Denizli, “yüksek hava kirliliği” görülen 13 ilden biri oldu – D20Haber
26.06.2024, Çarşamba
23 °C / 40 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. GÜNDEM
  4. /
  5. Denizli, “yüksek hava kirliliği” görülen 13...

Denizli, “yüksek hava kirliliği” görülen 13 ilden biri oldu

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 30 Eylül 2021 Perşembe - 22:24Güncelleme: 30 Eylül 2021 Perşembe - 22:31
Denizli, “yüksek hava kirliliği” görülen 13 ilden biri oldu

Denizli, Temiz Hava Hakkı Platformu’nun "Kara Rapor 2021" adlı çalışmasında, Türkiye’de geçen yıl hava kirliliği en yoğun yaşandığı 13 il arasında gösterildi. Rapora göre, kentte tam 296 gün partikül madde miktarı Dünya Sağlık Örgütü değerlerinin üzerinde çıktı.

Türkiye’de geçen yıl 13 şehirde “yüksek hava kirliliği” görülürken, yeterli derecede ölçüm yapılabilen 175 istasyonun yüzde 97,7’sinde yıllık partikül madde değerleri (PM10) ortalaması, Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) kılavuz sınır değerlerini aştı.

Temiz Hava Hakkı Platformu’nun (THHP) “Kara Rapor 2021: Hava Kirliliği ve Sağlık Etkileri” başlıklı çalışmasına göre, geçen yıl Türkiye’de hava kalitesi ölçümü yapılan istasyon sayısı arttı.

Geçen yıl yeterli derecede ölçüm yapılabilen 175 istasyonun yüzde 97,7’sinde yıllık partikül madde değerleri ortalamasının DSÖ’nün kılavuz sınır değerlerinin üzerinde olduğu görüldü.

DENİZLİ, PM10 ORANI YÜKSEK İLLERDEN

Raporda; Denizli, Muş, Iğdır, İstanbul, Sinop, Malatya, Edirne, Tokat, Kayseri, Düzce, Karabük, Ağrı ve Ankara’daki 15 istasyonda 2020 boyunca yapılan ölçümlerde “yüksek hava kirliliği” gözlendiği belirtildi.

Haberin DevamıReklam




296 GÜN DEĞERLER YÜKSEK ÇIKTI

Temiz Hava Hakkı Platformu’nun raporunda, ölçümlerle ilgili grafiğe de yer verilirken, Denizli’de ölçümlerin Bayramyeri’ni kapsadığı, geçen yıl 363 gün ölçüm yapıldığı ve 296 gün bir metreküp havadaki partikül madde miktarının Dünya Sağlık Örgütü değerlerini aştığı belirtildi.

KİRLİ HAVA COVİD-19’UN VÜCUDA GİRİŞİNİ KOLAYLAŞTIRIYOR

Rapora göre, Türkiye’de son 10 yılda sıcak hava dalgalarının artması ve yaşanan orman yangınları, hava kirliliğinin önemli sebepleri arasında yer aldı.

Orman yangınlarında oluşan hava kirliliği ve dumanın içindeki partikül madde, yer seviyesi ozonu ve karbonmonoksit maruziyeti, en büyük sağlık riskini oluştururken, 2020’de Hatay Samandağ’da yaşanan yangın sebebiyle havaya iklim değişikliğine de sebep olan siyah karbon kirleticisi salındı.

Raporda, hava kirliliğinin daha yüksek olduğu bölgelerde yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vaka sayılarının daha yüksek olduğu tespit edildi. Uzun dönem hava kirliliğine maruz kalan milyonlarca insan solunum ve kalp damar sistemi hastalıkları, diyabet gibi kronik hastalıklar veya kanserle mücadele ediyor ve covid-19 gibi virüslere karşı daha savunmasız hale geliyor. (AA)