Denizli Tandır Kebabı’nı kurdukları dernekle dünyaya tanıtacaklar – D20Haber
04.05.2024, Cumartesi
11 °C / 23 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. GÜNDEM
  4. /
  5. Denizli Tandır Kebabı’nı kurdukları dernekle dünyaya...

Denizli Tandır Kebabı’nı kurdukları dernekle dünyaya tanıtacaklar

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 14 Haziran 2023 Çarşamba - 10:38Güncelleme: 14 Haziran 2023 Çarşamba - 10:38
Denizli Tandır Kebabı’nı kurdukları dernekle dünyaya tanıtacaklar

Denizli’nin coğrafi işarete sahip yöresel lezzetini ulusal ve uluslararası alanda tanıtmak amacıyla Denizli Tandır Kebabı ve Kültürel Lezzetleri Yaşatma Derneği kuruldu. Dernek Başkanı Güzide Metinöz, Tandır Kebabı Festivali düzenlemek istediklerini söyledi.

Nisan 2020’de coğrafi işarete sahip olan Denizli Tandır Kebabı için sektör temsilcilerinin bir araya gelmesiyle Denizli Tandır Kebabı ve Kültürel Lezzetleri Yaşatma Derneği faaliyete geçirildi. Bir restoranda düzenlenen basın toplantısına Dernek Başkanı Güzide Metinöz, Denizli İl Kültür ve Turizm Müdürü Turhan Veli Akyol, Denizli Esnaf Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanvekili ve Denizli Lokantacılar Odası Başkanı Osman Üçgül, Denizli Kasaplar Odası Başkanı Hasan Hüseyin Öz, Denizli Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Osman Nuri Boyacı ve dernek üyeleri katıldı.

DERNEĞİN KURULUŞ AMACINI ANLATTI

Derneğin, Denizli Tandır Kebabı’nın gelecek nesillere aktarılması ve kentin tanıtımına katkı sağlamak amacıyla kuruluğunu kaydeden Metinöz, Tandır Kebabı Festivali düzenlemeyi planladıklarını dile getirdi.

“TARİHİ 1800’LERE DAYANIYOR”

Denizli Tandır Kebabı'nın tarihinin 1800’lü yılların ortalarına dayandığını ve Kaleiçi Çarşısı'nda ortaya çıktığını söyleyen Metinöz, “Geçmişimizden gelen kültürel mirasımız Denizli Tandır Kebabı’na eşsiz lezzetini katan birçok özellik bulunmaktadır. Bu gelenek bozulmadan ustalarımızın lezzetli elleriyle gelecek nesillere aktarılmaya devam etmektedir. Coğrafi işarete sahip kebabımızı gastronomi tutkunlarına, yerli ve yabancı misafirlerimize gelenekleri de yaşatarak sunmaya devam ediyoruz. Dünyanın dört bir köşesinden Pamukkale’ye gelen turist kafileleri de özellikle son yıllarda Denizli Tandır Kebabı’nı tatmaya geliyorlar. Bizim için önemli bir referans” dedi.

“FESTİVAL DÜZENLEMEYİ PLANIYORUZ”

Talebin artması için dernek çalışmalarının artarak süreceğini belirten Metinöz, şunları söyledi:

“Sektörümüzün değerli temsilcilerini içinde barındıran derneğimiz, tanıtım başta olmak üzere birçok projeyi hayata geçirecektir. Denizlimizde Tandır Kebabı Festivali yapmak istiyoruz. Bunun içinde gerekli çalışmalara başladık. Ayrıca gastronomi sektörünün önemli isimleriyle ulusal ve uluslararası tanıtımlarda bulunacağız. Sektörümüzde kaliteden ödün vermeksizin, ahilik kültürümüz ve tarihimizden aldığımız güçle, Denizlimiz, sektörümüz için şevkle çalışmaya devam edeceğiz.”

“DENİZLİ KEBABI ŞEHRİMİZ İÇİN ÖNEMLİ”

Denizli Esnaf Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanvekili ve Denizli Lokantacılar Odası Başkanı Osman Üçgül, derneğin kuruluşuna tanıklık etmenin mutluluğunu yaşadığını söyleyerek, “Denizli Kebabı şehrimiz için çok önemli. Başta tanıtım olmak üzere her anlamda fayda sağladığını düşünüyorum. Birlikte omuz omuza çok güzel projelere imza atacağımıza inanıyorum” dedi.

Denizli Kasaplar Odası Başkanı Hasan Hüseyin Öz ise, Denizli kasapları olarak bu lezzetin yaşatılmasında, tanıtımında, dernek çalışmalarında gereken katkıyı sağlamaya devam edeceklerini ifade etti.

“TANDIR KEBABI ÖNEMLİ BİR DEĞERİMİZDİR”

Denizli İl Kültür ve Turizm Müdürü Akyol ise, “İlimizin bütün turizm ve kültür enstrümanlarının tanıtımında amiral gemisi denilebilecek yetenekte bir lezzet olan ‘Denizli Kebabı’ çok önem arz ediyor. Türkiye’de turizm anlamında ilk 5’te olan Denizli’mizde amiral gemisi Pamukkale olarak geçiyor. Denizli’mizin 16 değerine coğrafi işareti alınmış. Onlardan birisi de ‘Denizli Kebabı’dır. Artık derneğimizle birlikte ile tüm Türkiye’ye ve dünyaya lezzetimizi tanıtacağız. Bu eksikliğimizi de ortadan kaldıracağız” ifadelerini kullandı.