Denizli’de çevreciler ve köylüler bir araya gelerek, orman ve zeytinliklerin madenciliğe açılmasını sağlayacak düzenlemeye “Torba Yasayı istemiyoruz” tepkisini gösterdi.
Acıpayam’a bağlı Yazır Mahallesi’nde, Büyük Menderes İnisiyatifinin çağrısıyla bir araya gelen köylüler ve sivil toplum temsilcileri, krom madeni projelerine ve torba yasaya karşı seslerini yükseltti.
Yeşilova, Karamanlı, Güney, Dodurga, Gümüş ve Yazır köylüleri ile sivil toplum kuruluşu temsilcileri, krom madeni projelerine ve torba yasa teklifine tepkilerine dile getirdi.
Yerttaşlar; “Torba Yasayı istemiyoruz”, “Toprağıma dokunma”, “Krom madeninin zehirini solumayacağız”, “Ormanlar, dereler sermaye değildir”, “Eşeler Dağı’nın suyu, ormanı sahipsiz değildir”, Havama, suyuma, toprağıma dokunma”, “Belkaya ormanları sermaye değildir” yazılı dövizler taşıdı.
“DOĞAYI VE KÜÇÜK ÜRETİCİLERİ TEHDİT EDİYOR”
Büyük Menderes İnisiyatifi ve krom madeni davasının avukatı Esra Can Mercan, burada yaptığı konuşmada, torba yasanın doğaya ve küçük üreticilere yönelik tehditler oluşturduğunu belirtti.
Yasa teklifinin tarım alanları, zeytinlikler ve su kaynakları gibi doğal varlıkları şirketlere teslim etmeyi amaçladığını savunan Mercan, “Ülkemizin topraklarına, zeytinliklerine, meralarına, ormanlarına, korunan alanlarına ve su varlıklarına göz diken sermayenin işgal yasasına da, sermayenin iklim kanununa da rızamız yoktur” dedi.
“KROM MADENİ EŞELER YAYLASINI YOK EDEBİLİR”
Eşeler Yaylası’nı tehdit eden krom madeni projelerine de dikkati çeken Mercan, “Vahşi krom madenciliğine karşı bugüne kadar sürdürdüğümüz mücadeleler, bu yasa teklifiyle itiraz edilemez hale gelebilir. Maden faaliyetleri, yaylayı ve yeraltı sularını yok edecektir” diye konuştu.
“TOPRAKLAR ŞİRKETLERE PEŞKEŞ ÇEKİLİYOR”
Torba yasanın, ata topraklarının şirketlere devredilmesini kolaylaştırdığını söyleyen Mercan, “Emekle biriktirilen tarlalar, atalarımızdan miras kalan tapular, acele kamulaştırma ile elimizden alınacak” ifadesini kullandı.