Denizlililer, 106 yıllık heyecanı bir kez daha yaşadı. Yunanlıların İzmir’i işgal etmesinin ardından, Denizli halkının ilk direniş kıvılcımını yaktığı 15 Mayıs Milli Mücadele Günü, yoğun bir katılımla kutlandı.
Müftü Ahmet Hulusi Efendi’nin 15 Mayıs 1919’da Bayramyeri’nde verdiği fetvayla yaktığı milli mücadele ateşi hiç sönmeden bugünlere geldi. Bugün de 15 Mayıs Milli Mücadele Günü, düzenlenen yürüyüş ve törenle kutlandı.
Kutlama programı Delikliçınar Meydanı’nda, Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı DBB) Bülent Nuri Çavuşoğlu’nun Atatürk Anıtı’na çelenk bırakması, saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. Ardından, Bando Takımı ve Denizli Sancağı eşliğinde binlerce Denizlili Atatürk ve Kayalık caddelerini geçerek, 106 yıl önceki gibi Bayramyeri Meydanı’na kadar yürüdü.
Yürüyüşe Vali Ömer Faruk Coşkun, DBB Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu, Garnizon Komutan Vekili Albay Ertan Dabi, İl Emniyet Müdürü Yavuz Sağdıç, DBB Meclis Başkanvekili Ali Marım, Genel Sekreter Bülent Bozbaş, ilçe belediye başkanları, siyasi parti temsilcileri, gaziler ve ellerinde Türk bayrakları ile binlerce vatandaş katıldı.
“HEP BİRLİKTE KARDEŞÇE YAŞIYORUZ”
Bayramyeri’ndeki törende konuşan Çavuşoğlu, Müftü Ahmet Hulusi Efendi başta olmak üzere kurtuluş mücadelesine emek veren tüm kahramanları saygı, minnet ve şükranla andığını belirtti. Çavuşoğlu, “Eğer onlar bu topraklarda o meşaleyi yakmamış, Gazi Mustafa Kemal Paşa ve silah arkadaşlarıyla birlikte o kutlu yolculuğa çıkmamış olsalardı, eğer kendi kaderlerinin, hayallerinin ve gelecek nesillerin özgürlüğü için mücadele etmemiş olsalardı, bugün nerede ve nasıl yaşardık, adımız ne olurdu, kimlerin egemenliği altında bulunurduk, kestirmek zordu. Ama onlar, ellerinde silah bile olmadan, tırnaklarıyla, taşlarıyla bu mücadeleyi verdiler. Ve biz bugün, bu özgür vatanda hep birlikte, kardeşçe yaşıyoruz” dedi.
Lozan Antlaşması’nın sadece bir diplomatik zafer değil, ulus devlet olmanın, kula kulluğun sona erdiği sistemin en önemli mihenk taşlarından biri olduğunu belirten Çavuşoğlu, bu anlaşmanın Türkiye’nin kendi ayakları üzerinde duran, saygın bir devlet olarak dünyada yerini alma sürecinin başlangıcı olduğunu ifade etti. 1924 Anayasası’yla birlikte Cumhuriyet rejiminin kurulduğunu, halkın egemenliğinin tesis edildiğini kaydeden Çavuşoğlu, bugün bu topraklarda her rengiyle, her kimliğiyle kardeşçe yaşanabiliyorsa, bunun o büyük mücadeleye borçlu olunduğunun altını çizdi.
Lozan Antlaşması ve 1924 Anayasası’nın bu ülkenin kuruluşunun ve kurtuluşunun teminatı olduğunu söyleyen Başkan Çavuşoğlu, “Bu ülkenin, kuruluşun ve kurtuluşunun anayasası olan 1924 Anayasası ve Lozan Antlaşması hiç kimsenin tartışmaya dahi açamayacağı belgelerdir. Bunlar bu topraklarda yaşayan herkesin ortak onurudur. Altını kalın harflerle çizmek isterim ki bu belgeleri sorgulamak kimsenin haddi değildir. Bu, hem şehitlerimize olan borcumuz hem de bu güzel ülkenin geleceği açısından zorunluluktur” diye konuştu.
VALİ COŞKUN’DAN BİRLİK VE BERABERLİK VURGUSU
Vali Ömer Faruk Coşkun ise, Türk milletinin tarih boyunca bağımsızlığına ve özgürlüğüne sahip çıktığını belirterek, 15 Mayıs 1919’da Müftü Ahmet Hulusi Efendi’nin fetvasındaki vatan sevgisi ve bağımsızlık duruşunu hatırlattı.
Denizli halkının vatan toprağına olan derin inancı ve sarsılmaz kararlılığıyla düşmanın bu topraklara adım atmasına asla izin vermediğini anlatan Vali Coşkun, “Bize düşen milletimizin bağımsızlığına yönelen her tehdide karşı uyanık olmak, daima birlik ve beraberlik içinde hareket etmek ve milli mücadele ruhunu gelecek nesillere aktarmaktır” dedi.