Ankete katılmayana 2 bin 977 lira para cezası – D20Haber
26.04.2024, Cuma
16 °C / 32 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. GÜNDEM
  4. /
  5. Ankete katılmayana 2 bin 977 lira...

Ankete katılmayana 2 bin 977 lira para cezası

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 6 Ekim 2022 Perşembe - 17:52Güncelleme: 6 Ekim 2022 Perşembe - 17:52
Ankete katılmayana 2 bin 977 lira para cezası

Denizli’nin Merkezefendi ilçesi Altıntop Mahallesi Muhtarı Tülay Sücüllü, yaşadığı bir anket olayını vatandaşlarla paylaşıp, TÜİK tarafından yapılan ankete yanıt vermeyenlere 2 bin 977 lira para cezası uygulandığı uyarısında bulundu.

Enflasyonla ilgili rakamlar nedeniyle eleştiri oklarının hedefindeki Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), “Tüketici Eğilim Araştırması” çalışması başlattı. Bu konuda seçilen isimlerden birisi Altıntop Mahallesi Muhtarı Tülay Sücüllü oldu.

Sücüllü’yü telefon ile arayan görevliler, TÜİK anketindeki soruları yanıtlamasını istedi. İşlerinin yoğun olduğunu ve daha sonra aranmasını söyleyen Sücüllü, neden kurumsal telefon kullanılmadığını sordu. Bunun üzerine TÜİK Denizli Bölge Müdürlüğü, muhtara bilgilendirme yazısı gönderdi.

PARA CEZASI UYARISI YAPILDI

Yazıda, vatandaşlar ile yüz yüze ya da telefonla anket gerçekleştirilebileceği, Alo 124 veya diğer kurumsal hatlardan arama yapılabileceği belirtilerek, “Sizlerden alınan bilgiler yalnızca istatistikî çalışmalarda kullanılmak amacıyla derlenmektedir. 5429 Sayılı Kanunun 54’ncü maddesi uyarınca istenilen bilgilerin belirlenen şekilde, eksiksiz ve doğru bir biçimde verilmemesi durumunda 2022 yılı için 2 bin 977 lira idari para cezası uygulanmaktadır” denildi.

MUHTAR, SOSYAL MEDYADAN PAYLAŞIM YAPIP UYARIDA BULUNDU

Yasal durumla ilgili verilen bilginin ardından sosyal medya hesabından uyarıda bulunan Sücüllü, “Kurum telefonunu yerine 538’li bir hattan arandım. İnandırıcı bulmadım. Telefonla yapılan anketlere karşı hassasiyetimiz var. Güvenilirlik yok. Bu bizi endişelendiriyor. Pek çok kez savcı, hakim diye telefon gelen insanların başı derde girdi. Bu nedenle kuşkulu yaklaştım. En azından kurum telefonundan aransın. Yalnız mısınız diye sorulduğunda tedirgin olmamak mümkün değil. Yine de insanların cevap vermedikleri için cezaya uğramaları ne kadar vicdanlı… İnsanların zorla cevap vermelerini sağlamak, bu cezayı uygulamak güzel bir durum değil. Ben de bu konuda çevremi aydınlatmaya çalışıyorum” ifadelerini kullandı.