Çiftçinin kullandığı suya zam yapıldı – D20Haber
24.04.2024, Çarşamba
18 °C / 34 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. GÜNDEM
  4. /
  5. Çiftçinin kullandığı suya zam yapıldı

Çiftçinin kullandığı suya zam yapıldı

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 27 Temmuz 2022 Çarşamba - 14:24Güncelleme: 27 Temmuz 2022 Çarşamba - 16:46
Çiftçinin kullandığı suya zam yapıldı

Denizli’de çiftçiler, suya en fazla ihtiyaç duydukları dönemde zam şoku yaşadı. DSİ’nin yönettiği sulama birliğine ödeme için giden çiftçiler, zamlı tarifeyi öğrenince şaşkına döndü.

Pamukkale Ovası, ilin en verimli topraklarına sahip. Pamuktan mısıra geniş bir ürün yelpazesine sahip bu bölgenin en önemli problemlerinden birisi giderek artan sulama fiyatları. Sezon başında meyve ve mısırda dekar başına 115 lira olarak belirlenen sulama ücreti 150 liraya, yoncada 125 lira olan ücret 165 liraya çıkarıldı. Çiftçilerin zamdan haberi ödeme yapmaya gittiklerinde oldu.

“GEÇEN YIL 76 LİRAYDI”

CHP Pamukkale Belediye Meclis Üyesi Serkan Tuğdur, Pamukkale Ovası’nda üretim yaptını belirterek, “Bu bölgede üreticiler yaklaşık 7 bin dekar alanda üretim gerçekleştiriyor. 2018 yılında sulama birliklerine DSİ kayyum atadı. İki birlik birleştirilerek Recep Yazıcıoğlu Sulama Birliği adı altında toplandı. Geçen yıl dekar başına 76 lira sulama bedeli belirlenmişti. Bu yıl sezon başında yeniden fiyatlandırma yapıldı. Daha sonra hiçbir bilgi verilmeden, gerekçe gösterilmeden su ücretlerine zam yapıldı. Biz üreticiler zamdan ancak ikinci taksitlerimizi ödemeye gittiğimizde haberdar olduk. Üçüncü taksitte ne olur bilmiyoruz. Üretici desteklenmeyi beklerken zam sürprizi ile karşılaşıyor. Çiftçi zor durumda” dedi.

“MALİYETLER YÜZDE 400 ARTTI”

Meyve üretimi yapan Kemal Kartop ise, sulama suyuna yapılan zamdan ikinci taksit ödemesi için gittiğinde haberi olduğunu söyledi. Kartop, “daha önce sezonun ortasında fiyatlar yükselmezdi. En başta ne ödeyeceğimizi bilirdik. Çiftçinin tek sorunu su değil. Maliyetler yüzde 400 arttı. 150 liraya aldığımız DAP gübresi 750 lira oldu. Sulama birlikleri, kooperatif gibi kuruluşların çiftçiye destek olması gerekir. Bunlar tam tersine köstek oluyor. Sulama birlikleri kayyuma geçtikten sonra durum daha da kötü oldu. Birlik dönemleri iyiydi. Bir düzen vardı. Zammı çiftçiler belirliyordu” diye konuştu.

“ÇİFTÇİYE YÜK BİNDİRDİ”

Yöredeki çiftçilerden Himmet Özalan da tepkisini “Sezon başında bir karar alınıyor. Bütün çiftçilerin bilgisi oluyor. Herkes ödeyeceği su parasını biliyor. İkinci takside gelindiğinde hiçbir toplantı olmadan, çiftçinin fikri alınmadan, kar amacı güdülür gibi zam yapılıyor. Zamdan çiftçinin bilgisi de olmuyor. Ödemeye gidince oluyor. Zam genel olarak çiftçiye çok ciddi bir yük bindiriyor. Özellikle büyük arazi sahipleri çok etkilenecek. Zaten üretici mazotundan, gübresinden, ilacından ve tohumundan mağdur. Bunlara öyle zamlar oldu ki; yüzde 100 zamma bile razı olduk. Yüzde 600 zam gören kalemler var” diye sözleriyle dile getirdi.

“ÇİFTÇİ KAZANMIYOR”

Zamma tepki gösteren Musa Özdin de “Çok ciddi anlamda maliyet getiriyor. Cebimizden çıkan para yüzde 50 artıyor. Tek sorunumuz sulama değil. Çiftçi kazanmıyor. Bu şartlarda ekemeyeceğiz. Böyle giderse önümüzdeki yıl çok daha zor olacaktır. Artık insanlar ceplerinden yiyor. Olanı da kaybediyor. Bu işi yapmayacağım diyenlerin sayısı giderek artıyor. Özellikle sulamanın olmadığı bölgelerde insanlar tarımı terk ediyor. Gübre, ilaç ve mazot maliyetleri yüksek. Üretici daha ucuza mal etmek istiyor” ifadelerini kullandı.