Çıntar pazara çıktı, kilosu 110 lira – D20Haber
23.04.2024, Salı
15 °C / 33 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. GÜNDEM
  4. /
  5. Çıntar pazara çıktı, kilosu 110 lira

Çıntar pazara çıktı, kilosu 110 lira

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 9 Ekim 2021 Cumartesi - 12:46Güncelleme: 9 Ekim 2021 Cumartesi - 12:58
Çıntar pazara çıktı, kilosu 110 lira

Denizli mutfağının yöresel tatlarından olan çıntar, pazarlarda satışa sunulurken kilosunun 110 lira olması “etten de pahalı” dedirtti.

Çameli ilçesinde ormanlık alanda toplanan çıntar, bu dönemlerde kırsal kesimde yaşayanların gelir kaynaklarından birisi oluyor. Yağışların ardından özellikle çam ağaçlarının bulunduğu alanda çıkan bu mantar türünün fiyatı son yıllarda hızla arttı.

Bu yıl da tezgâhtaki yerini almaya başlayan ve Denizli’nin yemek kültüründe önemli bir yere sahip olan çıntarın kilosu 110 liradan satışa sunuldu. Bakkallık yapan Kamil Selek, İmamlar Mahallesi’nde ormanlık alanda topladığı çıntarın fiyatının pazarda 110 TL olduğunu söyledi.

İNSAN SAĞLIĞINA YARARLI

Denizli ve Muğla’da daha yoğun tüketilen çıntar, içerdiği demir proteini nedeniyle kansızlık problemi olanlara öneriliyor. Yağsız olduğundan taşıdığı yüksek proteinden dolayı rejim yapmak isteyenlere de yemek olarak öneriliyor. Bağışıklık sistemini güçlendirdiği gibi, kalp damar hastalıklarına karşı etkili olan folik asidi bakımından da zengin bir mantar türü.

ÇINTAR NASIL TÜKETİLMELİ?

Çıntar ile yapılan yemeklerin lezzeti anlatmakla bitmiyor. Lezzeti ve sağlık açısından yararı ile bilinen çıntarı böyle hazırlayıp, sofralara servis edebilirsiniz:

*Çıntar mantarından yapılmış güveç en güzel zamanlarınızda sofralarınıza eşlik edecek mükemmel bir lezzettir. Hazırladığınız güveç malzemelerinin içine marine edilmiş mantarlarınızı da katarak eşsiz bir tat elde edebilirsiniz.

*Çıntar mantarından yapabileceğiniz bir başka lezzetli yemek çıntar sotedir. Domates, biber ve marine edilmiş çıntar mantarını bir tavada güzelce soteleyip, üzerine kekik ve soya sosu ilave ederek mükemmel bir lezzete sofranızda yer açabilirsiniz.

*Çıntar ve mangal. Eğer olanağınız varsa bunu mutlaka deneyin. Çıntarı mangalın içine atarak tam yakmadan pişiriniz oldukça lezzetli bir hal alacaktır.

*Çıntarı fırında et yemeği şeklinde de yapabilirsiniz. Et yemeği için hazırladığınız etler yerine çıntar kullanarak hem daha hafif hem de çok lezzetli bir yemek elde edebilirsiniz. Et yemeklerine taş çıkaran çıntarın bu lezzetinden vazgeçmek çok zor olacaktır.