Avukatlardan Can Atalay serbest bırakılsın çağrısı – D20Haber
26.04.2024, Cuma
14 °C / 28 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. GÜNDEM
  4. /
  5. Avukatlardan Can Atalay serbest bırakılsın çağrısı

Avukatlardan Can Atalay serbest bırakılsın çağrısı

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 8 Haziran 2023 Perşembe - 15:47Güncelleme: 8 Haziran 2023 Perşembe - 15:47
Avukatlardan Can Atalay serbest bırakılsın çağrısı

Denizli Barosu üyesi bir grup avukat, 14 Mayıs’ta milletvekili seçilen TİP’li Can Atalay’ın serbest bırakılması çağrısında bulundu.

Denizli Barosu’na kayıtlı bir grup avukat, Adliye Sarayı önünde basın açıklaması yaparak, Gezi Davası kapsamında tutuklu bulunan ve 14 Mayıs’taki seçimde Hatay’dan milletvekili seçilen Can Atalay’ın serbest bırakılması çağrısı yaptı. Avukatlar adına açıklamayı Ezgi Sünney okudu.

SÜNNEY: HATAY HALKININ İRADESİ YOK SAYILIYOR

Atalay’ın seçilmiş bir milletvekili olarak tahliye edilmemesinin kabul edilemeyeceğini kaydeden Sünney, “Seçilme yeterliliği bulunan, milletvekili olarak seçilen ve mazbatasını alan bir milletvekilinin, seçimin üzerinden 15 günden fazla bir süre geçmiş olmasına rağmen hala tahliye edilmemiş olması kabul edilemez. Her türlü hukuka aykırı uygulamayı milli irade bohçasına sokarak kendince meşruiyet zemini yaratan siyasi iktidarın, milli iradenin temeli olarak gördüğü seçim sandığına ve o sandıktan çıkan iradeye saygı duymaması açıkça halk iradesinin gasp edilmesi, Hatay halkının iradesinin yok sayılmasıdır” ifadelerini kullandı.

Anayasa Mahkemesinin daha önce verdiği Mustafa Balbay, Sebahat Tuncel, Enis Berberoğlu, Leyla Güven, Ömer Faruk Gergerlioğlu kararları da anımsatılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Milletvekillerinin yasama dokunulmazlığının niteliği ve halkın oyları ile milletvekili seçilen bir kişinin tutukluluğuna ilişkin çok sayıda yargı kararı ve yaklaşık 30 yerleşik içtihat bulunmaktadır. Anayasa Mahkemesinin daha önce Mustafa Balbay, Sebahat Tuncel, Enis Berberoğlu, Leyla Güven, Ömer Faruk Gergerlioğlu başvurularına dair verdiği kararlar ve Yargıtay Ceza Genel Kurulu’nun tüm bu kararlara atıfla verilen Cumhuriyet Davası’na ilişkin bozma kararı, seçilmiş bir milletvekilinin cezaevinden tahliyesinin hakimin takdir yetkisi içerisinde değerlendirilebilecek bir husus değil, bir anayasal zorunluluk olduğunu ortaya koymaktadır. Buna rağmen Can Atalay için hala tahliye kararı verilmeyerek TCK'nın 109. maddesinde düzenlenen ‘kişiyi hürriyetinden yoksun kılma’ suçu işlenmektedir.

Halihazırda milletvekili olarak seçilmiş olan Can Atalay, seçmenlerinin iradesini parlamentoda temsil etmek, yasama faaliyeti içerisinde yer almak ve deprem bölgesinde olan Hatay için çalışmalarına başlamak üzere derhal serbest bırakılmalıdır.”