapılan bir tören.
KIZ ÇOCUKLARI İÇİN HAZIRLANAN GİYSİ
Duşak kesme törenine çıkarılacak çocuk için aileleri titiz bir hazırlık yapıyor. Kız çocuklarına genellikle pamuklu gömlek, üç etek, kirlik denilen basmadan yapılmış yelek giydirilip, beline de saçaklı kuşak bağlanıyor.
KÖY MEYDANINDA YARIŞ
Evde ailesi tarafından hazırlanan çocuk törenin yapılacağı meydana getirilirken, törene bütün köy halkı katılıyor.
Çocuğun ayak bağının bağlanmasının ardından, ailesi yarıştan önce koyduğu ödülü açıklıyor. Yarışta birinci gelen, ailesinin kucağındaki çocuğun duşağını kesip, büyük ödülü alıyor.
İşte bu ilginç duşak kesme geleneğinin görüntüleri…
Duşak kesme geleneğini biliyor muydunuz? 👀
Bebeklerin ilk adımlarını düz basacağı ve her türlü kötülükten korunacağı inancı ile sürdürülen bu geleneği, #Denizli‘nin Dereçiftlik köyünde inceliyoruz. pic.twitter.com/9UerWqEDB3
— TRT Arşiv (@trtarsiv) August 15, 2023