Gireniz’de Dalaman Çayı’na HES kurma girişimi – D20Haber
25.04.2024, Perşembe
14 °C / 28 °C Denizli Hava Durumu
  1. ANA SAYFA
  2. /
  3. GÜNDEM
  4. /
  5. Gireniz’de Dalaman Çayı’na HES kurma girişimi

Gireniz’de Dalaman Çayı’na HES kurma girişimi

A- A+
D20HABER
Yayınlanma: 8 Aralık 2022 Perşembe - 17:23Güncelleme: 8 Aralık 2022 Perşembe - 17:23
Gireniz’de Dalaman Çayı’na HES kurma girişimi

Denizli’nin Acıpayam ilçesinde, “Gireniz” olarak bilinen bölgede Dalaman Çayı üzerinde hidroelektrik santrali (HES) ile beton santrali ve taş kırma tesisi kurulması için çalışma başlatıldı. Bölgedeki 5 yerleşim biriminden vatandaşlar, tesis için olumsuz ÇED raporu verilmesi için girişim başlattı.

Bir şirket, Dalaman Çayı’nın Gireniz bölgesine HES, beton santrali, taş kırma ve eleme tesisi kurmak için başvuruda bulunarak, ÇED süreci başlattı. Söz edilen proje, su tutma alanı ile birlikte toplam 674 dönüm arazi üzerinde uygulanacak.

HES ve diğer tesislerin kurulmasından Acıpayam’a bağlı Karaismailler, Alcı, Sandalcık, Yolçatı ve Çiftlik mahallelerindeki tarım alanlarının bir kısmı il 222 dönüm ormanlık ve 232 dönüm Hazine arazisinin etkileneceği belirtildi.

BAKANLIĞA BAŞVURU YAPILDI

Bölgedeki sınırlı tarım toprakları ile geçimini sağlayan Alcı Mahallesi sakinleri projeye itirazda bulunarak, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına başvuru yaptı.

Muhtar Bayram Şentürk ve Büyük Menderes İnisiyatifi üyeleri ile birlikte toplam 420 dilekçe toplayan bir grup vatandaş, bakanlığa ulaştırılmak üzere il müdürlüğüne teslim etti. Başvuruda bölge halkının geçimini tarımdan sağladığına dikkat çekilerek, “Tek geçim kaynağımız olan toprağımız sular altında kalınca insanlar açlık ve sefalete düşecek. Göçler başlayacak. Ata yadigârı toprağımızı satmayacağız. Toprağımızı elimizden kimse alamaz. Zaten suyumuz yetersiz. HES ile birlikte mahsuller sulanamaz duruma gelecek. ÇED başvurusuna olumsuz rapor verilmesini istiyoruz” denildi.

ÇALLICA: BİYOÇEŞİTLİLİK VE KÜLTÜREL BİRİKİM YOK OLACAK

Büyük Menderes İnisiyatifi Sözcüsü Mustafa Çallıca, konuyla ilgili açıklamasında, “Tek sorun tarım arazilerinin projeden etkilenmesi değil. Proje ile birlikte bölgede ekolojik erozyon, heyelan tehlikesi oluşacak. Ekonomik nedenlerle bölgeden zorunlu göçler başlayacak. Su kaynakları zarar görecek, bölge insanının kültürel birikimi yok olacak. Bitki örtüsü toz altında kalacak. Su kıtlığı yaşanacak ve biyoçeşitlilik zarar görecek. Suyun yüzde 10’u tarıma verilecek. Bu can vermez, ancak can çekiştirir. Bugün bakanlığa itiraz edildi. ÇED olumsuz raporu verilmesini istiyoruz” dedi.