“Türkiye Diri Fay Hatlarının Paleosismolojik Özelliklerinin Belirlenmesi Araştırma Platformu tanıtım ve İmza Töreni” Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde yapıldı.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır’ın daveti üzerine gerçekleştirilen proje tanıtım ve imza törenine, Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Necip Atar ve Proje Yürütücüsü Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof Dr Mete Hançer katıldı.
Törende, İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Abdullah Tancan, AFAD Başkanı Okay Memiş, Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) Genel Sekreteri Hayri Baraçlı, MTA Genel Müdürü Vedat Yanık ve TÜBİTAK Başkanı Hasan Mandal birer konuşma yaptı.
AFAD, MTA ve TBB’nin müşteri kurum, TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezinin ise yönetici kurum olarak yer aldığı projede, PAÜ’den Prof Dr Mete Hançer ile birlikte 14 üniversiteden öğretim üyeleri proje yürütücüsü olarak görev alacak.
PROF DR HANÇER: YIKICI DEPREMLERİN ZARARI EN AZA İNDİRİLECEK
Prof Dr Mete Hançer, projenin farklı kurumların güçlerini birleştirmesiyle üniversite - sanayi iş birliğine yönelik ekip çalışmasının güzel bir örneğinin oluşturulduğunu, diri faylarının sismik geçmişlerinin ve özelliklerinin incelenip yerleşim alanlarını etkileyebilecek nitelikte deprem senaryolarının ortaya konulacağını belirtti.
Proje kapsamında iki yılda ülke genelinde toplam 128 fay segmentinin analiz edileceğini, Denizli ile Nazilli arasında ve Kütahya’da dört fay segmentindeki çalışmanın PAÜ ile Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) tarafından yürütüleceğini bildiren Hançer, şu bilgileri verdi:
“PAÜ Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç Dr Savaş Topal ve DPÜ Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr Öğretim Üyesi Muzaffer Özburan’ın araştırmacı olarak yer alacağı projeye bir doktora, iki yüksek lisans öğrencisi ve üç lisans öğrencisi bursiyer olarak katkı sunacaklardır.
Proje sonunda bu fayların geçmişte ürettikleri depremlerin tarih, büyülük ve fayların kayma verilerine ait sismik parametreler bulunacaktır. Böylece, fay kırılma senaryolarına göre oluşabilecek tahmini en büyük deprem büyüklüğünün belirlenmesi hedeflenecek ve proje sonunda olası yıkıcı depremlere karşı yerleşim alanlarının uğrayacağı deprem zararları en aza indirilecektir.
Tüm çalışmalar tamamlandığında, kurumların veri tabanlarının geliştirilmesine katkı sağlayacaktır. Dolayısıyla AFAD tarafından oluşturulan ‘Türkiye Deprem Tehlike Haritası’nın güncellenmesinde kullanılabilecek önemli bir veri kaynağı üretilmiş olacaktır. Projenin toplam bütçesi 79 milyon 204 bin 485 lira, Pamukkale Üniversitesi bütçesi ise 3 milyon 881 bin 945 liradır.”