Denizli Seçim İzleme Platformundan cumhurbaşkanı adaylık açıklaması – D20Haber
19.04.2024, Cuma
13 °C / 18 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. GÜNDEM
  4. /
  5. Denizli Seçim İzleme Platformundan cumhurbaşkanı adaylık...

Denizli Seçim İzleme Platformundan cumhurbaşkanı adaylık açıklaması

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 10 Mart 2023 Cuma - 13:39Güncelleme: 10 Mart 2023 Cuma - 13:52
Denizli Seçim İzleme Platformundan cumhurbaşkanı adaylık açıklaması

Denizli Seçim İzleme Platformu tarafından yapılan basın toplantısında, Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yeniden aday olamayacağı belirtilerek, “Anayasa’nın 101. maddesine göre mevcut cumhurbaşkanının aday olmasının önü kapalıdır” denildi.

Denizli Barosuna bağlı avukatlar, sivil toplum kuruluşları, dernekler, vakıflar ve inisiyatiflerce oluşturulan Denizli Seçim İzleme Platformunca, Gazeteciler Cemiyetinde basın toplantısı düzenlendi.

Platform adına konuşan avukat Hazal Ertemur, Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın mevcut anayasaya göre yeniden aday olamayacağını söyledi. Ertemur, “Yeni Anayasa’nın 101. Maddesine göre mevcut cumhurbaşkanının aday olmasının önü kapalıdır. Peki bunu neye dayanarak diyoruz? Cumhurbaşkanının ikinci dönemi sürerken Meclis beşte üç çoğunlukla seçim kararı almamıştır. Meclis içi muhalefet partileri de Meclis’in böyle bir karar almasına bu saatten sonra razı olmadıklarını beyan etmişlerdir. Dolayısıyla cumhurbaşkanının adaylığı anayasal düzlemde mümkün değildir” dedi.

Ertemur, konuşmasında şunları söyledi:

“Gündem ve önceliğimizin deprem ile depremden etkilenen vatandaşlarımızda olması gerektiğini bilsek de, bu deprem nedeniyle bir kez daha görmüş olduk ki, iktidara şimdilik sahip olanlar yönetim ve müdahalede acz içinde kalmışlardır. Aynı güvenlik zaafiyetleri ile yönetim ve organizasyon eksikliklerinin; cumhuriyetimiz için kritik eşik arz eden önümüzdeki 2023 genel seçimlerinde de yaşanmaması arzusu bizlere bu platformu ilerletmekte itici güç olmuştur.

Seçimlerin anayasa ve mevzuata uygun olarak yürütülmesi amacıyla önderliğini Denizli Barosu avukatları olan bizlerin başlattığı; ilimizde bulunan ve mevcut gidişattan rahatsızlık duyan sivil toplum kuruluşları, dernekler, vakıflar ve inisiyatiflerle birlikte Denizli Seçim İzleme Platformunu kurduğumuzu bildiririz.

Bu platform, hukuka uygun olarak, şeffaf seçim kavramı çerçevesinde seçim izleme faaliyetleri yürütmek, bu konuda anayasal düzenlemelerin ve yürürlükteki mevzuatın etkin bir şekilde uygulanmasını sağlamak, seçim güvenliği konusunda eğitimler düzenlemek, seçim öncesi, seçim zamanı ve seçim sonrasında saha çalışmaları yürütmek amaçlarını şiar edinmiştir.

İşte bu amaçlar ışığında, demokrasiye; cumhuriyete, insan haklarına, adalete, hukuka, laikliğe ve eşit yaşama inanan ve bu inanç ile bizlerle aynı yolda yürümek isteyen; tüm sağ duyu sahibi vatandaşlarımızı buradan göreve ve sorumluluk almaya davet ediyoruz.

Ülkemizin kurtuluşu ve aydınlık bir gelecek için tüm vatandaşlarımızın bu çağrıya karşılık vereceğine de yürekten inanıyoruz. 2023 seçimlerine döndüğümüzde, ülkemizin ve cumhuriyetimizin en önemli seçimlerinden birini oluşturduğunu belirtmiştik.

Bu önemli seçim sürecinde aynı zamanda ne yazıktır ki yine, anayasamız tartışma konusu olmuştur.

Hatta öyle ki, bazı kişiler anayasayı kutsal kitaplarla kıyaslamış; değiştirilemez olmadığını ileri sürmüştür. Peşinen belirtelim ki, bu cumhuriyetin ve anayasanın özünü kavrayamamak ruhunu anlayamamaktır.

Anayasamız, her şart ve koşulda uyulması, korunması ve saygı duyulması gereken; gündelik telaşlara kurban edilemeyecek kadar hayati, Cumhuriyetimizin mihenk taşıdır. Hiçbir amaç, Anayasamızı dolanmayı, gündeme göre eğip bükmeyi meşrulaştırmaz.

İşte bu sebeple ülke gündemini meşgul eden ‘mevcut cumhurbaşkanının yeniden adaylığı’ konusunda, Denizli Seçim İzleme Platformu olarak bir açıklama yapmak gereği duyduk. Bunun bilinciyle, kısa ve öz olarak diyoruz ki, ‘yeni Anayasa’nın 101. Maddesine göre mevcut cumhurbaşkanının aday olmasının önü kapalıdır.’

Peki bunu neye dayanarak diyoruz?

Anayasal düzlemde, cumhurbaşkanının yeniden aday olabilmesi sadece bir istisna ile mümkündür. Her ne kadar 116/3’de düzenlenen istisna mevcut olsa da, maddenin öngördüğü şartlar gerçekleşmemiştir.

Yani, daha açık bir ifade ile Cumhurbaşkanının ikinci dönemi sürerken Meclis beşte üç çoğunlukla seçim kararı almamıştır.

Zaten mevcut iktidarın, muhalefetin desteği olmadan, gerekli olan 360 oya ulaşması da mümkün değildir.

Meclis içi muhalefet partileri de Meclis’in böyle bir karar almasına bu saatten sonra razı olmadıklarını beyan etmişlerdir.

Dolayısıyla cumhurbaşkanının adaylığı anayasal düzlemde mümkün değildir.

AKP, durumu kurtarmak için Anayasa’nın etrafından dolanabileceğini sanarak; Erdoğan’ın 2017 Anayasasına göre bir kez seçildiğini, dolayısıyla ikinci dönemi için hukuki bir engel olmadığını savunmaktadır.

Ancak buradan hatırlatalım ki, cumhurbaşkanı seçilme yöntemi Anayasa referandumu ile değişmiş ve 2017 yılında bu değişikliğe dokunulmamıştır.

Yani mevcut cumhurbaşkanı ilk kez 2014’te, ikinci kez ise 2019’da seçilmiştir.

Mevcut koşullarda üçüncü kez cumhurbaşkanı adayı olamayacağı çok açık iken cumhurbaşkanı başta olmak üzere, Herkesi Anayasa’ya uymaya çağırıyoruz!

Muhalefetin bu konudaki çekingen tavırlarının ülkenin hukuksuzluğuna yol açacağı gibi şahsın hukukunu yaratacağı konusunda uyarıyor ve daha dikkatli adım atmaya çağırıyoruz!

Son olarak buradan belirtelim ki hukukun iktidarın elinde bir sopa gibi kullanılmasına da hiçbir koşulda izin vermeyeceğiz.

Kendinden olmayanın canavarlaştırıldığı, duruma göre eğilip bükülen; delik deşik edilen kanunlarla; bu kanunlara göre verilen ısmarlama yargı kararlarıyla intikam alındığı bu düzene dur diyeceğimizin de sözünü veriyoruz.

Bu konuda halkımıza ve demokrasiden yana herkese görev düştüğünü tekrar tekrar hatırlatıyoruz. Sözlerimize, gerçek demokratik ilkenin, hiç kimsenin halkın üzerinde bir güce sahip olmaması demek olduğunu; mutlak gücün mutlak yozlaşma anlamına geldiğinin notunu düşerek tamamlıyoruz.”